Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Žula v koupelně

srpen 2023
Žula v koupelněRekonstrukce koupelny zahrnuje mnoho rozhodnutí. Musíme myslet na barvy, designový styl, nábytek a sanitární keramiku. Velkou pozornost věnujeme také povrchovým materiálům.

V koupelně je poněkud zvláštní mikroklima. Je zde vysoká vlhkost a mnoho běžně používaných povrchových materiálů se může rychle znehodnotit. Materiál, který může v koupelně skvěle fungovat, je přírodní kámen.

obsah
  1. Jaký přírodní kámen zvolit do koupelny?
  2. Žulové dlaždice
  3. Žulové desky
  4. Žulové umyvadlo

Jaký přírodní kámen zvolit do koupelny?

Pokud je kámen materiálem, který bereme v úvahu při zařizování koupelny, dříve či později narazíme na žulové obklady. Díky vynikající odolnosti a dalším parametrům je velmi oblíbený. Především je odolný vůči vodě, vysokým teplotám a nečistotám. Každá odrůda žuly je tvrdá, neodírá se, ani není náchylná k poškrábání. Důležité je také to, že vykazuje protiplísňové a antibakteriální vlastnosti, a protože podmínky v koupelně jsou příznivé pro růst mikroorganismů, nabývá to na významu.

Na výběr jsou různé typy žuly: leštěná, plamenná nebo kartáčovaná. Kromě toho můžeme specifikovat čínskou a domácí žulu. Na první pohled vypadají stejně, ale ve skutečnosti jejich kvalita není stejná. Kvalitní žula by měla být správně vyleštěná a vybroušená. V Číně se však namáčí do přípravků, aby opticky působila podobně. Taková žulová deska má nižší cenu, ale její kvalita je také nižší a je náchylnější k poškození. Jak poznat čínskou žulu? Rozdíl je vidět hlavně po určité době a intenzivním používání. Obecně platí, že nejvíce poškozením trpí památky a venkovní povrchy, v koupelně může tato varianta stačit.

Žulové dlaždice

Vynikající trvanlivost není jediným důvodem, proč jsou žulové koupelny zajímavou volbou. Tento kámen stojí za pozornost také kvůli svému úžasnému vzhledu. Žulové obklady jsou velmi elegantní a lze je použít jak v malých koupelnách, tak v prostorných koupelnových salonech. Dokonale se hodí k moderním a současným glamour dekorům. Obklady lze pokládat na různé povrchy. Skvěle budou vypadat na stěnách i ve výklencích. Velmi oblíbené jsou také žulové dlažby.

Žulové desky

Žula na podlaze nebo stěnách vypadá skvěle, ale kromě toho můžete přemýšlet o žulových deskách. Vzhledem k tomu, že tento povrch je vystaven častému kontaktu s vodou - zejména pokud je na něm umyvadlo - je třeba jej dokončit odolným materiálem. Kromě toho je kamenná deska do koupelny univerzálním a nadčasovým návrhem, který dává velké možnosti designu. Kámen se dodává v různých provedeních, takže se hodí k jakémukoli stylu: od rustikálního po industriální. Nejčastěji jsou kamenné desky do koupelny k dispozici v černé nebo bílé barvě, ale existují i další možnosti, například hnědá, tmavě modrá nebo zelená. Při výběru žulové desky do koupelny musí investor počítat s tím, že tento materiál je velmi těžký, takže pokud jej chceme umístit na koupelnovou skříňku, musí být její konstrukce pevná.

Žulové umyvadlo

Když sníme o žule v koupelně, nemusíme ji nutně použít jako převládající materiál. Někdy jemné prvky způsobí, že celé uspořádání získá zcela nový charakter. Například žulové koupelnové umyvadlo bude vypadat skvostně. Umyvadlo bude jednou z ozdob interiéru a jeho instalace nevyžaduje rozsáhlou rekonstrukci. Takový kamenný dotek může dát uspořádání nový vzhled.

Jak se starat o žulu v koupelně

Jak již bylo zmíněno, žulové desky do koupelny mají vysokou odolnost a nereagují s vodou. To jsou jejich největší přednosti, ale měli bychom věnovat pozornost i tomu, jak o ně pečovat, aby sloužily dlouho.

Může se žula poškrábat?

Žula je jedním z nejtvrdších kamenů. Neměli bychom se obávat, že se na jejím povrchu objeví škrábance, ale je tu jedna podmínka: musíme pamatovat na to, abychom ji ošetřovali správnými přípravky.

Jak odstranit škrábance ze žuly?

Žulové desky mají dobré recenze a škrábance nejsou běžným problémem, ale to neznamená, že jsou nezničitelné. Zaprvé je nutné provést výše zmíněné ošetření a zadruhé musíme dávat pozor, aby na povrch nepadaly těžké předměty. Pokud se objeví drobné škrábance, lze na žulové desky nanést lešticí pastu. V případě hlubokých škrábanců bychom měli kontaktovat kameníka, který dutiny vyplní žulovým prachem a epoxidovou směsí.

Jak odstranit skvrny od vody ze žuly?

Pokud jsou na žule skvrny od vody, stačí použít trochu vody a jemný čisticí prostředek. Aplikujte jej měkkým hadříkem. Poté povrch otřete čerstvou vodou a osušte.

Čím můžeme žulu čistit?

Při každodenní péči o žulu se hodí voda s přípravkem na ošetřování kamene. Neměly by se používat žádné brusné přípravky. Žulová deska v bílé, černé, cínové nebo jiné barvě vypadá nejlépe, když se leskne! Čím tedy žulu leštit? Správnou volbou bude měkký mokrý hadřík s octem nebo již zmíněný prostředek na čištění kamene.
Prohlédněte si všechny blogy