Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Perlátor - jak funguje?

červenec 2022
PerlátorUdržitelnost je důležitá pro stále více lidí. Akce podporující ochranu přírody nabývají na obrátkách, a tím se dostávají i do povědomí občanů. To je jedním ze dvou důvodů pro úsporu vody. Druhým důvodem jsou finanční aspekty a rostoucí účty za vodu. Jedním z řešení, které pomáhá snížit spotřebu vody, je kohoutkový perlátor. Co byste měli vědět, než si ho koupíte?

Perlátor je součást vodovodní baterie, která na jejím konci zajišťuje provzdušnění vody a souvislý vodní proud bez cákání. To Vám umožní výrazně snížit spotřebu vody.

obsah
  1. Efektivní cesta k šetření vody
  2. K čemu perlátor slouží?
  3. Jak funguje perlátor?
  4. Druhy perlátorů
  5. Perlátor v koupelně – na čem lze nejvíce ušetřit?
  6. Důležitý je materiál, ze kterého je perlátor vyroben
  7. Ceny perlátorů

Efektivní cesta k šetření vody

Bez vody není život. Přestože je většina lidí zvyklá mít vodu vždy z kohoutku, neměli byste zapomínat na to, že některé země trpí jejím nedostatkem. Rostoucí změna klimatu navíc přispívá k suchům, která jsou velkým problémem i v Evropě. Proto je důležité přijmout opatření na úsporu vody. V takovém případě pomůže jistě sprchový kout, protože se oproti koupeli ve vaně spotřebuje výrazně méně vody. Odpovědí na tuto potřebu je také kohoutkový perlátor. Nejlevnější modely generují úsporu až 15 %, ale existují i zařízení, která spotřebu dokážou snížit až o 60 %. To jsou hodnoty, kterých lze dosáhnout, pokud se rozhodnete pro perlátor kohoutkové baterie.

Tím ale výhody nekončí! S menším množstvím vody, kterou spotřebujete, můžete snížit náklady za plyn nebo elektřinu. Méně vody na ohřev znamená nižší spotřebu a náklady. Sníží se také množství odpadních vod, což je výhodné i pro Vaše účty za domácnost.

K čemu perlátor slouží?

O koupi perlátoru by měl přemýšlet každý. Vynaložené náklady se velmi rychle vrátí – účty za vodu jsou nižší a máte dobrý dojem z toho, že se staráte o životní prostředí. Doporučuje se zejména v domácnostech s dětmi. Děti při otvírání kohoutku nejsou schopné ovládat proud při mytí rukou nebo při čištění zubů, což zvýší spotřebu vody více, než je potřeba.
Perlátor - jak funguje?

Jak funguje perlátor?

Způsob fungování kohoutkových perlátorů se může lišit. Některé z nich jsou určeny pro provzdušnění vody, jiné vytvářejí jehlový sprej. V prvním případě jde o vytvoření podtlaku a provzdušnění vody. Speciální síťovina nasává vzduch, který se poté spojí s vodou. Tímto způsobem voda zvyšuje tlak i objem a když teče z kohoutku nebo sprchové hlavice, dává „pocit“ většího průtoku, zatímco ve skutečnosti vydává méně vody.
Druhou možností je jehlový rozprašovací perlátor. Zde se vzduch nenasává, ale zvyšuje se tlak vody protékající úzkými otvory v síťovině. Jeho výhodou je, že proud můžete nasměrovat bez rizika stříkání vody. Všimněte si, že vodní proudy ve skutečnosti vypadají jako jehly s volným prostorem mezi nimi.

Druhy perlátorů

Kohoutkové perlátory se liší v mnoha ohledech, ne jenom ve způsobu fungování. Lze je dělit mimo jiné v závislosti na způsobu instalace a podle jejich použití. V prvním případě se jedná o rozlišení perlátorů, které se instalují uvnitř kohoutkové baterie a vnitřních perlátorů instalovaných na výtoku vody. U starých vodovodních baterií se doporučují perlátory s vnitřním závitem, u nových modelů se používají perlátory s vnějším závitem.

Perlátory lze rozlišit i dle jejich použití – např. do sprchy, na umyvadla, do vany a do kuchyně. Při pohledu na tyto typy perlátorů v obchodě snadno najdete perlátory pro dešťové sprchové hlavice a perlátory s nástavcem pro snadnější použití.

Perlátor v koupelně – na čem lze nejvíce ušetřit?

V koupelně se nejčastěji používá umyvadlo, kde se nejvíce plýtvá vodou. To znamená, že nejprve musíte investovat do perlátoru pro umyvadlo. Proud vody lze regulovat a za minutu používání můžete ušetřit až dva litry vody. Mnoho umyvadlových baterií je již vybaveno vestavěným perlátorem, protože i výrobci myslí na životní prostředí.

Se sprchou vypadá perlátor jinak – instaluje se před sprchovou hadici. Někteří lidé si kladou otázku – je lepší perlátor nebo úsporná sprchová hlavice? První možnost je lepší.

A co vana? V tomto případě je důležité mít vysokou průtočnost, aby naplnění vany netrvalo příliš dlouho. Dlouhé čekání na vlažnou koupel a rychlé ochlazení vody Vás nutí pochybovat o tom, zda v tomto případě bude fungovat perlátor, takže je třeba se nad tím více zamyslet. Pokud vana slouží pouze ke koupání a ne například ke sprchování nebo k mytí rukou v koupelně, která nemá umyvadlo, pak perlátor není tím pravým řešením.

Důležitý je materiál, ze kterého je perlátor vyroben

Dalším aspektem, na který je třeba se zaměřit, je materiál perlátoru. Sprchová hlavice šetřící vodu může být vyrobena ze silikonu, kovu nebo plastu. Druh materiálu ovlivňuje nejenom cenu, ale také frekvenci čištění. Na kovovém perlátoru se poměrně rychle usadí vodní kámen a v některých případech může nastat problém s korozí. Z tohoto důvodu je lepší variantou silikonový perlátor. Nejen, že nezreziví, ale bude se na něm méně hromadit vodní kámen a pokud se na síťovině již usadí, bude snazší jej odstranit než z kovu.

Ceny perlátorů

Jak je psáno výše, perlátory mohou být různé a tím pádem se liší i jejich ceny. Nejjednodušší kohoutkový perlátor bude mnohem levnější než například nastavitelný perlátor. Nejlevnější perlátory mohou stát pár korun, ale to neznamená, že byste se při výběru měli řídit cenou. Může to sice znamenat úsporu peněz, ale takové perlátory nemusí být tolik účinné.

Jak vybrat ten správný perlátor?

Podle toho, kam byste chtěli perlátor instalovat a jaká je velikost baterie, se bude perlátor lišit. Pokud chcete, aby sprchová hlavice měla perlátor, zvolte jiný model, než který bude u umyvadla. Jak vybrat ten nejvhodnější? Nejprve musíte zkontrolovat, zda má hlavice vnitřní nebo vnější závit. Perlátor musí mít obrácený závit.

Perlátory se dodávají v různých velikostech. Abyste vybrali ten správný, museli byste zkontrolovat průměr závitu. Obvykle se dodávají v průměrech 18 mm, 20 mm, 22 mm a 24 mm. Důležitý je také způsob, jakým je kohoutek zakončen. Přestože má být perlátor především funkční, důležitý je také jeho vzhled. Pokud má stejnou barvu jako vodovodní kohoutek, nevynikne, bude s ním tvořit jeden celek.

Více informací o snižování spotřeby vody najdete v článku „Jak šetřit vodou?“.
Prohlédněte si všechny blogy