Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Podlahové vytápění v koupelně

prosinec 2021
Podlahové vytápění na vodní báziV koupelně musí být teplo. Teprve potom si budete moci užít relaxační koupel nebo svěží sprchu. Jedním z řešení, pro které se většina lidí rozhodne, je podlahové vytápění. Oceníte to zejména v zimě, kdy je chození po teplé podlaze ryzím potěšením. Existují však lidé, kteří si nejsou jisti, zda je to pro ně dobrá volba. Co byste tedy měli vědět o podlahovém vytápění?

Při plánování renovace koupelny je jednou z hlavních otázek, které musíte zodpovědět, jaké vytápění koupelny by fungovalo nejlépe. Samozřejmě, že na stěnu umístíte koupelnový radiátor, ale nemusíte se omezovat jen tím – za zvážení stojí také podlahové vytápění.


obsah
  1. Podlahové vytápění – základní informace
  2. Podlahové vytápění – vodní nebo elektrické?
  3. Naplánujte si koupelnu před instalací podlahového vytápění
  4. Výhody podlahového vytápění
  5. Nevýhody podlahového vytápění

Podlahové vytápění – základní informace

Při pohledu na teplotu uvnitř domu by v koupelně mělo být o 4 stupně více než v ostatních místnostech. S podlahovým vytápěním by to bylo jednodušší. Zároveň je to i ekonomické řešení. Je důležité mít na paměti, že teplota na úrovni podlahy nesmí překročit 34 stupňů. To je optimální teplota, takže chůze naboso po podlaze je pohodlná a ručníky mohou rychle uschnout. Podlahové vytápění může být v koupelně buď hlavním zdrojem tepla, nebo doplňkem radiátoru. A co víc, může být vytvořeno pomocí různých technologií, protože si můžeme vybrat mezi vytápěním na bázi vody nebo elektrickým topením. Jak se liší a která varianta je populárnější?

Podlahové vytápění – vodní nebo elektrické?

Důležité je, že bez ohledu na to, kterou možnost zvolíte, budou všechny systémové komponenty ukryty pod podlahou. Ve vodním podlahovém vytápění jsou položeny polypropylenové, křížově propojené nebo polybutylenové trubky. Jsou připevněny k podlaze ve stejných odstupech a jsou položeny ve spirálovitých smyčkách. V koupelnách je každých 5-10 cm položeno vodovodní potrubí podlahového vytápění. Nezpochybnitelnou výhodou je nízká cena jak samotné instalace, tak následného použití. Vytápění funguje společně se zařízením ústředního vytápění,  teplota je rovnoměrně rozložena a v místnosti je teplo.

Alternativou k vodnímu podlahovému vytápění je elektrické vytápění. Pro tento systém se používají topné kabely, topné fólie a topné rohože. Ve srovnání s předchozí variantou je výhodou této technologie možnost instalace v místech, kde momentálně není instalace vody možná, například v domech, které jsou již dokončeny stavebně. Snadno se instalují i při renovaci koupelny. Jelikož je systém přímo pod podlahou, podlaha se po zapnutí topení velmi rychle zahřívá. Kromě toho ve srovnání s vytápěním na vodní bázi mohou být provozní náklady nižší, pokud je elektrické vytápění zapnuto pouze v době, kdy místnost někdo používá. Mezi výhody tedy patří všestrannost, hospodárnost, ale také nízká míra selhání.

Naplánujte si koupelnu před instalací podlahového vytápění

Při rozhodování o podlahovém vytápění musíme předem vědět, kde bude umístěno zařízení - sprcha nebo vana, umyvadlo a záchodové prkénko. Systém vytápění by neměl fungovat pod žádným zařízením! Smyčky by měly být položeny tak, aby byly vedle tohoto zařízení, ale ne pod nimi. Cílem je zabránit kolizi zařízení. Podlahové vytápění koupelny zahrnuje zásahy do podlahy, takže nejčastěji se provádí, když je dům ještě ve výstavbě. Obvykle může být lepší volbou elektrické vytápění, které nepotřebuje mnoho změn v instalacích domů.

Výhody podlahového vytápění

Na základě předchozích informací je zřejmé, že podlahové topení v koupelně je výhodné. V první řadě si všimnete komfortu používání, ale není to jediný aspekt, který by Vás měl přimět k volbě tohoto řešení. I když je instalace podlahového vytápění dražší než radiátor, zároveň přináší nízké provozní náklady. Teplý vzduch vždycky stoupá do místnosti. Pokud máte v koupelně jen radiátor, podlaha se ochladí a musíte nastavit vyšší teplotu. To není problém s podlahovým topením, protože teplo je již cítit na podlaze.

Dalším aspektem, který umožňuje takové zařízení pohodlně používat, je možnost přesné regulace teploty. Teplo neuniká pod stropem a Vy si můžete vychutnat teplotu, kterou si zvolíte. Pokud přistupujete k podlahovému vytápění jako k hlavnímu zdroji tepla, můžete ušetřit mnoho místa v místnosti, rozdíl bude patrný zejména v malých koupelnách.

Po koupeli nebo sprchování je v koupelně vlhko, pára se hromadí na stěnách a podlaze a ručníky je třeba vysušit. Opět zde pomáhá podlahové topení, protože díky němu povrchy mnohem rychleji vysychají. Proto je to způsob, jak eliminovat přebytečnou vlhkost. Neměli byste zapomínat ani na estetiku. Celá instalace podlahového topení je ukryta pod podlahou, takže nijak nenarušuje prostor.

Nevýhody podlahového vytápění

Přestože je většina lidí s podlahovým topením spokojena, ozývají se i některé skeptické hlasy. Ve většině případů je to způsobeno buď mýty, které se kolem této technologie objevily, nebo nesprávnou instalací. Také byste měli vzít v úvahu vyšší počáteční investiční náklady, které již byly zmíněny dříve. A co víc, pokud by došlo k nějaké poruše (což je velmi vzácné, pokud jde o správně provedenou instalaci), přístup k potrubí a kabelům je obtížný a bylo by nutné zasahovat do podlahy.

Jaký druh podlahy pro podlahové vytápění?

Další otázka vyvstává v souvislosti s instalací podlahového vytápění: může být použito pro jakoukoliv podlahu? V koupelnách se nejčastěji používají keramické dlaždice a v jejich případě se nemusíte obávat, že by je teplo z instalace poškodilo. Kromě toho, dlaždice vedou teplo velmi dobře, takže jsou správnou volbou. Vhodné jsou i jiné materiály, jako je terakota, mramor nebo žula.

U dřevěných nebo laminátových podlah může být problém. Materiál musí být odolný vůči teplotním výkyvům a vlhkosti a musí mít dobrý koeficient smršťování. Pokud bude instalace pod dřevem, pak musí být vhodné, jako exotické dřevo, dub nebo akát. Podlahové topení by však nemělo být instalováno pod podlahou z masivního nebo měkkého dřeva.
Prohlédněte si všechny blogy