Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Jak na správnou ventilaci v koupelně?

leden 2023
Ventilace v koupelněDostatečná cirkulace vzduchu je důležitá v každé místnosti a pokud jde o koupelnu, která má vysokou hladinu vlhkosti, je to o to důležitější. Dobře fungující ventilační systém je v koupelně nutností, a pokud v koupelně chybí, mohlo by to vést k vážným následkům. Jak vše naplánovat tak, aby ventilace dobře odváděla svou práci?

Vzhledem k činnostem prováděným v koupelně je v této místnosti specifické mikroklima, a tudíž úroveň vlhkosti je mnohem vyšší než v jiných částech Vašeho domova. Větrání v koupelně je určené k jejímu vyčerpání a brání mimo jiné růstu plísně, která by se mohla objevit na stěnách a stropu.

obsah
  1. Jak správně nainstalovat ventilační systém do koupelny?
  2. Pro efektivní větrání v koupelně jsou důležité dveře
  3. Kdy by měla být ventilace doplněna mechanickým ventilačním systémem?
  4. Co dělat, když v koupelně není ventilační systém?
  5. Jaký druh ventilačního systému do koupelny v panelovém domě?
  6. Kam dát do koupelny ventilační systém?
  7. Koupelnová ventilace a plynové topení

Jak správně nainstalovat ventilační systém do koupelny?

Podle toho, jak je koupelna velká, byste měli zvolit jiný ventilační systém. Hovoříme zde o známé větrací mříži. Vzhledem k tomu, že vzduch zvenku by měl být schopen dosáhnout na celou koupelnu, doporučujeme umístit ventilaci daleko od dveří.

V případě prostorných interiérů, nebo tak říkajíc koupelnových salonků, je takové řešení nedostatečné, protože mřížka nebude schopná vše zakrýt. V tom případě stojí za zmínku mechanická ventilace. Ventilátor v koupelně je umístěn v mřížce nebo ve ventilačním potrubí. Lze ho nastavit tak, aby fungoval neustále, ale nejčastěji se zapíná pouze při použití koupelny, nebo po koupání, kdy se vlhkost vzduchu poměrně výrazně zvýší. Toto řešení nemůžeme použít, pokud máme v koupelně plynové topení. Ventilátor by mohl nasávat výfukové plyny do koupelny a to by zase mohlo představovat velkou hrozbu pro zdraví členů domácnosti.
Jak na správnou ventilaci v koupelně?

Pro efektivní větrání v koupelně jsou důležité dveře

Ventilaci v koupelně lze podpořit vhodnými dveřmi. Pokud jde o koupelnu, neměly by být příliš slabé. Kromě toho ve spodní části musí mít otvory, které jsou zodpovědné za výměnu vzduchu s jinými místnostmi. Nejoblíbenější jsou stále obdélníkové otvory, ale čím dál častěji najdete dveře s kulatými otvory. Mají jemnější vzhled a jsou k dispozici v mnoha barvách. Jsou-li naše dveře pevné, měli bychom v nich provést podtržení ventilace, což znamená lehce podřezat dveřní list v jejich spodní části. Důležité jsou i další parametry, pokud jde o dveře do koupelny. Musí se vždy otevírat směrem ven a odbalená velikost by měla být 2 metry vysoká a alespoň 80 cm široká.

Kdy by měla být ventilace doplněna mechanickým ventilačním systémem?

Vzhledem k tomu, že většina bytů, zejména těch v bytovém bloku, má malou koupelnu, uspořádání jejího prostoru ergonomickým způsobem se někdy ukáže jako obtížné. Nápady na malé koupelny najdete v článku „Malá koupelna v panelovém bloku – osvědčené tipy“. U takto malých koupelen se považuje za dostatečný gravitační systém ventilace. Ale občas se stane, že nefunguje efektivně. Důvodem může být nesprávná instalace, větrací mříž může mít příliš nízkou kapacitu nebo může být ucpaná, nemusí tam být žádné sací ventilátory a okna mohou být velmi těsná. V takových případech stojí za zvážení mechanická ventilace, stejně jako ve větších prostorách.

Systém mechanického větrání zajišťuje mnohem lepší výměnu vzduchu. Je důležitý a účinně zabraňuje vzniku plísní, vezmeme-li v úvahu, že během jedné koupele vznikne až 1000 g vodní páry. Má to však i své stinné stránky. Když je ventilátor v klidu, jeho křídla brání proudění použitého vzduchu. To zase znamená, že gravitační ventilace nefunguje efektivně. Také při výběru ventilátoru musíme věnovat pozornost hladině hluku. Když je spotřebič zapnutý, vydává zvuk, který může být pro některé lidi na obtíž, takže je nejlepší soustředit se na ty, které pracují od začátku tišeji.

Co dělat, když v koupelně není ventilační systém?

Ventilační systém v koupelně je ze zákona povinný a koupelna bez něj by neměla být povolena k používání. Mohlo by se však stát, že po koupi bytu či domu se s takovými chybami musíme vypořádat, protože zhotovitel nedokončil práce podle stavebních norem a dalších doporučení. V takovém případě je pro nás povinné instalovat ventilační systém. Jinak v koupelně neprobíhá výměna vzduchu a jednoduchý tlumič vlhkosti problém nevyřeší. Mohl by eliminovat přebytečnou vodu, ale pouze jako doplněk účinné ventilační soustavy. Takže bychom se měli obrátit na odborníka, který nám řekne, jak v daném případě instalovat ventilační systém.

Jaký druh ventilačního systému do koupelny v panelovém domě?

Bydlí-li investor v bytovém domě, nemá kontrolu nad větracím systémem instalovaným v jeho bytě. Remodelace také není povolena. Mezi nejběžnější řešení patří systém gravitačního větrání. Cirkulace se provádí přirozenou cestou tlakem, který je uvnitř i vně budovy. To však není příliš efektivní, protože účinnost závisí na změnách počasí. Co jiného tedy můžete udělat pro snížení vlhkosti?
Jak na správnou ventilaci v koupelně?
V létě pomůže časté větrání. Na okna a stěny lze umístit větrací otvory. Jak již bylo zmíněno, dobrým nápadem jsou i větrací podrážky asi 2,5 cm v dveřním listu. Také bychom se měli ujistit, že teplota v koupelně je vyšší než v jiných místnostech. Na jednu stranu, používání koupelny bude pohodlnější, a na druhou stranu, rozdíl v teplotě podpoří lepší výměnu vzduchu.

Kam dát do koupelny ventilační systém?

Účinnost ventilačního systému závisí na tom, kam v koupelně umístíme mříže a ventilátory. Předpokládá se, že bude nasávat použitý vzduch a vytlačovat ho ven. Proto je nutné ho umístit na takové místo, kde bude moci nasávat vzduch z celé nebo z větší části koupelny. To znamená, že by měl být umístěn co nejdále od přívodu vzduchu – od okna a dveří do koupelny. V opačném případě bude nasávat vzduch zvenku nebo z místnosti přiléhající k koupelně.

Další důležitou záležitostí je blízkost sprchového koutu nebo vany. To platí i pro vany, které jsou vybaveny vanou zástěnou. Předpisy stanoví, že spotřebič s napětím 220V musí být umístěn nejméně 1,25 m od vzpřímené osoby, která se koupe. V opačném případě by hrozilo vysoké riziko, že se spotřebič dostane do kontaktu s vodou. O něco blíže lze umístit nízkonapěťový ventilátor, tedy ten s napětím 12V společně s transformátorem. Pokud se investor rozhodne pro potrubní ventilátor, měl by být co nejhlouběji ve ventilačním potrubí.

Koupelnová ventilace a plynové topení

Pokud je v koupelně plynové topení, význam efektivního větrání je ještě větší. Pokud se jedná o okamžitý ohřívač vody, provede práci mechanický ventilační systém nebo mřížka. Je důležité mít na paměti, že větrací mříže nesmí být ucpaná, protože by to omezilo přísun čerstvého vzduchu, což je v tomto případě nutné. Při spalování plynu je nezbytný kyslík. Je-li ho příliš málo, celý proces se může pokazit. Výsledkem je jedovatý plyn bez zápachu, ale smrtelně nebezpečný – oxid uhelnatý. Bohužel nehody spojené s otravou oxidem uhelnatým nejsou ničím neobvyklým.

Věc vypadá jinak, pokud je v koupelně dvouúčelové topení s otevřenou spalovací komorou, což znamená, že je odpovědné nejen za ohřev vody, ale i za ústřední topení. V takovém případě bychom kromě ventilačního systému měli připravit další potrubí zvenku. Stejně jako v předchozím případě by měla být mřížka v koupelně vždy bez překážek a při odchodu z domu je nejlepší nechat dveře koupelny otevřené. Navíc by se měla alespoň jednou ročně mřížka čistit a účinnost větracího systému by měla být zkontrolována zametáním.

Co dalšího lze udělat pro snížení vlhkosti v koupelně?

Dobře fungující ventilační systém je nutností v každé koupelně. Někdy je však stále problém s příliš velkou vlhkostí vzduchu. V takovém případě se vyplatí sáhnout po tlumiči vlhkosti, který zachycuje přebytečnou vlhkost. To následně zabrání zatuchlému zápachu a sníží riziko růstu plísní a plísní. Vůně v koupelně bude také příjemnější a svěží. Pokud máme v koupelně okno a zároveň problém s nadbytečnou vlhkostí vzduchu, můžeme tam umístit nějaké rostliny. Mnohým druhům se v takových podmínkách nejen daří, ale také absorbují přebytečnou vodu. Tak je tomu například v případě toulcovky. O dalších rostlinách, které jsou dobré do koupelny, se dozvíte v našem článku “Rostliny v koupelně“.

Za zmínku stojí i to, že nadbytek vlhkosti v koupelně je ovlivněn každodenními návyky uživatelů. Po každé koupeli nebo sprše bychom měli otevřít okno nebo dveře. Také bychom si neměli sušit prádlo v koupelně. I bez něj toto mikroklima oplývá vlhkostí.
Prohlédněte si všechny blogy