Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Malba v koupelně místo obkladů - co byste měli vědět?

červenec 2022
Barva v koupelněŠiroký výběr dokončovacích materiálů v obchodech pro domácí kutily Vás nutí experimentovat. Vzhledem k mikroklimatu, které v koupelně panuje, jsou stále nejběžnější volbou keramické obklady. To však není jediná možnost, kterou můžete zvolit. I vymalování koupelny může být dobrou volbou, ale ne každá barva je ta správná. Jaký druh barvy se do koupelny bude hodit nejvíce?

Koupelna je speciální místo. Má vysokou úroveň vlhkosti a je velmi snadné postříkat stěny i podlahu. To znamená, že barva do koupelny nemůže být stejná jako barva použitá v jiných místnostech.

obsah
  1. Malba místo keramických obkladů – proč o ní přemýšlet?
  2. Barva do kuchyně a do koupelny – co je potřeba vědět
  3. Keramické, latexové a akrylové barvy – která z nich je nejlepší?
  4. Co na strop, co na stěnu ve sprše?

Malba místo keramických obkladů – proč o ní přemýšlet?

Před časem se koupelny obkládaly od podlahy až ke stropu. Keramické obklady dominovaly téměř každé koupelně a není se čemu divit – jsou pevné, odolné vůči vlhkosti a dostupné v mnoha velikostech i barvách. Trendy se nyní změnily a dlaždice se pokládají pouze do určité výšky a nad nimi se poté maluje. Takže výběrem barvy do koupelny můžete získat trendy interiér. To je velké plus!

Výmalba koupelny místo pokládky tradičních obkladů je volbou i pro ty, kteří mají omezený rozpočet nebo chtějí trochu snížit náklady na rekonstrukci. Barva do koupelny je rozhodně levnější než keramické obklady. Sice není tak odolná, ale pokud si vyberete moudře, bude dlouho vypadat dobře. Další výhodou je, že se výrazně zkrátí doba renovace, protože na nanášení barvy na stěnu je potřeba méně času ve srovnání s pokládkou obkladů.

Barva do kuchyně a do koupelny – co je potřeba vědět

Pokud do kuchyně a koupelny zvolíte obyčejný nátěr, po nějaké době nebude vypadat dobře. Nejlepším řešením bude voděodolná koupelnová barva. Dobře fungují paropropustné barvy. Přítomnost vody vede ke vzniku hub a plísní, proto byste se měli podívat na druhý parametr – poskytuje barva ochranu proti plísním? Koupelnová barva proti plísním je snadno dostupná a informace o její účinnosti naleznete na obalu.

Keramické, latexové a akrylové barvy – která z nich je nejlepší?

V obchodech pro domácí kutily můžete najít různé barvy. Před nákupem je dobré se dozvědět něco málo o vlastnostech každého typu. Jaká barva je do koupelny nejlepší?

Akrylová barva

Všechny akrylové barvy by měly být pro použití v koupelně vyřazeny. Snadno se nanášejí, dobře kryjí, ředí se vodou a jsou odolné. Právě ty se obecně volí do místností a prostorů, kde nedochází ke kontaktu s vlhkostí, ale jsou nevhodné do koupelen. Pokud hledáte nátěr do prostorné a dobře větrané místnosti, můžete akrylovou barvu zvolit, jinak ne. Kromě toho potřebují tyto barvy hodně času na zaschnutí a místnost získá „zvláštní“ vůni.
Malba v koupelně místo obkladů - co byste měli vědět?

Latexová barva

Latexové barvy patří mezi ty, které jsou v koupelnách nejoblíbenější. Navzdory svému názvu neobsahují latex. Stejně jako výše zmíněné akrylové barvy jsou vyráběny s pryskyřicí, ale obsahují ji mnohem více než akrylové barvy. Jsou odolné, paropropustné a zdravotně nezávadné. Navíc se snadno nanášejí, jejich vůně nedráždí a dají se smývat. Je to výborná barva do koupelny proti vlhkosti, protože napomáhá tzv. dýchání stěn, což znamená, že účinně odvádí vlhkost z povrchu. Mnoho výrobců obohacuje tento typ barev o prostředek proti plísním nebo ochranu proti skvrnám, což jsou další výhody latexové barvy. Když vidíte, kolik předností má latexová barva, je snadné dospět k závěru, že latexová barva do koupelny je jednou z možností, která tam funguje skvěle.

Keramická barva

Pojďme se zaměřit na keramickou barvu. I ta stojí za zvážení. Základem této barvy je latexová barva, která je obohacena o keramické komponenty. Keramické barvy se vyrábějí z akrylových pryskyřic a přidávají se do nich keramické granule. Díky nim je tato barva odolná vůči skvrnám a získává úžasnou odolnost proti poškození. Keramické barvy fungují dobře jak na stěny, tak na stropy. Pokud někdo z Vaší rodiny trpí alergií, potěší Vás, že keramická omyvatelná barva do koupelny má antistatické vlastnosti a nepřitahuje prach. Keramická barva je ve srovnání s latexovou barvou dražší, ale zároveň má více výhod.

Co na strop, co na stěnu ve sprše?

Strop a vyšší části stěn obvykle nemají zvýšený kontakt s vodou. Je pravda, že jsou stále vystaveny vlhkosti, ale ne v takové míře jako například sprchový kout. Jakou barvu tedy použít na strop koupelny? Nejvyšší úroveň ochrany rozhodně poskytne keramická barva, ale můžete se také rozhodnout pro latexovou barvu.

Bohužel i přes své vlastnosti a dobré parametry není koupelnová barva vhodná do prostoru van a sprchových vaniček. Běžný voděodolný nátěr nestačí, protože časem ztratí své vlastnosti (díky extrémnímu použití vody ve sprchovací části). Zde se doporučuje zvolit keramické obklady. Pokud i přesto preferujete barvu, pak by měl být aplikován nátěr skládající se z voděodolné barvy a bezbarvého polyuretanového laku. Tím se na povrchu vytvoří smyvatelný povlak. Pokud je v koupelně vana a chtěli byste chránit stěnu a podlahu před kontaktem s vodou, měli bystě zvážit pořízení vanové zástěny.

Barva na obklady v koupelně? Rychlý způsob, jak osvěžit interiér!

Koupelna je část domu, kde je renovace nejvíce nákladná. Je plánovaná tak, aby koupelna vypadala dobře po celé roky používání. Pokud chcete něco osvěžit v již „vykachličkované“ koupelně a nemáte čas ani finance na důkladnou rekonstrukci, kterou interiér možná zatím nevyžaduje, můžete sáhnout po emulzi. Barva na koupelnových dlaždicích pomůže osvěžit dekor, zdůraznit jeho charakter nebo ho zcela změnit. Pro optické zvětšení interiéru poslouží bílá barva do koupelny a pokud byste chtěli, aby získala přímořskou atmosféru, můžete ji vyměnit za modrou. Nebo byste snad chtěli přinést do koupelny trochu sluníčka se žlutou barvou? Před barvením je důležité dlaždice omýt, odmastit, očistit spáry a teprve poté nanést barvu – nejlépe tu keramickou. Další levné způsoby, jak osvěžit koupelnu, najdete v článku „Jak ušetřit při renovaci koupelny?“.
Prohlédněte si všechny blogy