Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Koupelnový projekt od designéra

červen 2023
Koupelnový projekt od designéraMůže se zdát, že dokončování koupelny je hračka a sanitární vybavení, věšáky a skříňky jsou vše, o co jde. V praxi to ale tak snadné není. Provedeme-li renovaci neodborně nebo ve spěchu, rychle si uvědomíme, že interiér není ani ergonomický, ani vizuálně atraktivní.

Koupelna je částí domu, která je nejčastěji rekonstruovaná. Vzhledem k tomu, že je obvykle malá, je nutné nejen do ní vnést veškeré vybavení, ale také zajistit její pohodlné používání. Stejně důležitý je také její vzhled. S tolika dostupnými materiály a rozmanitým vybavením je někdy obtížné spojit ty, které jdou dobře dohromady. Pak je tu designový styl – liší se jeden od druhého a vyžadují jiný přístup. Takže, co s tím můžeme dělat? Mohli bychom si například nechat koupelnu navrhnout zkušeným designérem.

Jak vypadá proces navrhování koupelny?

Když navštívíte koupelnové studio, vyberete si dlaždice a prodejce Vám udělá počítačovou vizualizaci, nejedná se o technický projekt koupelny. Jde o hrubou vizualizaci toho, jak bude kompozice vypadat, ale barvy nebo vzdálenost mezi nábytkem a vybavením se mohou ve skutečnosti lišit. Taková vizualizace koupelny může být užitečná, ale je to jen obecná předloha toho, jaký efekt lze očekávat.
Koupelnový projekt od designéra
Na druhou stranu před přípravou projektu bytový designér pečlivě změří všechny stěny a podlahu a podívá se na kanalizaci, aby pomohly pozdější návrhy maximálně využít potenciál koupelny. Následuje půdorys, tedy plochý výhled shora se všemi sanitárními potřebami, nábytkem a doplňky. Obvykle obdržíte 2 samostatné plány, prohlédnete si je a projednáte s projektantem, co by chtěl změnit. Pak se volí obklady, barvy a veškeré vybavení. Zkušený návrhář koupelen by pro Vás měl k dispozici katalogy, různé vzorky a doplňky. To je důležité, protože většina materiálů vypadá jinak na obrázku než ve skutečnosti. Po přijetí nebo uplatnění změn vzniká technický projekt.

Koupelnový projekt – jaké informace dát návrháři?

Každý má svůj názor na to, jak by měla ideální koupelna vypadat. Pokud máme specifické očekávání, je nutné o tom informovat návrháře, aby s tím mohl při navrhování koupelny počítat. Například je nutné upřesnit, zda bychom v koupelně rádi sprchový kout nebo vanu. Nebo – v případě větší koupelny – byste si mohli dopřát i oboje či zvolit vanovou zástěnu.

Druhou věcí, kterou musí designér vědět, je Váš rozpočet. Je nejlepší určit si minimum a maximum peněz, co jste do své koupelny ochotni věnovat. To zjednoduší návrháři hledání řešení, které je pro Vás to pravé. Obvykle v takové situaci jsou dvě možnosti: jedna, která je blíže k nižšímu limitu a druhá, ta dražší. Užitečnou informací však je i styl koupelny, který byste rádi měli.

Co by měl koupelnový projekt obsahovat?

Dobře připravený projekt zohledňuje přesné rozměry a uspořádání koupelny. Projekt obsahuje všechny části zařízení umístěné ve správné vzdálenosti od sebe. Důležitý je také seznam potřebných materiálů. Rozdělení koupelny je dalším důležitým aspektem každého dobře připraveného projektu. V tzv. mokré zóně je zařízený, které se spojuje s vodou – umyvadlo, sprchový kout, vana, pračka, toaleta a bidet. Suchou zónou pak označujeme prostor, který není v žádném kontaktu s vodou. Co ještě je třeba vzít v úvahu v koupelnovém projektu naleznete v článku „NÁVRH KOUPELNY SE SPRCHOVÝMI KOUTY SANSWISS“.
Prohlédněte si všechny blogy