Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Mozaikové obklady v koupelně

červen 2023
Mozaikové obklady v koupelněPři výběru dokončovacích materiálů do koupelny se přirozeně zaměřujeme na keramické obklady. Jsou velmi odolné, pevné a jejich stav se nezhoršuje při kontaktu s vlhkostí, která je v koupelně hojná. Množství dostupných tvarů a designů nám umožňuje vybrat si obklady, které jsou esteticky příjemné a zároveň perfektně ladí s dekorem koupelny. V jakých situacích můžete nad keramickými obklady uvažovat?

Myšlenka mozaiky není vůbec nová, i když teprve nedávno se začala využívat na stěny. Zpočátku tento koncept odkazoval pouze na tkaninu vyrobenou z různých zbytků. Výsledkem bylo vytvoření barevného vzoru, ve kterém na první pohled ne vždy všechno ladilo mezi sebou. V 19. století ženy šily vším, co měly po ruce. Každá mozaika byla jiná a jedinečná. Postupem času se začal ve větší míře využívat potenciál takové kombinace různých barev a vzorů. Je využívaný zejména v interiérech domácností. Mozaikové obklady nám pomohou získat netradiční a originální interiér, budou ale fungovat všude?

obsah
  1. Obklady nejsou vždy stejné
  2. Mozaikové obklady – jejich největší výhody
  3. Kam dát mozaikové obklady?
  4. S jakým designovým stylem bude mozaika dobře fungovat?
Mozaikové obklady v koupelně

Obklady nejsou vždy stejné

Tradiční mozaika je celá škála barev a s obklady tomu není jinak. Jsou tak různorodé, že budou fungovat téměř s jakoukoli výzdobou. Liší se od sebe materiálem, ze kterého jsou vyrobeny. K dostání jsou také v mnoha tvarech; existují ty, které mají podobu tradičních obdélníků nebo čtverců, ale populární jsou i modernější tvary jako šestiúhelníky.
V závislosti na designu koupelny a barvách, kterým bychom v ní chtěli dominovat, se můžeme podívat na pestrobarevné mozaiky, nebo na ty, které používají jen 2 nebo 3 barvy. Důležitý je i vzor na obkladech. Může na nich být květinový, geometrický nebo kobercovitý motiv. Najdete zde také kostkovaný mozaikový vzor. S tolika možnostmi lze tento typ dlažby sladit s doslova libovolným interiérem. Jaké jsou jejich další výhody?

Mozaikové obklady – jejich největší výhody

Nejčastěji je hlavním důvodem, proč se při plánování koupelny rozhodnete pro mozaikové obklady, jejich netradiční vzhled. Vypadají mnohem zajímavěji než běžné jednobarevné obklady. Při jejich výběru si můžete být jistí, že budou koupelnovou dekorací a hlavolamem. I když je to důležité, zajímavý design koupelny není jediným důvodem, proč tato varianta stojí za úvahu.

Jelikož se jedná o keramické obklady, mají všechny vlastnosti, které mají tradiční obklady. To znamená, že se snadno čistí, nevyžadují žádnou zvláštní údržbu a nereagují s vodou. To z nich dělá investici, která bude trvat roky. Výhodou vzorů na nich je, že žádné skvrny a fleky nejsou příliš viditelné, takže i když je několik dní neutíráte, nejsou vidět.

Kam dát mozaikové obklady?

Pravdou je, že se dají použít doslova kdekoliv. Mozaikové obklady lze umístit na celý povrch podlahy nebo jen na některé části – zajímavým způsobem oddělují místa, kde strávíte nejvíce času. Podmanivého efektu lze dosáhnout, když má dlažba své prodloužení na stěně. V takovém případě se vyplatí umístit mozaikové obklady tam, kde bude sprchový kout – například Walk-in zástěna bude takto vypadat báječně. Toto řešení bude dokonalé i v okolí umyvadla. Pravidlem je, že tak výrazný dokončovací materiál, jakým je mozaika, by neměl být umístěn v celé koupelně, měli bychom jej umístit na ta místa, která chceme vyzdvihnout. I když jsou v koupelně jiné dekorace, expresivita mozaikových obkladů je donutí hrát první housle.
Mozaikové obklady v koupelně

S jakým designovým stylem bude mozaika dobře fungovat?

Aby bylo možné mluvit o krásném dekoru, musí být pečlivě promyšlen v každém ohledu. V závislosti na designovém stylu našeho interiéru by měly být zvoleny různé barvy, materiály a vzory. Odlišné bude i provedení sprchového koutu, vany, vanové zástěny a umývadla. Koupelna s mozaikovými obklady ve skutečnosti znamená velmi odlišné uspořádání. Liší se nejen z hlediska použitých barev. Mají také odlišnou atmosféru a designový styl. To vyvolává otázku, s jakými styly půjdou dobře. Dobrou zprávou je, že množství mozaikových vzorů umožňuje jejich použití v mnoha dekoracích. Mohou doplňovat tradiční, rustikální nebo eklektický interiér. Zároveň jsou skvělou volbou pro koupelny vyzdobené ve skandinávském i současném stylu. Zda budou obklady vyhovovat koupelně a dekor okouzlí, záleží na tom, co dalšího je v interiéru přítomno.
Například, pro skandinávský styl můžeme zvolit černé a bílé barvy s geometrickými vzory. Tlumené barvy, jako je bílá, černá a šedá, vypadají v retro aranžmá skvěle. Lze je použít i ve francouzském nebo anglickém stylu. Na druhou stranu, pokud přemýšlíte o marockém stylu a chcete utvářet přímořskou atmosféru, vyplatí se zvolit dlažbu, kde se bílá kombinuje s odstíny modré.

Dobře sladěné mozaikové obklady mohou doplnit design průmyslové koupelny. Tento styl odlišuje určitou závažnost formy. Někteří lidé ji označují za studenou, ale jsou způsoby, jak do ní vnést trochu tepla. Jedním z příkladů je mozaika. I když může mít barvu betonu, vnímání takové stěny či podlahy bude zcela odlišné.

S čím vypadá mozaika dobře?

Mozaikové obklady vypadají úžasně, ale jsou také velmi náročné. Proto jsou někdy vnímány jako problematické. Zatím se musíme jen držet základních pravidel, abychom získali úžasný interiér. Především takové expresivní vzorce nemají rády konkurenci. Musí být v popředí, a nic jiného. Nejlépe vypadají v kombinaci s tlumenými barvami a pozadím v jednom odstínu. Doporučují se v kombinaci s černou, bílou a odstíny šedé, takže je lepší dávat pozor na silnější barvy. Jinak je nejen obtížné vytáhnout všechnu krásu mozaiky, ale můžeme to snadno přehnat a interiér by mohl být zdrcující.

Doplňky jsou důležité v každém dekoru. Zde budou mít také velký význam. Měly by stylisticky ladit s celým dekorem a díky bohatému vzoru mozaikových kachliček je lepší omezit se pouze na unicolorové doplňky. Takové doplňky se dobře hodí ke sklu, dřevu, plastu i kovu.

Jak vidíte, není čeho se bát v případě mozaikových obkladů. Je v nich velký potenciál. Dovolují nám vytvořit ohromující a jedinečný interiér, který nikdo jiný nebude mít. Jakmile budeme vědět, z čeho je můžeme skládat a čemu bychom se měli vyhnout, nebude problém vytvořit souvislou výzdobu.
Prohlédněte si všechny blogy