Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Koupelna pro hendikepované osoby

září 2021
Koupelna pro hendikepované osobyStarší osoby, invalidé a osoby se sníženou pohyblivostí musí vynaložit podstatně více úsilí ve své každodenní činnosti. Prostor musí být přizpůsoben tak, aby pro ně bylo co nejjednodušší používání různých zařízení. Jaké technické podmínky by měla koupelna přizpůsobená pro hendikepované osoby splňovat a jak by měla být zařízena?

Renovace koupelny je vždy časově a finančně nákladná. Během renovace je třeba zohlednit potřeby všech členů domácnosti, aby se všichni mohli radovat z koupelny po mnoho let. Pokud je koupelna plánovaná v panelovém domě, musíme vše promyslet o to více, jelikož další madla či zařízení zaberou mnoho místa – v mnoha případech je prostor velmi omezený.

Koupelna pro osoby se zdravotním postižením – co musíte vědět

Při plánování koupelny pro hendikepované osoby je třeba vzít v úvahu změnu vybavení ve všech použitelných oblastech. Každá tato oblast musí být praktická a ergonomická. Doporučuje se umístit sprchový kout v koupelně místo vany, ale ti, kteří preferují tradiční řešení si musí pamatovat, že je vhodné se zaměřit na vanu se speciálními otevíracími dveřmi - starší člen rodiny nebo hendikepovaná osoba nebude mít problém zvednout nohy při vstupu do vany.

Nicméně, většina lidí se rozhodne nainstalovat sprchový kout. Je zřejmé, že sprchový kout přizpůsobený potřebám zdravotně postižené osoby bude vypadat trochu jinak než je ten běžný sprchový kout. Bude mít trochu více prvků. Takže na co bychom si měli speciálně dát pozor?  Vstup by měl být dostatečně široký, aby ho mohla používat osoba na invalidním vozíku, místo tradičního sprchového koutu můžete zvolit Walk-in zástěnu, která nemá žádné dveře. Sprchová vanička by měla být plochá, nebo ji lze nahradit řešení bez vaničky – umístění sprchového koutu přímo na podlahu. Důležitá jsou madla, aby se lidé s pohybovým postižením mohli sami držet. A co víc, pro zdravotně postiženou osobu bychom měli do prostoru sprchové zástěny umístit sprchové sedátko.

Madla by také měla být umístěna u umyvadla a toalety a při výběru umyvadla se musíme zaměřit na plochý model se správně tvarovaným okrajem. Umyvadlo by mělo být ve správné výšce, aby se k ní člověk na invalidním vozíku snadno přiblížil. Pokud se jedná o toaletu pro osobu se zdravotním postižením, je namontována výše, než klasická toaleta. Její sedlo má speciální prohlubeň a zesílené panty, které zabraňují pohybu. Madla by měla být připevněna ke zdi, aby byl přesun z invalidního vozíku snadnější.

Koupelna pro osobu se zdravotním postižením - předpisy

Návrh koupelny pro osoby se zdravotním postižením je náročný a podle velikosti koupelny se k designu přistupuje odlišně. Je také velký rozdíl, zda je koupelna ve veřejném zařízení nebo doma. V prvním případě předpisy určují, jak by měla koupelna pro zdravotně postižené vypadat a při navrhování prostoru je třeba dodržovat mnoho předpisů. To je regulováno mezinárodním, unijním a českým právem. Mezi nejdůležitější mezinárodní ustanovení patří: Rezoluce 48/96 z 20. prosince 1993 o standardních pravidlech pro vyrovnání příležitostí pro osoby se zdravotním postižením a Úmluva o právech osob se zdravotním postižením. Mezi předpisy Unie patří: Listina základních práv Evropské unie, Evropská strategie zdravotního postižení 2010 – 2020 a Rezoluce ResAP (2001).

Existují nějaké požadavky týkající se koupelny pro zdravotně postižené osoby? Interiér se přizpůsobuje vždy konkrétním osobám či osobě. Potřeby osoby používající berle se budou lišit od  osoby na invalidním vozíku. Neměli bychom zapomínat na to, že pohodlí je prioritou. V některých případech bude stačit jenom sedátko do sprchy nebo madlo, zatímco v jiných případech bude vše nutné přizpůsobit osobě na invalidním vozíku.

Koupelna pro osoby se zdravotním postižením – technické podmínky

Kdo plánuje koupelnu pro osobu se zdravotním postižením v jejím domě, by si měl pamatovat, že velikost prostoru potřebného pro jednotlivé vybavení se bude lišit. Koupelna pro osoby se zdravotním postižením by měla mít rozměry alespoň 200 x 240 cm a osoba, která ji používá, by měla mít volný pohyb. Největší prostor se vyžaduje pro osobu na invalidním vozíku – v takovém případě je k zajištění bezproblémového používání sprchového koutu zapotřebí alespoň 150 x 150 cm volného prostoru. Pokud je koupelna, kterou má používat vozíčkář malá, je při plánování důležité věnovat pozornost skříním a úložným prostorům. Výsuvné zásuvky nebo skříňky s dveřmi zabírají při otevření spoustu místa, takže se musíme ujistit, že bude možné je v koupelně použít s invalidním vozíkem. Otevřené police jsou mnohem praktičtějším řešením.

Dveře do koupelny by měly být široké alespoň 90 – 100 cm a mít nízký práh, nebo nejlépe vůbec žádný. Madla instalovaná na toaletě a ve sprše mají různé velikosti a průměry, takže je lze přizpůsobit věku a schopnostem konkrétní osoby. Výška madel je velmi důležitá – obvykle jsou zhruba 80 cm and podlahou u umyvadla a 70 cm and toaletou.
Prohlédněte si všechny blogy