Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Rostliny v koupelně

září 2021
Rostliny v koupelněPřestože koupelna má být především praktická, stojí za to ji naplánovat tak, aby byla příjemná pro oči a útulná. Zajímavého efektu koupelny lze dosáhnout vystavením rostlin.

Květináčové rostliny zútulňují vnitřní prostory. Umísťujeme je na parapety, komody a podlahy. Dáváme je do jídelny, obývacího pokoje a ložnice, tak proč ne do koupelny?

obsah
  1. Koupelnové rostliny
  2. Koupelnové rostliny – základní principy pěstování
  3. Druhy koupelnových rostlin
  4. Pomohou květiny v koupelně bojovat s vlhkostí?

Koupelnové rostliny

Mohlo by se zdát, že koupelnové mikroklima je pro růst rostlin nepříznivé. Nic nemůže být daleko od pravdy! Existuje mnoho druhů rostlin, které milují vlhkost a v koupelně rostou mnohem bujněji než v místnosti se suchým vzduchem, zejména během topné sezony. Stojí za to věnovat pozornost tropickým rostlinám – to jsou dokonalé květiny do koupelny. Vlhkost, teplo a pára stoupající během koupele jsou ideálními podmínkami pro tento druh květin.

Typickým tropickým rostlinám i těm, které rostou ve spodních částech vlhkých lesů, se bude dařit v koupelnovém mikroklimatu a budou dobře růst i při slabém osvětlení.

Koupelnové rostliny – základní principy pěstování

Umístěním rostlin do koupelny můžete vytvořit lepší prostředí a zpříjemnit si každodenní rutinu. Aby rostliny vypadaly dobře, musíme se ujistit, že mají optimální podmínky pro růst. Neměly by být umístěny v blízkosti chemikálií, protože jejich výpary mohou být škodlivé pro rostliny. To platí i pro mýdlo, vedle mýdla by neměl být umístěn žádný květináč. Květinám, které mají rády vlhkost, se často nedaří dobře, když jsou vystaveny slunci, takže je lepší se vyhnout jejich umístění na okenní parapet.

Musíme také myslet na větrání koupelny, kde se rostliny vyskytují a snížit frekvenci zalévání. Úroveň vlhkosti je vždy v koupelně vyšší než v jiných místnostech, takže se voda z květináčů odpařuje pomaleji. Ačkoli koupelnové květiny milují vlhkost, neznamená to, že bychom je měli přelít.
Rostliny v koupelně

Druhy koupelnových rostlin

Existuje bohatá škála rostlin, které lze zahrnout do koupelnové výzdoby. Různé druhy kapradin budou vypadat efektně - mají rády vlhkost a rozptýlené světlo. Pokud si přejete do své koupelny vnést nějaké barvy, můžete vsadit na orchideje s barevnými květy. V koupelně s vysokým stropem budou závěsné rostliny vypadat také zajímavě. Pavoučí rostlina s dlouhými zelenými listy a bílým středem bude prostě dokonalá.

Jednou z nejoblíbenějších rostlin v posledních letech je monstera, jejíž listy působí jako dekorace. Samotná květina je velká a tedy ideální pro prostorné pokoje. Kroton je naopak rostlina s barevnými a poutavými listy, kterých si ve své koupelně ihned všimnete. Obvykle je umisťujeme do pokojů, ale kvůli jejich požadavkům na vlhkost může být jejich kultivace obtížná. Budou perfektní jako koupelnová rostlina, protože její přirozené prostředí je vlhký tropický les. Dalšími návrhy na zvážení jsou toulitka, difenbachie a alokázie a pokud je Vaše koupelna zařízena v africké stylu, možná budete chtít použít vodu milující papyrus, který Vám připomene Egypt.

Je-li Vaše koupelna velmi světlá a má okna umožňující dostatek slunečního světla, můžeme sem umístit většinu druhů květin, které normálně dáváme do pokojů. Například fíkus, dracenu, bromélii nebo marantu / dračinec.

Pomohou květiny v koupelně bojovat s vlhkostí?

Vlhkost v koupelně je někdy vysoká a je třeba ji minimalizovat. Můžeme se uchýlit k různým metodám. Stojí za to přemýšlet nad různými typy květin. Problém s vlhkostí neodstraní úplně, ale výrazně ho minimalizuje. Jednou z květin, která pohlcuje vlhkost, je toulcovka. Kvete bohatě většinu roku a přijímá vodu nejen svými kořeny, ale celým povrchem listu a tím snižuje hladinu vlhkosti. Chamedorea sličná a méně známá Tilendsie budou také v pořádku.

Rostliny do koupelny bez oken

Rostliny v květináči lze umístit do koupelny jakékoli velikosti. Budou ideální pro velké koupelny i malé koupelny v panelovém domě. Budou také dobře fungovat v jakémkoliv designu – rustikální, moderní, může zde však vzniknout problém z nedostatku denního světla. Existují květiny do koupelny bez okna? Odpověď není tak jednoznačná. Existují druhy, kterým nevadí příliš zastíněná místa. Musíme si jen pamatovat, že každou chvíli bychom je měli přesunout na den do jiné místnosti, tímto způsobem by většinou měly být v koupelně spokojené.

Jednou z rostlin vhodných do koupelny bez oken je kulkas zamiolistý. Nepotřebuje k životu tolik denního světla. Dobrým návrhem je položit jeden květináč do koupelny a jeden do místnosti s oknem a potom je jednou týdně vyměnit. Jestliže v koupelně není žádné okno, můžete zvolit již zmíněnou chamedoreu sličnou. Nejčastěji jsou koupelny bez oken, které mají problém s nadměrnou vlhkostí, takže tato rostlina stojí za pozornost.
Prohlédněte si všechny blogy