Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Koupelna pro seniory

prosinec 2021
Koupelna pro senioryPři navrhování koupelny musíme brát v úvahu potřeby uživatelů. To je zvláště důležité, pokud jde o koupelnu pro starší osobu. Každý prvek v koupelně by měl starším lidem zaručit funkčnost a pohodlí. Na co byste tedy měli myslet?

Koupelna pro seniory se bude mírně lišit od těch, které najdete v domovech, kde žijí mladí lidé nebo lidé s dětmi. S věkem se naše mobilita a pohyblivost kloubů snižují, takže ne každá realizace bude pro seniora výhodná. Naštěstí je na trhu mnoho zajímavých zařízení, která zaručí bezpečnost koupelny, funkčnost i estetický vzhled.

obsah
  1. Koupelnové vybavení pro starší osoby – na co myslet
  2. Sprchová zástěna nebo vana do koupelny pro seniory?
  3. Praktické prvky používané v koupelně pro starší osobu: madla, sedátka a pokrývky
  4. Toaletní sedátko a umyvadlo - na co si dát pozor

Koupelnové vybavení pro starší osoby – na co myslet

Populace v Evropě stárne již mnoho let. Rostoucí požadavky na zdravotní péči není jediným důsledkem. Stále rostoucí počet starších lidí nutí výrobce dokončovacích materiálů a sanitárního vybavení navrhovat výrobky, které odpovídají potřebám starších občanů. Výsledkem je, že uspořádání ergonomické koupelny pro starší osobu by mělo být jakýmsi standardem.

Ze všech místností, které v našem domě máme, je koupelna nejčastějším místem, kde dochází k nehodám. Často je způsobují dlaždice, které po kontaktu s vodou kloužou. Z tohoto důvodu jsou protiskluzové dlažby naprostou nutností. Měly by být umístěny v každé koupelně, kterou používá starší člověk. Není to však jediná věc, o kterou byste se měli starat. Musíte zvážit výšku záchodového prkénka a to, zda je lepší koupit vanu nebo sprchový kout. Měli byste také myslet nad různými doplňky, jako jsou sedátka nebo bezpečnostní prvky a úchopy. Vyvarujte se vysokých prahů a překážek v koupelně, které je třeba překračovat.

Sprchová zástěna nebo vana do koupelny pro seniory?

Nejdůležitější oblastí v koupelně je „oblast ke koupání a sprchování“. Vybíráte mezi vanou a sprchovým koutem. Na co se zaměřit? Vstup do vany může být pro starší uživatele obtížný, protože musí zvedat nohy, což často způsobuje potíže. Také se stávají nehody. Na druhé straně jsou starší lidé, kteří jsou na koupání tak zvyklí, že se ho nechtějí vzdát. V tomto případě stojí za to vybavit vanu praktickými madly, která jim usnadní vstup a výstup.
Koupelna pro seniory
Pro seniory jsou však mnohem lepší sprchové kouty. Ideálním řešení je sprchový kout se super-plochou sprchovou vaničkou, která je téměř v souladu s podlahou. I Walk-in zástěna je perfektní volbou. Aby byla sprcha pro starší osobu co nejvíce praktická, vyplatí se investovat do dalšího příslušenství, které lze instalovat dovnitř. Co to tedy je?

Praktické prvky používané v koupelně pro starší osobu: madla, sedátka a pokrývky

Základní vybavení koupelny je jen „jednou stranou mince“. Také příslušenství pro seniory se počítá, protože dělá koupelnu ještě lépe přizpůsobenou potřebám starší osoby. Vybírat můžete z ergonomických sedátek, která lze instalovat do sprchy. Usnadní seniorům sprchování a jakmile budou unavení, mohou si sednout. Nezapomínejte také na madla, která jsme již dříve zmiňovali. Budou užitečná uvnitř sprchového koutu, u vany a u záchodového prkénka. Starší osoba je bude moci použít, pokud svaly odmítnou poslouchat. Jsou dostatečně univerzální, aby se dala instalovat i do malé koupelny.

Toaletní sedátko a umyvadlo - na co si dát pozor

Záchodové sedátko je samozřejmě další nezbytností v koupelně vedle sprchového koutu. Zpravidla je instalováno o něco vyšší než v běžné koupelně. Výška by měla být upravena podle výšky seniora. Měli byste pamatovat na to, abyste neupevňovali záchodové prkénko příliš nízko, protože sednout si i vstát by mohlo být pro seniora obtížnější. Když je nainstalováno poměrně vysoko a vedle něj jsou k dispozici madla, bude jeho používání určitě pohodlnější.

Co můžeme říci o umyvadle? Nemělo by být instalováno příliš vysoko, aby starší osoba nemusela zvedat ruce příliš vysoko. Doporučuje se také, aby bylo dostatečně široké, aby se snížilo riziko stříkající vody na podlahu. Zaměřte se také na vodovodní baterii. Nejlepší je nepoužívat modely s kohoutky. Některým lidem může připadat obtížné je vykroutit. Místo toho bude lepší páková baterie s termostatem.

Jaký druh koupelnové podlahy pro starší osobu?

Již v úvodu bylo zmíněno, že podlaha v koupelně velmi snadno klouže, proto by při výběru dokončovacích materiálů měla být prioritou praktičnost. Protiskluzové keramické dlaždice jsou skvělou volbou. Jejich povrch je mírně drsný, takže i když budou potřísněny vodou, nebudou kluzké. Je důležité mít bezprahový vstup do koupelny a případně i do sprchy. Buď se zcela obejdete bez sprchové vaničky, nebo se rozhodneme pro ultratenkou sprchovou vaničku. Pokud má starší osoba větší problémy s pohyblivostí nebo je invalidní, měla by mít koupelna také další zařízení. Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na tento příspěvek „Koupelna pro hendikepované osoby“.
Prohlédněte si všechny blogy