Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Prostorná koupelna - jak ji uspořádat?

leden 2022
Prostorná koupelnaKoupelna musí být především praktická. Musíme najít prostor pro správné vybavení a důležité je i jeho uspořádání. Zatímco u malé koupelny musíte někdy vynaložit velké úsilí, abyste zajistili, že design kombinuje funkční a estetické hodnoty, u prostorných interiérů se meze nekladou. Velká koupelna může být uspořádána tak, že slouží nejen během ranní nebo večerní hygieny, ale je také relaxační zónou.

Při navrhování koupelny je důležité mít na paměti, že se jedná o multifunkční místo. V první řadě by koupelna měla poskytovat pohodlí při hygienických činnostech. Měli byste proto pečlivě zvážit velikost vybavení a jeho přizpůsobení potřebám všech členů domácnosti, jako i adekvátní osvětlení, které je potřeba k holení a líčení. Pokud máte velkou koupelnu, uspořádání může být různorodé a nabízí spoustu možností. Můžete vytvořit zónu určenou k relaxaci nebo dokonce vytvořit „otevřenou místnost“. Z koupelny se tak stane nejen místo, kde mohou lidé relaxovat, ale také potěší svým designem.

obsah
  1. Navrhování prostorné koupelny
  2. Jak zařídit prostornou koupelnu? Začněte s projektem!
  3. Distribuce sanitární keramiky ve velké koupelně
  4. Prostorná koupelna s vanou a sprchovým koutem – zde není prostor na dilema
  5. Vybavení do prostorné koupelny – co ještě můžete přidat?
  6. A co barvy a materiály?
  7. Kouzlo doplňků ve velké koupelně

Navrhování prostorné koupelny

Větší prostor nás vybízí k experimentům s jeho dekorací a zdá se, že je snazší ho dokončit než menší místnost. Je to svým způsobem pravda, ale měli byste být opatrní. Styl prostorné koupelny by měl být v souladu s dekorem ostatních místností v domě. Pokud je celý byt nebo dům zařízen moderně, výběr například rustikálního stylu do koupelny nebude vhodný.

Při zařizování větší místnosti můžete spadnout do pasti. Přestože je místa dost, měli byste si dávat pozor, abyste neumístili příliš mnoho vybavení a dekorací. I u prostorné koupelny můžete mít pocit, že je výzdoby příliš mnoho. Využijte benefity, které větší koupelna nabízí!

Velká moderní koupelna se vyznačuje jemným rozdělením prostoru na použitelné oblasti. Vyhýbejte se dodatečným stěnám, místo toho se rozhodněte pro změnu vzoru dlaždic nebo umístění skleněné tabule.
Prostorná koupelna - jak ji uspořádat?

Jak zařídit prostornou koupelnu? Začněte s projektem!

První věc, na kterou byste měli myslet, je projekt. Bez toho nebudete schopni plně využít potenciál interiéru. Základem je prvotní plán. Co by měl takový projekt zahrnovat? Potřebujete vzít rozměry koupelny a nakreslit je na kousek papíru nebo do počítačového programu a poté můžete přidat následné prvky. Kreslení začíná navrhováním užitkových zón. Musí tam být toaletní zóna s toaletní mísou a umyvadlem. Druhou zónou je koupací zóna. V tomto případě můžete specifikovat, jestli si přejete mít prostornou koupelnu s vanou a sprchou, nebo jestli jenom sprchový kout nebo vanu. Jestliže stále máte hodně prostoru, můžete uvažovat o relaxační zóně.
Pokud máte v plánu základní sanitární techniku, můžete vidět, kolik místa zbývá na nábytek. Poté ho můžete nakreslit do plánu na místa, kde si ho přejete. Prostornými koupelnami můžete prolomit obvyklý vzor a nemusíte se omezovat běžnými koupelnovými poličkami. Je dobré pořídit nábytek na míru, který zabere celou zeď. Tato možnost nabízí spoustu poliček a skříní, takže byste do koupelny nemuseli umisťovat žádný jiný úložný nábytek.

Dalším krokem bude určení, jaké dokončovací materiály použijete na podlahu a stěny. Většina lidí se stále rozhoduje pro keramické obklady, ale dobře poslouží i voděodolné tapety nebo exotické dřevo. Při plánování výzdoby myslete především na osvětlení. Velká koupelna s oknem zajistí během dne dostatek přirozeného světla. Přesto by mělo být okolí zrcadla nad umyvadlem dodatečně osvětleno. Kromě toho bude v relaxační zóně užitečné jemné a relaxační osvětlení. Teplá bodová světla umožní rychlejší regeneraci.

Distribuce sanitární keramiky ve velké koupelně

Prostorná koupelna Vás vybízí, abyste trochu více experimentovali. To platí i pro sanitární techniku. U zdi můžete umístit vanu nebo sprchový kout a proti jiné stěně umístit umyvadlo. Pokud je však koupelna velmi velká, mohlo by se ukázat, že nám uprostřed zbylo příliš mnoho volného místa. Pokud má koupelna více než 10 m2, můžeme ji považovat za otevřenou místnost.

Pokud jde o otevřenou místnost, k jejímu designu se přistupuje jinak, než v případě běžné koupelny. Kromě základního vybavení a nábytku může být místo i pro lenošku nebo velké rostliny. Výsledek bude lepší, pokud bude mít koupelna okno s pěkným výhledem. Pokud se jedná o velkou podkrovní koupelnu, mohli byste také využít potenciál, který okno má.

Pokud jde o otevřené místnosti, sanitární technika může být umístěna v centru pozornosti. Krásná volně stojící vana by byla skutečným vrcholem. Může být umístěna samostatně do středu nebo ji můžete oddělit stěnou od stylového sprchového koutu. Zde nedojde k dělení na zóny, ale pokud dobře naplánujete rozložení vybavení, může se koupelna zdát ještě větší.

Prostorná koupelna s vanou a sprchovým koutem – zde není prostor na dilema

Obvykle mezi členy domácnosti najdeme ty, kteří milují dlouhé koupele a ty, kteří dávají přednost rychlým sprchám. V malých koupelnách není místo pro oba, pokud se nerozhodnete pro vanu s vanovou zástěnou. Někdy je místa tak málo, že se vejde jen menší sprchový kout. S velkou koupelnou toto nehrozí. Nejlepším řešením je proto velká koupelna se sprchovým koutem a vanou. Ráno, když spěcháte do práce, si můžete dát osvěžující sprchu a večer, když je tělo unavené, si můžete užít dlouhou a relaxační koupel.
Prostorná koupelna - jak ji uspořádat?

Vybavení do prostorné koupelny – co ještě můžete přidat?

Otázky, jak zařídit velkou koupelnu, souvisí také s tím, co tam lze kromě standardního vybavení umístit. Již jsme zmínili, že u prostorů, které mají více než 10 m2, byste mohli uvažovat o otevřené místnosti. Volně stojící vana a Walk-in zástěna budou perfektní volbou pro tento typ koupelny. Je zde také místo pro 2 umyvadla místo jednoho. Vedle záchodové mísy můžete také umístit bidet. A co ještě?
Vše závisí na tom, kolik místa zbývá a jaká jsou očekávaní členů domácnosti ohledně účelu jejich koupelny. Kromě již zmíněné lenošky tam můžete umístit toaletní stolek, stylové stoličky nebo police se svíčkami a vonnými tyčinkami. Někteří lidé se rozhodnou  pro parní lázeň nebo infračervenou saunu.  

A co barvy a materiály?

Bez ohledu na to, jakou místnost zařizujete, musíte mít na paměti, že výběr barev má obrovský dopad na to, jak místnost vnímáte. Pokud jde o velké koupelny, nemusíte si dělat starosti s barvami, které by mohly prostor opticky zmenšit. To znamená, že se můžete rozhodnout pro světlé i tmavší odstíny. Kromě toho máte spoustu možností, pokud jde o dokončovací materiály. Hladké, vzorované a texturované dlaždice budou fungovat dobře. Matné a lesklé modely budou také vypadat skvěle.

Jakmile jsou použitelné oblasti naplánovány, můžete přemýšlet o způsobu, jak je nenápadně oddělit. Zde mohou pomoci různé dokončovací materiály. Například v relaxační zóně může být dominujícím materiálem dřevo, které interiéru dodá útulný nádech. Na druhou stranu mohou být kolem koupací zóny položeny kamenné nebo keramické dlaždice.

Kouzlo doplňků ve velké koupelně

Nebýt doplňků, velké a prostorné interiéry by mohly působit chladně a prázdně. Právě dekorace dodávají aranžmá svůj jedinečný charakter. Nevybírejte mnoho výrazných barev pro podlahu a stěny, je to příslušenství, které by mělo mít jasnější barevný akcent. Živá barva dodá koupelně energii a svěžest. Barevné akcenty mohou mít podobu svíček, váz, figurek, květináčů a ručníků nebo koberce v relaxační zóně. Je tedy z čeho vybírat. Takové příslušenství má výhodu především v tom, že pokud se členové domácnosti v budoucnu rozhodnou změnit výzdobu, nebudou muset provádět rozsáhlou rekonstrukci. Stačí jim změnit dekorace; jiná barva nebo vzor okamžitě způsobí, že vzhled koupelny bude zcela změněn.

Osvětlení, třešnička na dortu v prostorné koupelně

Jak již bylo zmíněno dříve, osvětlení je velmi důležité a stejně jako v případě instalatérských prací stojí za to přemýšlet o něm ve fázi výstavby domu nebo při velké rekonstrukci. Osvětlení je rozděleno do několika kategorií – obecné, doplňkové a dekorativní. V koupelnách s okny vstupuje do místnosti přirozené světlo, což zvyšuje komfort používání a šetří účty. Ve večerních hodinách nebo v zatažených dnech je však k používání koupelny zapotřebí klasické osvětlení nebo stropní osvětlení. Je to hlavní zdroj světla. Kromě toho by měly být osvětleny jednotlivé oblasti. U zrcadla tedy musí být nainstalováno další světlo, ale může také osvětlit prostor ke koupání nebo relaxaci. Kromě toho, pokud máme na policích zajímavé dekorace, neobvykle uspořádané výklenky nebo jiná místa, která stojí za pozornost, můžeme jim dodat mimořádně jemné světlo instalací dekorativního osvětlení.
Prohlédněte si všechny blogy