Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Malá koupelna - sprcha nebo vana?

leden 2020
I v malé koupelně můžete vytvořit dokonalé místo pro hygienu a relaxaci s vybavením, které potřebujete pro svoji pohodu. Přečtěte si doporučení, která Vám pomohou vyhnout se chybám při zařizování malé koupelny.

V malé koupelně může vana zabrat i polovinu prostoru a rozumně zařídit zbývající prostor není jednoduché. Řešení jako čtvrtkruhový sprchový kout již není moderní a také je náročný na údržbu. Mnohem rozumnější je sprcha s otvíráním v rohu a skládacími dveřmi. Ušetří prostor, který je normálně potřeba pro otvírání běžných křídlových dveří a pravoúhlý tvar často umožní i použití větší sprchy než bylo původně plánováno. Pokud základní tvar prostoru umožní montáž sprchového koutu i vany, je většinou optimálním řešením sprcha se zkrácenou boční stěnou. Sprcha a vana jsou umístěny vedle sebe. Zkrácená boční stěna je volně zavěšená nebo namontovaná přímo na okraj vany. Takto se prostor využije nejlepším způsobem.
Pokud se nechcete vzdát relaxační koupele ani osvěžující sprchy a půdorys místnosti umožňuje pouze umístění vany, je vanová zástěna SanSwiss správnou volbou.

Malá koupelna - výběr barev

Obecně platí, že světlé barvy prostor opticky zvětší a tmavé zmenší. To však neznamená, že u malé koupelny musíte vybírat pouze mezi světle béžovou, světle šedou nebo bílou. Kontrastní barva na jedné stěně, například za sprchovým koutem je vizuálně velmi působivá, pokud jsou okolní stěny světlé. Taková úprava se dobře uplatní i v malé koupelně. Výborně působí také zrcadlo umístěné na některé stěně. Čím větší je plocha zrcadla, tím výraznější je prostorový efekt. Pro posílení optického dojmu můžete zrcadlo vložit do ozdobného, dekoračního rámu. Přitom byste měli dbát na to, aby se barva rámu opakovala i na zbývajících doplňcích. Ke zlatému rámu by měly být odpovídající zlaté doplňky.
Malá koupelna - sprcha nebo vana?

Malá koupelna - doplňky

Mnozí z nás mají rádi ozdoby do koupelny jako např. dekorační nádoby na kosmetické tampóny, lahvičky s mýdlem a krémem na ruce, listy monstery ve váze a podobně. V malé koupelně je však nutné promyslet výběr doplňků obzvláště pečlivě. Často je lepší použít místo hromadění mnoha lahviček elegantní nástěnný zásobník na mýdlo. Otevřený regál ve sprše samozřejmě omezuje množství zde uložené kosmetiky.
Lepší nápad než nástěnná svítidla nebo stropní světla vyčnívající do prostoru jsou LED pásky - snadno se instalují, jsou stylově neutrální a poskytují přirozené rozptýlené světlo.
Úzká stěna nebo místo pod umyvadlem mohou být jako přirozený odkládací prostor využity pro regál nebo uzavřenou skříňku na ručníky nebo čisticí prostředky, které je třeba dobře uložit tak, aby nebyly na očích.
Prohlédněte si všechny blogy