Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Podkrovní koupelna – Jak ji dobře navrhnout?

listopad 2019
Instagram nabízí spoustu inspirace (sledujte @sanswiss_official), nemusíte však vždy mít k dispozici dostatek prostoru pravidelného tvaru. Podkrovní koupelna se často využívá ve vícepatrových domech a v bytech ve staré zástavbě. Vytvoření takového prostoru vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledky mohou být úžasné!

obsah
  1. Podkrovní koupelna – Jak správně plánovat?
  2. Jak uspořádat podkrovní koupelnu?
  3. Sprchový kout v podkrovní koupelně

Podkrovní koupelna – Jak správně plánovat?

Pokud si kupujete dům, kde můžete využívat podkrovní prostory, vedle běžných plánů je nutno si důkladně prostudovat projektové výkresy. Průřez koupelnou vám napoví, jak prostor naplánovat. Nezapomeňte, že potřebujete výšku minimálně 190 cm, jakékoliv nižší prostory mohou být využity na nízké skříňky nebo pračku.  

Jak uspořádat podkrovní koupelnu?

Podle toho, kolik prostoru máte, můžete uspořádat koupelnu podle svých potřeb. Pokud pračku a sušičku nemusíte mít v koupelně, je to výhoda, protože hlučné spotřebiče narušují místo určené k relaxaci.

Snažte se navrhnout prostor umožňující pohodlné přecházení z jednoho konce koupelny na druhý. V prostoru se zkoseným stropem to může být obtížné a nikdo nechodí rád shrbený.  V nejnižších částech koupelny by měly být skříňky, poličky nebo kombinace těchto úložných prostor.

Častým motivem v podkrovní koupelně jsou odhalené stropní trámy. Kombinace bílé barvy a dřeva představuje dobrou, neutrální volbu, která je nadčasová a dlouho zůstane potěšením pro Vaše oči. Můžete odhalit i cihly v jedné ze stěn nebo prostor, pokud je malý, opticky zvětšit použitím zrcadlové stěny.

Sprchový kout v podkrovní koupelně

Minimální velikost sprchového koutu je 80 x 80 cm a rozumnou volbu představuje alespoň
90 x 90 cm. Jinak je prostor příliš těsný. Musíte brát v potaz i místo před sprchovým koutem pro snadný přístup.

Sprchový kout na míru s jednou zkosenou stěnou obvykle není problém, sprcha je místo, kde stojí za to při návrhu pamatovat na dostatečný prostor. Je-li to možné, zvažte použití sprchového koutu typu walk-in. Jedna pevná stěna (= walk-in zástěna) s bezpečnostním sklem vytvoří útulný prostor.

Osvětlení podkrovní koupelny

V podkrovních prostorách jsou obvykle střešní okna. Jsou skvělým zdrojem denního světla a stojí za to je využít. Pokud vedlejší budovy nejsou vyšší, není nutno je zakrývat žaluziemi nebo roletami.

Vezměte do úvahy i úklid. Okno nad vanou je skvělý nápad, protože se můžete dívat na modré nebe nebo blýskající se hvězdy, ale při jeho umývání budete muset stát ve vaně, kterou budete poté muset rovněž vyčistit.

Moderní řešení osvětlení již nevyžaduje lustry nebo nástěnné svícny. Pokud máte dostatek prostoru, zvažte použití světelných pásů, i na zkosených stěnách.

Podkrovní koupelna je určitě výzva, ale pokud ji uzpůsobíte svým potřebám, stane se místem vašeho odpočinku.
Prohlédněte si všechny blogy