Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Otevřené nebo uzavřené sprchové kouty

srpen 2022
Černá Walk-in zástěnaExistuje nespočet druhů sprchových koutů. Můžete si vybrat z modelů, které zaberou více místa a jsou tak dominantním bodem a ozdobou prostorné koupelny i ty, které lze instalovat se svými malými rozměry do garsonky. Kromě toho může být sprchový kout otevřený – bez sprchových dveří nebo zcela uzavřený. Které z těchto dvou řešení je lepší?

Když se podíváte na nejnovější koupelnové trendy, je snadné si všimnout, že ve většině návrzích figuruje Walk-in zástěna. Na rozdíl od tradiční sprchové zástěny nemá Walk-in zástěna sprchové dveře, je tedy ideální pro menší koupelny. Na druhou stranu absence sprchových dveří vyvolává obavy ze stříkání vody v koupelně. Stojí tedy Walk-in zástěna za úvahu? Nebo je to jenom přechodný trend?

obsah
  1. Otevřený sprchový kout, co je to?
  2. Největší výhody otevřené sprchové zástěny
  3. Mají Walk-in zástěny nějaké nevýhody?
Otevřené nebo uzavřené sprchové kouty

Otevřený sprchový kout, co je to?

Mnoho lidí si stále pod pojmem „sprchový kout“ představuje jakousi uzavřenou kabinu, ale u Walk-in zástěn toto neplatí. V závislosti na tom, kam byste ji chtěli umístit a jaká jsou Vaše očekávání, můžete mít jednu, dvě nebo tři zástěny a to je vše. Nejsou zde žádné sprchové dveře. Sprchový kout bez sprchových dveří je dobrou volbou pro rodiny s malými dětmi, seniory s pohybovými problémy a všechny, kteří ocení uživatelský komfort a moderní design.

Největší výhody otevřené sprchové zástěny

Otevřený sprchový kout má neobvyklý a moderní design. Jeho výběrem můžete zcela změnit charakter koupelny. Sklo je hojně využíváno designéry a architekty, proto je jeho přítomnost v koupelně žádoucí. Působí lehce, svěže, prosvětleně a zvětší interiér.

Za zmínku stojí uživatelský komfort. Nejsou zde žádné sprchové dveře, které je třeba otevírat, jednoduše vstoupíte do sprchy. Takové sprchové kouty mají buď super plochou a nízkou sprchovou vaničku, nebo mají lineární odtok, takže nemusíte zvedat nohy, což také zvyšuje pohodlí. Více o vhodných sprchových vaničkách naleznete v článku „Sprchové vaničky“. Na rozdíl od uzavřených sprchových koutů lze Walk-in zástěny přizpůsobit Vašim individuálním potřebám a rozměrům Vaší koupelny. To znamená, že lze Walk-in zástěny využít nejen v prostorných koupelnách, ale i v těch menších.

Další výhodou je, že jejich montáž je jednoduchá a Walk-in zástěna může být instalována téměř kdekoliv.  Navíc je čištění Walk-in zástěny mnohem snadnější! Nejsou zde sprchové dveře, madla ani záhyby, tedy nejsou zde žádná těžko dostupná místa, kde se hromadí nečistoty. Aby bylo každodenní čištění ještě jednodušší, doporučujeme sprchové zástěny SanSwiss, které jsou vybaveny antiplakovou úpravou Aquaperle, která chrání před nečistotami a usazováním vodního kamene.

Mají Walk-in zástěny nějaké nevýhody?

Největší nevýhodou Walk-in zástěny je to, že teplo z ní uniká mnohem rychleji. Jednou z nevýhod je i problém s ventilací. Při sprchování bude pára unikat mimo sprchový kout a stoupat po celé koupelně. Proto je důležité se předem podívat na ventilaci koupelny, aby se zde nehromadila vlhkost a nevznikaly tak plísně. Pokud má koupelna okno, pak byste ho měli otevírat po každém sprchování a koupelnu řádně vyvětrat. Možná se obáváte, že kvůli tomu, že Walk-in zástěna nemá sprchové dveře, tak bude voda stříkat po celé koupelně, ale za předpokladu, že je celá instalace dobře provedena a Walk-in zástěna pečlivě namontována, nemusí být problém se stříkáním větší než v případě vany. Navíc lze některé typy Walk-in zástěn vybavit i krátkými otočnými stěnami, které částečně zamezí stříkání vody ze sprchovacího prostoru.
Otevřené nebo uzavřené sprchové kouty

Uzavřený sprchový kout – plusy a minusy

Uzavřený sprchový kout, na rozdíl od otevřeného, má sprchové dveře. Mezi výhody takového sprchového koutu řadíme uchování tepla uvnitř sprchové zástěny, což ocení lidé citliví na chlad. To je důležité zejména v zimě, kdy je snadné nastydnout a často se sprchujete, abyste tělo po dlouhém dni zahřáli. Sprchové dveře pomáhají zadržovat vlhkost uvnitř sprchové zástěny, takže pokud Vaše koupelna nemá dobré odvětrání, je to lepší volba. Pak je to problém se stříkáním vody, který je však spíše u otevřených sprchových zástěn. Za předpokladu, že koupelna má kvalitní rámový sprchový kout, sprchové dveře jsou vodotěsné a voda neuniká mimo sprchový kout, nemusíte se ničeho obávat.
Mezi nevýhody patří omezený uživatelský komfort kvůli sprchovým dveřím. Mnohdy má sprchový kout i masivní spodní profil, který některým lidem může vadit. Problém může vzniknout i s údržbou sprchové zástěny. Je zde spousta těžko přístupných rohů, takže budete muset používat malý štěteček. Čištění se proto v tomto případě může ukázat jako časově náročné a namáhavé. I zde doporučujeme uzavřené sprchové zástěny SanSwiss, které výrazně usnadňují údržbu – díky praktickým přednostem pro snadné a rychlé čištění, jako jsou např. odklápěcí dveře, na vnitřní straně skla zapuštěné panty.

Jak můžete vidět, otevřený i zavřený sprchový kout mají své výhody. To znamená, že před samotnou koupí byste si měli pečlivě promyslet, který by byl pro Vás vhodnější, abyste vybrali takový sprchový kout, který bude vyhovovat každému členovi Vaší rodiny.
Prohlédněte si všechny blogy