Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Sprchová zástěna nebo vana?

říjen 2019
Rozhodnutí pořídit si vlastní bydlení nebo se pustit do potřebných renovací bývá zpravidla rozsáhlou akcí, při níž na Vás kromě značných výdajů čeká i mnoho otázek a rozhodování. Zda zvolit instalaci sprchové zástěny nebo vany, je jen jedním z mnoha. Dále Vám přinášíme několik tipů, které Vám mohou pomoci najít správnou odpověď.

obsah
  1. Definujte svoje potřeby
  2. Sprchová zástěna nebo vana - cenové porovnání
  3. Jaký druh sprchy zvolit?

Definujte svoje potřeby

Nejlépe samozřejmě je, pokud můžete mít jak sprchový kout, tak i vanu. Ale co když na sprchu i vanu nemáte dost místa? Přemýšlejte, jak často se koupete a jak často se koupou ostatní členové rodiny. Pokud máte děti, má vana smysl, protože děti rády dovádějí ve vodě. Pokud si však Vaše děti s gumovými kachničkami a pěnou již nehrají, je možné, že vana už není prioritou.

Nezapomeňte, že vana by měla mít na stěně alespoň jedno madlo, aby bylo možné se do ní a z ní bezpečně dostat. Pokud žijí v rodině také senioři, může pro ně být s přibývajícími léty stále těžší se do vany dostat.

Pokud se rozhodnete pro instalaci sprchové zástěny, domluvte se s architektem nebo instalatérem, aby byla sprchová vanička osazena v úrovni podlahy. Montáž vyvýšené sprchové vaničky je sice pro instalatéra jednodušší, ztěžuje však uživateli vstup a výstup ze sprchy. Při renovaci koupelny musíte do vyvýšené sprchové vaničky sice méně investovat, ale možná Vám pak při každém sprchování bude chybět komfort.

Sprchová zástěna nebo vana - cenové porovnání

Vaše rozmýšlení je na místě. Naplnění vany zvýší Váš účet za vodu.  Standardní vana pojme přibližně 150 litrů vody, moderní sprcha spotřebuje asi 6 litrů za minutu.  Pokud pod sprchou nestojíte déle než 20 minut, je sprchování výhodnější.

Jaký druh sprchy zvolit?

Sprchové kouty dříve bývaly výrobkem určeným speciálně pro malé koupelny. Byly považovány za úsporné, i když ne vždy komfortní řešení. Dnes už to tak není. V moderních koupelnách i v těch prostorných již nejde o otázku, zda zvolit sprchovou zástěnu nebo vanu. Maximální komfort poskytují obě řešení.  Osvěžující sprcha je například skvělou možností, jak se odreagovat po dlouhém pracovním dni - více na toto téma najdete v našem poradci pro koupelny ve stylu hygge.

Pokud se rozhodnete pro sprchový kout, vezměte do úvahy velikost koupelny. Vedle plochy potřebné pro sprchový kout musí být ještě dost místa pro vstup a výstup, osušení a pohyb. Méně významná je v současné době otázka, kolik místa zaberou otevřené dveře sprchové zástěny, protože podle prostoru, který je k dispozici, lze zvolit sprchové zástěny s posuvnými dveřmi nebo Walk-in zástěny. Walk-in zástěna je samostatná pevná stěna (bez dveří), umožňuje pohodlný, široký vstup. Walk-in zástěna potřebuje trošku víc místa, aby při sprchování nenavlhnul koupelnový nábytek ani ručníky.
Pro sprchový kout počítejte s minimální plochou 80 x 80 cm.  Pokud máte na sprchový kout více místa, zvolte prostornější variantu.

Vana nebo vana se zástěnou?

Pokud se rozhodnete pro vanu, rozmyslete si, zda k ní nepřidáte sprchovou zástěnu. Poskytne Vám možnost jak koupání, tak i sprchování.  Moderní vanové zástěny Vás přesvědčí trendovým designem a můžete si vybrat z různých provedení. Vyberte si takovou, která nejlépe zapadá do Vašeho designu koupelny.
Prohlédněte si všechny blogy