Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Mramor v koupelně

září 2022
Mramor v koupelněJiž století je motiv mramoru oblíbený v interiérech. Jeho působení v interiéru je spojené s bohatstvím a propracovaností. Tento materiál se používal v palácích a luxusních sídlech. Přestože čas utíká, používání mramoru se nezměnilo a mramorová koupelna vypadá mnohem luxusněji a elegantněji než klasická koupelna.

Mramor je kámen, který tím, že vzniká ve specifických podmínkách, získává charakteristický a jedinečný vzhled. V interiérech může být tento kámen poměrně náročný, ale také velmi elegantní. Jak do koupelny zavést mramor a postarat se o to, aby koupelna vypadala dokonale po řadu let?

obsah
  1. Koupelna à la mramor – přírodní kámen není jedinou možností, ze které si můžete vybrat
  2. Inspirace do koupelny - mramor
  3. Mramor nemá vždy stejnou barvu
  4. S jakou barvou vypadá mramor dobře?
  5. Na jakých plochách může být mramor?

Koupelna à la mramor – přírodní kámen není jedinou možností, ze které si můžete vybrat

Rekonstrukce koupelny je vždy nákladná a pokud si přejete použít materiál jako je mramor, který je drahý, pak budou náklady ještě vyšší. Nicméně, kromě přírodního mramoru existuje ještě řada zajímavých variant, které vypadají velmi podobně a zároveň jsou levnější. První možností je porcelán s motivem mramoru. Jednou z vlastností kameniny je její vysoká odolnost vůči mechanickému poškození. Je tvrdá a odolná proti oděrům, takže je perfektním materiálem pro podlahu, která bude i po letech vypadat úžasně!

Další populární variantou jsou dlaždičky s motivem mramoru, které budou také vypadat dokonale. Vzhledem k tomu, že existují v několika tvarech, pomohou Vám zdůraznit unikátní charakter koupelny. Šestiúhelník, rybí šupina, cihla a arabesky jsou pouze několika příklady, ze kterých si můžete vybrat. Mramorové obklady, stejně jako porcelánové kameniny, jsou pevné, odolné vůči vlhkosti a za dobrou cenu. Nicméně, podle toho, zda chcete nadekorovat celou podlahu nebo jenom její část, byste měli zvolit jiné druhy dlaždiček. Mramorové obklady na podlahu by neměly být lesklé a neměly by se, pokud možno, klouzat. Tím se zajistí, že při vycházení ze sprchy či z vany nebude hrozit pád na podlahu.

Inspirace do koupelny - mramor

Není pochyb o tom, že koupelna s mramorem bude přitahovat svou nádherou a elegancí. Vyvstává však otázka, zda se tento materiál hodí ke každé výzdobě? Pravdou je, že mramor je všestranný a v závislosti na tom, s čím ho zkombinujete, nabude zcela jiného rozměru, takže bude vhodný jak do tradičních, tak do současných interiérů.

Zvláště impresivně bude vypadat moderní glamour koupelna. Mramor zdůrazní luxusní atmosféru této výzdoby. V glamour designu je kladen důraz na nádheru a opulentnost. Je zde hojnost zlata, stříbra, mědi, sametu a podobných odstínů, jako je černá a bílá. Glamour design má ve své tradiční verzi odkazovat na barokní interiéry. V koupelně pak najdete například velkou volně stojící vanu nebo zrcadla s velkým zlatým rámečkem. Mramor v takové koupelně bude třešničkou na dortu. Ale moderní glamour vzhled nejsou jen interiéry spojené s panskými domy. Stále častěji přecházejí investoři do soudobých koupelen, kde je sice stále místo pro zlato či křišťál, ale tvar a design jednotlivých spotřebičů a dekorací jsou o něco úspornější a modernější.

Mramor lze doplnit i do tradičních a současných koupelen. V prvním případě se vyplatí jej kombinovat se dřevem – v každém pokoji je pak teplo a příjemněji. Mramor, který je kameninou, je studeným materiálem, ale přidáte-li dřevo do mramorové koupelny, bude se jevit atmosféricky a teple. Jedná se o trendy a originální kombinaci materiálů. Na druhou stranu, v současných nebo industriálních interiérech bude mramor dobře splývat s betonem. Tento materiál Vám umožňuje kombinovat staré s novým a nádheru s minimalismem. To stojí za to mít při plánování renovace koupelny na paměti, protože tímto způsobem se můžete ujistit, že dosáhnete úžasného výsledku.

Mramor nemá vždy stejnou barvu

Jak vidíme, mramor má širokou škálu použití, ale ne vždy má barvu, se kterou si ho každý spojuje. Bez ohledu na to, zda upřednostňujete pro koupelnu obklady s přírodním kamenem nebo mramorovým efektem, na výběr je široká škála barev. Klasický šedý mramor je stále běžný, ale výběr je ve skutečnosti širší: odstíny černé, bílé, tyrkysové, zelené, béžové nebo růžové. Taková různorodost barev Vás povzbuzuje k tomu, abyste si pohrávali s jeho formou a experimentovali a volili něco, co bude dokonale vyhovovat atmosféře aranžmá. Bílá koupelna s mramorem bude světlá, prostorná a příjemná pro oči. Černý mramor v koupelně je naopak elegantní a zapůsobí na první dojem. Jak vidíte, výběr je široký a bez ohledu na to, pro jakou barvu se rozhodnete, si můžete být jistí, že skála je jedinečná a žádné dva návrhy nejsou stejné.

S jakou barvou vypadá mramor dobře?

Díky široké škále barev dokáže mramor dobře splynout s celou řadou barev. Jednou z nejuniverzálnějších možností je kombinace mramoru s bílou. Taková kombinace se doporučuje zejména u menších koupelen. Budou vypadat klasicky a elegantně a zároveň se budou jevit opticky větší. Dalším návrhem je mramor kombinovaný s černou. Taková juxtapozice bude velmi výrazná, zvláště pokud je kámen jasný, zatímco hygienické nádobí nebo doplňky jsou černé.

Nezapomínejte na již zmíněnou kombinaci mramoru a zlata. Jde o sofistikovanou fúzi, která dodává prestiž. Zlatá se hodí k bílému i černému mramoru, zde byste však měli být opatrní, neboť malá koupelna doplněná černým mramorem se může jevit ještě menší.

Na jakých plochách může být mramor?

V závislosti na konečném výsledku, kterého chcete dosáhnout, může být mramor buď dominantním materiálem v interiéru, nebo dekor doplňovat mramorovými koupelnovými doplňky. V prvním případě se můžete rozhodnout pro obklady stěn a podlah. Mramor použitý na části stěny Vám umožňuje izolovat využitelnou plochu, například sprchovým koutem. Z tohoto materiálu mohou být vyrobeny i celé stěny. Také mramorová podlaha a desky pultů budou vypadat nádherně, a pokud budou všechny povrchy z mramoru, koupelna bude vypadat, jako by byla vytesána z kamene, což je nepochybně působivé!
Pokud však nejste přesvědčení, zda je mramor to, co hledá, můžete se vydat směrem k příslušenství. Pokud má koupelna okno, skvěle budou fungovat například mramorové okenní parapety. Řada firem nabízí na zakázku vyrobené mramorové okenní parapety. Dobrou volbou budou také koupelnové soupravy vyrobené z tohoto kamene.

Jak se starat o mramor v koupelně?

Mramor je extrémně odolný kámen, ale musíte se o něj řádně starat. Ne všechny čistící prostředky lze použít. Pokud je výrobek příliš silný, koupelna brzy přestane vypadat hezky. Při čištění mramoru byste se měli vyvarovat bělidel, protože mohou snadno poškodit povrch skály a v průběhu času se objeví důlky. Vyhněte se také všem přípravkům s mikrogranulemi. Na druhou stranu se škrábou po povrchu, takže mramorové obklady ztrácejí lesk. Poslední skupinou výrobků, které je třeba se vyhnout, jsou ty, které obsahují kyseliny. Stejně jako ty předchozí způsobují pošpinění leštidla. Co se tedy dá použít?

Každý si přeje, aby jeho koupelna s mramorem ohromila leskem, proto je tak důležité udržovat kameninu čistou a používat šetrné čistící metody. Prostředky na mytí nádobí s přírodním pH a parní mop budou dobře fungovat. Vyplatí se také zkontrolovat speciální přípravky pro péči o mramor.

Důležité je také impregnace. Nejlepší je ji udělat hned po položení mramorové dlažby. Potřebujete jen koupit impregnační chránič a pokrýt mramorový povrch jednou za rok v případě často používaných povrchů a jednou za dva roky v místech, která jsou méně vystavena skvrnám. Účelem takového přípravku je chránit kameninu před pronikáním vlhkosti a tvorbou obtížně odstranitelných skvrn.
Prohlédněte si všechny blogy