Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Spotřeba vody: sprcha vs. vana

srpen 2022
Spotřeba vodyKdyž je čas na rekonstrukci koupelny, mnoho domácností čelí věčnému sporu, zda zvolit sprchový kout nebo vanu. Do hry však vstupují nejen preference členů domácnosti, ale také ekonomické aspekty. Voda neustále zdražuje, a tak se domácnosti raději zaměřují na ta řešení, která umožní zvýšit úspory.

Úspora vody má přímý dopad na Vaše účty a nižší spotřeba svědčí o šetrnosti k ekologii a životnímu prostředí. Přestože se v blízké budoucnosti nikdo v Evropě nemusí obávat nedostatku vody, na světě je mnoho míst, kde je vody nedostatek. To je další důvod pro úsporu vody. Jaká je tedy odpověď na otázku: sprchový kout nebo vana? Co spotřebuje méně vody?

Vana nebo sprchový kout – co je více ekonomické?

Pokud si představíte vanu a sprchový kout, je nesporné, že u sprchové zástěny platí menší spotřeba vody. Pro pohodlnou koupel ve vaně byste ji potřebovali napustit vodou alespoň do poloviny její výšky. Průměrná vana pojme 120 až 150 litrů vody, a i když je plná jenom z poloviny, jedna vana spotřebuje až 70-80 litrů vody. Sprcha proto vyžaduje výrazně méně vody.

Průtok vody závisí na typu sprchové hlavice a na tom, zda má perlátor (více o něm a výhodách jeho koupě najdete v článku „Perlátor – co je to, jak funguje a proč si ho pořídit?“ a v příspěvku „Jak šetřit vodou?“.) Při sprchování nejčastěji spotřebujete 5 až 9 litrů vody za minutu. Pokud byste chtěli mít sprchu s dešťovou hlavicí, pak bude tato hodnota o něco vyšší, zvýší se na 7-12 litrů. Průměrná sprcha znamená cca 5 minut pod vodou, to znamená, že za tuto dobu spotřebujete cca 30-40 litrů vody. Pokud nenecháte kohoutek po celou dobu otevřený, hodnota spotřeby vody se sníží.

Jak vidíte, jedna sprcha může ušetřit spoustu peněz. Pokud vynásobíte počet členů rodiny a frekvenci koupání a následně porovnáte spotřebu vody ve sprše a ve vaně, bude rozdíl opravdu obrovský.
Spotřeba vody: sprcha vs. vana

Jaké jsou další možnosti šetření vody?

Určitě pomůže perlátor, o kterém byla řeč dříve. Je to malé sítko připojené ke konci kohoutku nebo sprchové hlavice. Provzdušňuje vodu a snižuje její průtok. A navíc, proud je lépe směrován, což znamená, že voda nestříká všude kolem.

Existují i jiné způsoby, jak šetřit vodou. Můžete si například zvyknout na používání chladnější vody. Není to o sprchování v ledové vodě, jen pamatujte na to, že pokud se někdo rád sprchuje ve velmi horké vodě, musí vytéct hodně vody, než se ohřeje. Při šamponování vlasů nebo mydlení těla by měla být voda vypnutá – v tuto chvíli není potřeba, takže by neměla zbytečně vytékat z kohoutku. Pokud se obáváte, že Vaše sprchování trvá příliš dlouho, je dobrým nápadem budík nebo časovač, který zazvoní například po 5 minutách a signalizuje, že je čas skončit koupání.

Vana se sprchou – je to možné?

Přestože sprcha znamená menší spotřebu vody než vana, její použití po dlouhém a vyčerpávajícím dni je velmi lákavé. Zdá se tedy, že nejlepší možností by bylo investovat do obou. Bohužel to není vždy možné, zvláště když se podíváte na velikost většiny koupelen. Možností, kterou lze zvážit, je vana a sprchový kout 2 v 1. Stačí si pořídit vanu, která se hodí do Vaší koupelny a tu pak doplnit kvalitní vanovou zástěnou. Denně se tak budete moci osprchovat, šetříte vodou a když se budete chtít vykoupat, využijete vanu.
Prohlédněte si všechny blogy