Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Koupelnová mozaika – vše, co potřebujete vědět

leden 2021
Koupelnová mozaikaMilujeme kontrasty, a proto se nám na jednu stranu líbí velké dlaždicové obklady a na druhou nás lákají drobné dílky mozaiky. Tato forma dekorace je známá již po tisíce let. Jak zapadá do současné podoby koupelny a jak vlastně mozaika funguje?

TRENDY MOZAIKY

Mozaiky nejčastěji slouží jako doplněk k ostatním dlaždicím, takže by s nimi měly dobře ladit, abychom se vyhnuli chaotickému vzhledu. Většinou jsou vyrobeny z keramických materiálů a jejich vzhled imituje malé dlaždičky. Dostupné jsou ale také propracovanější varianty – skleněné (matné, zrcadlové, průhledné, z bílého nebo barevného skla nebo s příměsí lesklých částeček), kamenné (z běžných oblázků, přes mramor po polodrahokamy), nebo vyrobené z přírodní perleti. Můžete najít také dřevěnou mozaiku – třeba i z bambusu nebo exotického dřeva, dokonce kovovou a plastikovou.
Koupelnová mozaika – vše, co potřebujete vědět

MOZAIKA A PRAKTICKÉ ZÁLEŽITOSTI

Koupelnová mozaika funguje stejně jako klasické dlaždice – mají stejné vlastnosti co se týče odolnosti nebo míry absorpce vody. Gresová dlažba a skleněné obklady mohou být použity i venku (za předpokladu, že jsou odolné proti nízkým teplotám), keramické obklady však spíše v interiéru. Jestliže má být mozaika umístěna na podlaze, vyplatí se zvolit takovou, která není vypouklá, aby nedocházelo k uklouznutí. Mozaiky ze skla se zase snadno poškrábou, takže je lepší je použít pro místa, která nebudou příliš namáhána. Matné vzory pohlcující světlo opticky zmenšují koupelnu, zatímco lesklá mozaika ji zvětší. Mohou být umístěny na zdech, podlahách, ve sprchovém prostoru nebo podél vaničky, na rámech zrcadla, nebo mohou být použity jen jako dekorace.

INSTALACE MOZAIKY – NIC TAK SLOŽITÉHO

Mozaika se prodává nalepená na plastové síťce nebo speciálním papíru a tak se snadno pokládá. Vyžaduje však velmi pečlivou přípravu podkladu, který předtím musí být vyrovnán a očištěn a poté pokryt penetračním nátěrem (ten vyrovnává savost, zlepšuje přilnavost a pevnost mozaiky). Vysoce elastická přilnavá malta (správně zvolená pro daný typ mozaiky) by měla být aplikována ve velmi tenké vrstvě, aby nebyla vytlačena mezi dílky mozaiky – nejlepší je použít zubovou špachtli se zuby širokými maximálně 3 mm. „Pláty“ mozaiky by měly být položeny a přitlačeny hladítkem, aby rovnoměrně přilnuly k povrchu. Dalším krokem je spárovací hmota – elastická nebo epoxidová – doporučuje se rozetřít ji až po 24 hodinách po nalepení mozaiky. Když se hmota „zatáhne“, mozaika má být očištěna a důkladně omyta od zbytků po instalaci.
Prohlédněte si všechny blogy