Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Domácí SPA - jaké příslušenství vybrat?

srpen 2023
Domácí SPADomov má být místem odpočinku a relaxace. Stres a napětí z celého dne by měly zůstat za hlavními dveřmi, i když v praxi to není tak snadné. K znovunabytí vnitřní rovnováhy jistě pomůže SPA. Nemusíme jezdit na dovolenou nebo navštěvovat drahá letoviska, abychom si mohli užívat výhod tohoto druhu léčby. SPA si můžeme uspořádat i doma!

Termín SPA označuje všechny druhy tělesných procedur, jejichž cílem je zlepšit naši pohodu. SPA nám umožňuje zklidnit se, relaxovat a získat dobrou náladu. Ve skutečnosti k dosažení takového výsledku nepotřebujeme mnoho. Stačí, když si pořídíme základní pomůcky a kosmetické přípravky a naučíme se něco málo o procedurách, které si můžeme udělat sami. A nakonec se samozřejmě musíme postarat o správné klima.

obsah
  1. Proč bychom měli uvažovat o domácím SPA?
  2. Domácí SPA v koupelně
  3. Co potřebujeme pro domácí SPA?
  4. Jak se připravit na domácí SPA procedury?
  5. Domácí lázeňské procedury
  6. Příslušenství pro domácí SPA

Proč bychom měli uvažovat o domácím SPA?

Především je to vynikající způsob, jak pečovat o svou duši a tělo. Klid a atmosféra, které SPA procedury provázejí, nám pomohou znovu získat rovnováhu. Je tedy výrazem péče nejen o tělo, ale také o duševní pohodu. Psychická pohoda má vliv na fyzické zdraví, takže může zlepšit naši imunitu. Navíc můžeme pozorovat i příznivý vliv na náš krevní oběh a stav pokožky. Zavedením SPA rituálů do našeho každodenního života můžeme hýčkat sami sebe a své potřeby. Vzhledem k tomu, že řada procedur je velmi nákladná, pokud se provádí v profesionálních salonech, stojí za zmínku, že je to také způsob, jak ušetřit trochu peněz.

Domácí SPA v koupelně

Ideálním místem pro domácí SPA je koupelna. Nezáleží na tom, zda se jedná o prostornou koupelnu, nebo zda je náš prostor omezený, bude pro to ideální. Na SPA můžeme pomýšlet, pokud máme k dispozici vířivou vanu nebo Walk-in zástěnu. Mnoho koupelen má ve skutečnosti pouze vanu s vanovou zástěnou, která nám umožňuje rozhodnout se, zda chceme v určitý den ležet ve vaně, nebo si dopřát masáž ve sprše. Také díky tomuto řešení si můžeme vytvořit vlastní soukromý SPA prostor. Jaká koupelnová sanita pomůže vytvořit domácí SPA salon, najdete v článcích "Zabudovaná sprcha – domácí lázně" a "Koupelna v lázeňském stylu". Při zařizování koupelny je nejlepší myslet na ni z hlediska relaxace již na začátku. Zde vám může pomoci nábytek a přírodní materiály, protože kontakt s přírodou vždy uklidňuje a prospívá tělu.

Co potřebujeme pro domácí SPA?

Když sníme o vlastním SPA, musíme vše promyslet tak, aby interiér byl příznivý pro relaxační procedury. Nejde jen o pohodlnou sanitární keramiku. O našem pohodlí rozhoduje řada faktorů. I když některým věcem běžně nevěnujeme pozornost, když hledáme klid a pohodu, může se nám stát, že nás v koupelně bude rozptylovat mnoho rušivých prvků. Někdy stačí provést několik změn, abychom si vytvořili příjemnější prostředí. Na co nezapomenout a co udělat?
  1. Rozlučte se s nepořádkem. Toaletní potřeby všude kolem, prádlo přetékající přes koš na prádlo a další volně uložené předměty vytvářejí chaos. V koupelně se díky nim cítíte jako v nepořádku. Zbavit se ho je jednou z prvních věcí, které musíme udělat, abychom si doma vytvořili SPA. Nepořádek má negativní vliv na naše tělo, zaměstnává naše myšlenky a brání nám soustředit se na léčbu a relaxaci.
  2. Atmosférické osvětlení. Interiéroví designéři již léta zdůrazňují, že světlo hraje významnou roli a výrazně ovlivňuje tělo, wellness a náladu. Nemůžeme na něj zapomínat ani při zařizování koupelny. Kromě celkového stropního osvětlení musíme pamatovat na doplňkové osvětlení, které osvětlí prostor kolem zrcadla. Jemné a teplé světlo je pro domácí SPA důležité. Kromě tradičních lamp mohou být dobrou volbou také svíčky.
  3. Barvy a doplňky. Úklid koupelny je prvním krokem k tomu, aby vaše domácí SPA bylo co nejpřínosnější. Kromě odkládání nepotřebných předmětů však stojí za to zamyslet se také nad tím, zda je mezi doplňky a základními barvami použitými v interiéru harmonie. Ručníky a nádoby na mýdlo je proto třeba vybírat pečlivě.
  4. Pokud má naše koupelna okno, mohli bychom také zvážit pořízení nějakých rostlin. Zeleň uklidňuje mysl a umožňuje nám snadněji se uklidnit. Existuje spousta druhů, které v koupelně nejen přežívají, ale dokonce se jim tam i daří. Kromě toho budou mít nejen dobrý vliv na psychickou pohodu, ale pomohou také eliminovat vlhkost, které je v každé koupelně dostatek. Více se o nich dočtete v článku "Rostliny v koupelně".

Jak se připravit na domácí SPA procedury?

Jakmile se ujistíme, že nás v koupelně nic neruší, můžeme udělat další krok a připravit své tělo na procedury. Psychické naladění je velmi důležité a stav intenzivního podráždění nemusí být nutně tím správným okamžikem. Naštěstí existuje několik způsobů, jak se na tuto formu relaxace psychicky naladit. Kromě toho si můžeme z lázeňských procedur udělat pravidelný rituál.
Domácí SPA - jaké příslušenství vybrat?
Co bychom si měli pořídit? Určitě se bude hodit župan, který je příjemný na dotek. Je lepší, když se neoblékáme hned po ošetření, protože je to chvíle odpočinku pro tělo a čas, kdy se do pokožky vstřebává mnoho kosmetických přípravků. S županem vám nebude zima a zároveň vás zabalí do měkké tkaniny. Stejně tak se vám budou hodit i koupelové žabky. Než se dostanete k vlastní SPA části večera, připravte si dva měkké ručníky: jeden na vlasy a druhý na tělo. A co víc, do nálady vás dostanou vonné svíčky. Mezi vůně, které budou v tomto případě nejlépe fungovat, patří cedrové dřevo, vanilka a kvetoucí bavlna. Hledáte-li svěží vůně, vyplatí se sáhnout po mátových a citrusových olejích. Pro zklidnění před spaním se bude hodit levandule a pro relaxaci zvolte vůni oceánu. Přidání prvků aromaterapie vám umožní ještě více si užít čas strávený ve vašem SPA. A nezapomeňte na vhodnou hudbu. Pokud budete dbát na všechny tyto prvky, dokážete se správně naladit i po velmi náročném dni.

Domácí lázeňské procedury

Když už víme, jak by měla vypadat koupelna, ve které si můžeme zařídit domácí SPA, můžeme se nyní zamyslet nad tím, jaké procedury v ní lze provádět. Pojem SPA je velmi široký, a tak bude široká i škála způsobů, jak pečovat o naše tělo. Vždy je však dobré začít relaxační koupelí, ať už ve vaně, nebo ve sprše. Příjemně teplá voda pomůže odplavit napětí. Poté můžeme přejít ke kosmetickým procedurám. Ty lze rozdělit do tří kategorií: na ty pro obličej, tělo a vlasy. Nemusíme je provádět všechny. Kromě toho je tělo každého z nás jiné a někdy existují kontraindikace některých procedur, ale stačí si některé z nich představit, abychom z našeho domácího SPA vytěžili hodně spokojenosti.

Ošetření obličeje

Nejprve je třeba očistit obličej od všech nečistot: make-upu, prachu, kožního mazu. Bez toho nebude pleť schopna vstřebat cenné složky obsažené v kosmetických přípravcích. Naše SPA sezení je vhodným okamžikem k odstranění odumřelých kožních buněk. Pleť bude hydratovaná a pevnější. Poté můžeme sáhnout po hydratační, zpevňující nebo regenerační pleťové masce přizpůsobené potřebám naší pleti. Po peelingu nebo smytí masky je čas na hydrataci krémem. Vhodné jsou také jemné masáže, které lze provádět prsty nebo speciálními pomůckami. Při péči o obličej bychom neměli zapomínat na krk.

Ošetření těla

S ošetřením těla můžeme začít ve sprše či během koupele ve vaně. Zde se vyplatí sáhnout po peelingu a rukavicích, které budou exfoliovat a zároveň masírovat. Po koupeli můžeme přistoupit k hydrataci nebo olejování. Zvláštní pozornost je třeba věnovat nohám a rukám, které rovněž potřebují péči. Kosmetických přípravků pro tyto části těla je také dostatek, takže snadno najdeme ty, které splní naše očekávání.

Ošetření vlasů

V této fázi se vám bude hodit druhý z ručníků, který jste si připravili dříve. Umyjte si vlasy oblíbeným šamponem a poté přejděte ke kondicionování, olejování nebo laminování vlasů. Je dobré použít vlasovou saunu, která pomůže přípravkům pro péči o vlasy proniknout hluboko do vlasů. Jednoduše naneste masku nebo sérum na vlasy, nakloňte se nad mísu s horkou vodou a přikryjte hlavu ručníkem. Pára otevře vlasové kutikuly a umožní vlasům vstřebat účinné látky. Nebo si místo toho můžete dát na vlasy masku, pak gumovou čepici a ručník. To je mnohem pohodlnější a umožní vám to dopřát si současně i další ošetření.
Domácí SPA - jaké příslušenství vybrat?

Příslušenství pro domácí SPA

Základní SPA příslušenství, na které musíme myslet, je silikonový masážní přístroj, kartáč s masážními uzlíky, již zmíněné bavlněné ručníky a gumová čepice. Hodit se budou i houbičky nebo pemza ze sopečné lávy. Někteří lidé provozují masážní přístroje na nohy nebo oční okolí jako součást domácí SPA péče. Existuje i spousta dalších kosmetických doplňků, ale některé z nich jsou poměrně drahé a vyžadují místo na uskladnění, takže je lepší začít s něčím jednoduchým a hledat to, co vás nejvíce zajímá, co slouží vaší pleti a pohodě. S určitou znalostí toho, co očekáváme, bude výběr dokonalého doplňku snazší.

Jaké kosmetické produkty pro domácí SPA?

Ošetření by nebylo možné bez kosmetických produktů. V první řadě bychom si měli pořídit koupelové soli, pěny do koupele, sprchový gel a tělový peeling. Ten lze zakoupit hotový nebo si ho můžeme vyrobit sami, například z kávy.

Dalšími nezbytnými produkty na seznamu jsou peelingy a masky na obličej a čisticí přípravky, jako je pěna, mléko a tonikum. Zde je třeba se na naši pleť podívat zblízka. Některé výrobky jsou určeny pro citlivou pleť a jiné pro aknózní nebo mastnou pleť. Pak jsou tu krémy a séra a také speciální výrobky na ruce a nohy. Pro vlasy bude důležitý typ šamponu a kondicionéru. Pořídit si můžeme také oplachovací přípravky a přípravky na promašťování.

Při nakupování je nejlepší zaměřit se na přírodní produkty a produkty s kvalitním složením, protože domácí SPA má sloužit našemu tělu ve všech ohledech.
Prohlédněte si všechny blogy