Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Jaké osvětlení zvolit do koupelny?

září 2021
Koupelnové osvětleníKdyž plánujeme renovaci koupelny, nevěnujeme příliš pozornosti osvětlení. Zaměřujeme se hlavně na barvy, dekorace a doplňky. Špatné osvětlení přitom může zhoršit komfort použití koupelny a dekorace potom vypadají méně atraktivně.

Koupelnové osvětlení je stejně důležité jako interiérové doplňky. Koupelnové zrcadlo používáme k holení nebo nanesení make-upu, což vyžaduje dobré osvětlení. Kromě toho, mít nedostatečné osvětlení může být nepříjemné a dekorace nevypadá tak efektivně. Tak pojďme se nad touto záležitostí pozastavit. Jaký druh koupelnového osvětlení bude fungovat nejlépe?

obsah
  1. Koupelnové osvětlení – nad čím uvažovat
  2. Bezpečná svítidla jsou důležitá
  3. Kolik zdrojů osvětlení potřebujete ve své koupelně?
Jaké osvětlení zvolit do koupelny?

Koupelnové osvětlení – nad čím uvažovat


Nezaměřujte se jen na hlavní stropní osvětlení. Při plánování osvětlení byste měli dělat přesně to, co v jakékoli jiné místnosti. Mělo by tam být hlavní světlo, doplňkové a pokud možno dekorativní světlo. To Vám dovolí rozdělit prostor do více zón. Koupelnové lampy jsou v různých provedeních, takže můžete jednoduše najít ty, které lépe budou ladit s retro, moderním, půvabním i s jinými styly. Místa, kde můžete uvažovat o doplňkovém světle, se nachází v blízkosti zrcadla, vany či umyvadla. Pokud má koupelna dodatečná zákoutí nebo místa s dekorativním potenciálem, stojí také za to je osvětlit.
Ostrost každého světla je jiná. Zářivé světlo je důležité pro činnosti využívající zrcadlo. Lampy nad zrcadlem musí být silnější než ty, které poskytují obecné světlo, například pro účely čištění. Dekorativní osvětlení by mělo být ještě slabší. Pokud nechcete, aby spotřebovávalo příliš mnoho elektřiny, použijte diody.

Bezpečná svítidla jsou důležitá


Koupelny mají specifické mikroklima a jsou vlhké, proto pro zajištění bezpečnosti používejte lampy, které jsou určené speciálně pro koupelny. Zaměřte se na nízkonapěťové lampy. Jsou odolné vodní páře a vlhkosti. Abyste si byli jisti, že kupujete dobrou lampu, podívejte se na třídu IP ochrany, která by měla být alespoň 44.

Kolik zdrojů osvětlení potřebujete ve své koupelně?


Hodně záleží na velikosti koupelny. Nechceme mít příliš mnoho světel v male koupelně, zatímco velká koupelna by měla mít více. Ve všech případech musí být hlavní osvětlení. Bude zodpovědné za to, že celá koupelna je stejnoměrně osvětlená. Koupelnové stropní osvětlení zde bude fungovat dobře. Kromě toho, určité oblasti by také měly být osvětleny. Zaprvé byste měli mít osvětlení u zrcadla, kde provádíme hygienu a kosmetické procedury. Světelný zdroj nad zrcadlem nebo nástěnnými lampami pro koupelny na obou stranách zrcadla zde bude pracovat skvěle. V této oblasti neinstalujte halogenová světla, která by mohla vytvářet stíny a ztížit vidění detailů.

Další zdroj osvětlení může být umístěn v blízkosti sprchy nebo vany. Při odpočinkové koupeli nepotřebujete využívat hlavní světlo, které může být velmi jasné a rušivé. Kromě toho, sprcha může být osvětlena světlem, které je jemné a nebudou Vás z něj bolet oči. Na světla v této oblasti se také můžete podívat z jiného úhlu pohledu. Chcete-li elegantní a moderní koupelnu s maximem světla, můžete využít Walk-in zástěny, které jsou minimalistické – nemají dveře. Tento typ sprchového zařízení je minimalistický, nemá dveře a jedinou věcí, která odděluje prostor pro sprchování od zbytku koupelny je sklo. Jsou stylové a elegantní, což ještě zvýrazní jemné osvětlení.


Osvětlení Vám umožňuje manipulovat s prostorem


Koupelnové osvětlení nejen zvýší pohodlí užívání koupelny, ale také ovlivní celý prostor. Stejně jako u barev lze i s velikostí koupelny vizuálně manipulovat pomocí osvětlení. Což je patrné hlavně u malé koupelny, bez oken nebo v suterénu.

Velké zrcadlo a lesklé dlaždice nebo čela nábytku způsobí, že koupelna bude vypadat větší. Uspořádejte osvětlení tak, aby se odrážela od zrcadla. Díky tomu bude i malá koupelna vypadat větší a útulnější. Na blogu SanSwiss můžete najít tipy, jak zařídit malou koupelnu nebo koupelnu v suterénu.

Větší plochy skel sprchových zástěn nebo ornamenty na dlaždicích mohou opticky zvětšit koupelnu. Můžete si vybrat rámové, částečně rámové nebo bezrámové sprchové zástěny nebo Walk-in zástěny.
Prohlédněte si všechny blogy