Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Malá koupelna v panelovém domě - osvědčené tipy

červenec 2021
SWING-LINE SLF1Zařídit malé koupelny v panelových bytech na sídlištích je vždy velká výzva. Každý metr se v omezeném prostoru počítá, ale i tak můžete vytvořit úchvatný interiér.

Ti, kdo bydlí v bytě, vědí, že malá koupelna může být na obtíž. Bohužel neexistuje žádný zázračný recept na přidání těch metrů navíc. Existuje však několik triků, díky kterým bude místnost vypadat větší. A co víc, malá koupelna může být stejně funkční jako velká. Jak toho dosáhnete?

obsah
  1. Uspořádání koupelny v bytě - ne nutně v bílé barvě
  2. Vana nebo sprchový kout?
  3. Co vybrat do malé koupelny?

Uspořádání koupelny v bytě - ne nutně v bílé barvě

První, co je třeba zvážit, jsou barvy a vzory. Nemůžete rozšiřovat oblast fyzicky, ale můžete získat takový vizuální efekt. V první řadě se musíte zaměřit na jasné odstíny. Všeobecně se věří, že bílá opticky zvětšuje prostor. To je samozřejmě pravda, ale neexistuje žádné pravidlo, které by zakazovalo sahat po jiných jasných barvách. Kromě toho se vyplatí zaměřit se na rovnoměrné povrchy – nesmí být příliš mnoho dekorací a žlábek by měl být ve stejné barvě jako dlaždice. Správným místem pro další barevné akcenty mohou být dekorativní proužky.

Kromě omezeného prostoru je problémem v koupelnách umístěných v bytech nízký strop. Aby místnost vypadala vyšší, stačí na stěnu nanést svislé pruhy. Světlo může také přinést velkolepé efekty – dekorativní a dodatečné osvětlení může změnit celý interiér. Zrcadla jsou absolutní nutností v malých koupelnách, a ty bezrámové budou fungovat nejlépe. Zrcadlo by mělo být velké, a to i přes celou šířku nebo výšku stěny.

Vana nebo sprchový kout?

Vana nebo sprchový kout je jedním ze základních prvků koupelny. Oboje však zabere poměrně hodně místa. Nejčastěji jsou mezi členy domácnosti zastánci obou řešení. Zde vzniká první dilema – malá velikost koupelny eliminuje možnost mít jak vanu, tak sprchový kout. Alespoň ne v tradiční verzi. Co je pak možné udělat pro to, abyste si užili výhod obou forem sprchování?

Řešením je pořízení vany a prvotřídní vanové zástěny. Ne nadarmo je toto řešení stále populárnější. Ti, kteří se chtějí dlouho koupat, používají vanu. A když se chce někdo rychle osprchovat, tak může, aniž by hrozilo, že bude voda cákat po celé koupelně. Při procházení sortimentu SanSwiss najdete vanové zástěny v několika sériích. Liší se velikostí i designem. Jejich společným jmenovatelem je funkčnost a lehkost – i v malé koupelně budou vypadat fenomenálně.

Co vybrat do malé koupelny?

Pro maximální úsporu místa je možné vzdát se vany a pořídit si pouze sprchový kout. Některé koupelny jsou tak malé, že i instalace sprchy může být problematická. V takovém případě je lepší vzdát se velké sprchové zástěny. Nejen, že zabírá více místa, ale také opticky přemáhá již tak malý interiér.
Malá koupelna v panelovém domě - osvědčené tipy
Sprchový kout bez sprchové vaničky, anebo superplochá sprchová vanička v kombinaci se sprchovou zástěnou od tradičního výrobce - SanSwiss, budou mnohem lepší volbou. Investice do vybudování odtoku (v případě sprchové zástěny bez vaničky) je dobrým řešením, ale je dražší a také časově náročná - důvodem jsou další práce, které je třeba provést. Instalace odtoku je navíc možná pouze při větší renovaci. U sprchové vaničky žádné takové problémy nevzniknou.
Interiér malé koupelny by měl zahrnovat sklo - proto budou nejlepší volbou sprchové zástěny s čirým sklem. Sprchový kout může být zcela bezrámový nebo vybavený jemnými a stylovými profily, ale nemělo by jich být příliš mnoho. Sprchové zástěny bez dalších prvků budou mít ten efekt, že koupelna bude vypadat o něco větší. Pro velmi malé koupelny, kde není prostor pro křídlové dveře, doporučujeme skládací dveře. Zajímavým řešením jsou sprchové kouty typu Walk-in, které nemají žádné dveře. Za zvážení stojí také malý rohový sprchový kout.

Malá koupelna - mnoho možností

Jak můžete vidět, i pro malé koupelny existují zajímavé a trendové nápady, pokud jde o sprchy a vany. A co zbytek? Při plánování uspořádání koupelny je nutné vzít v úvahu také umyvadlo a toaletu. Do malé koupelny může být dobrým nápadem umístění umyvadlové mísy. Investicí do umyvadlové mísy, která se připevní na stůl nebo skříňku, můžete získat místo pro další zásuvky a police. A pokud jde o toaletu, nejfunkčnější jsou závěsné (vestavěné) toalety. Závěsné modely jsou skvělé, protože nezabírají mnoho místa.

V malé koupelně také vždy chybí prostor pro kosmetiku a toaletní potřeby. Prostor kolem umyvadla bude jistě nedostatečný. V takovém případě se závěsné skříňky hodí. Vyplatí se také využít všechny výklenky. Obzvláště užitečné jsou zrcadlové skříně. Dalším skvělým nápadem jsou nástěnné patrové regály. Vejdou se téměř kamkoliv a zároveň budou originální dekorací.
Prohlédněte si všechny blogy