Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Jak zařídit malou koupelnu? Nápady, inspirace

říjen 2020
Jak zařídit malou koupelnu? Na toto téma lze najít spoustu inspirace a praktických nápadů. Nejdůležitější je však mít dobrý plán. Pokud vše dobře rozvrhneme a zvolíme vhodný sprchový kout, pak i na malé ploše můžeme vytvořit příjemný prostor ke sprchování.

Malá koupelna - uspořádání

Malá koupelna nemusí nutně představovat problém. Prostor navíc se dá získat například tak, že umístíte pračku do jiné místnosti poblíž koupelny, např. na chodbu.

Pokud jde o sprchový kout pro malou koupelnu, nejlepší jsou rohové sprchové kouty, které šetří místo. Pokud je místnost velmi úzká, řešením může být nainstalovat mezi dvě stěny pouze sprchové dveře. Další možností je sprchový kout typu walk-in, který naopak nemá sprchové dveře (pouze vejdete) a jeho stabilitu zajišťují profily. Walk-in řady TOP LINE S od SanSwiss šikovně využívá dostupný prostor a opticky jej zvětšuje. Lehká konstrukce nevyžaduje mnoho místa pro instalaci a poskytuje maximální pohodlí a estetický vzhled.

Chytrým řešením je také vanová zástěna, kterou získáte 2 v 1 – koupel i sprchování na jednom místě. Vanová zástěna nezabere téměř žádné místo navíc. Sprchový panel můžete zavěsit na stěnu. Vanová zástěna SanSwiss EASY dodá Vašemu interiéru eleganci a jednoduchou funkčnost.

Co se týče toalety, praktickou volbou bude závěsné WC. Umyvadlo do malé koupelny, které šetří místo, by mělo být rohové nebo na desku. Úsporné a originální je také umyvadlo ve tvaru mísy.

Šetřit místem je potřeba také v podkrovní koupelně. Pokud vybavujete koupelnu v podkroví, můžete si pročíst našeho průvodce.

Jak zařídit malou koupelnu? Inspirace

Kromě sanitárního zařízení je při vybavování malé koupelny důležitý úložný prostor. Jaký nábytek zvolit? V malé koupelně je vhodné se vyhnout zapuštěnému umyvadlu se skříňkou, protože jakýkoli nábytek stojící na zemi opticky zmenší prostor. Vhodné jsou závěsné modely, které nepřijdou do styku s podlahou. Prostor také vizuálně zvětšuje lesklý nábytek v jasných barvách.

Nakonec je tu otázka osvětlení. V malé moderní koupelně budou dobrou volbou LED lampy, které je možné namontovat na linii zrcadla nebo jimi ozdobit okraje skříněk. Zajímavé je, že studené barvy způsobí, že bude celek vypadat větší, než ve skutečnosti je.
Jak zařídit malou koupelnu? Nápady, inspirace

Myšlenka pro malou koupelnu - barvy a dlaždice

Jaké barvy se hodí do malé koupelny a jak ji opticky zvětšit? Jaké dlaždice se vyplatí koupit? Nejlepší je vybrat dlaždice v jasných barvách, které opět opticky zvětší prostor. Je také lepší vzdát se velkých dlaždic, které mohou malý prostor příliš ,,ovládnout“. Podlahová dlažba v malé koupelně bude fungovat v podobě módní malé mozaiky v bílé a černé barvě. Dlažba může být také jednobarevná, nejlépe s neviditelnými spoji.
Pokud jde o stěny, není nutné, aby byly obloženy dlaždicemi. V moderních malých koupelnách se stále častěji používá voděodolná barva, ideální pro vlhké místnosti. Pokud je strop nízký (např. kvůli instalaci halogenů), skvělým trikem, díky kterému se bude místnost zdát vyšší, je namalovat dekorativní lišty. Příznivci dlaždic by měli vybírat ty s leskem, které dokonale odrážejí světlo a vytvářejí dojem většího prostoru. Pro zvýšení optického efektu zvětšení oblasti se také hojně používají zrcadla - lze jich umístit více, než jen nad umyvadlo. Dlaždice pro malou koupelnu lze také nahradit 3D fototapetou. Plastické tapety, vytvářející dojem trojrozměrnosti jsou chytrým trikem, jak „oklamat“ oko a dát malé místnosti hloubku.
Prohlédněte si všechny blogy