Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Koupelnový výklenek - k čemu jej můžeme použít?

prosinec 2021
Sprchová zástěna v niceNe vždy je každá stěna v místnosti rovná. V koupelně mohou být různé druhy výklenků. V některých případech vyplývají z architektury budovy, nicméně stále častěji jsou lidé, kteří je do svých projektů zařazují a vytvářejí je „uměle“ ze sádrokartonu. Není se čemu divit – výklenek do koupelny má spoustu výhod!

V minulosti bylo využití výklenku do koupelny velkou výzvou. V dnešní době je k dispozici tolik zajímavých možností, že můžeme říci, že výklenky jsou dokonce žádoucí. Na jedné straně umožňují praktické využití prostoru a na straně druhé slouží jako originální dekorace do koupelny.

obsah
  1. Koupelnový výklenek – jak začít?
  2. Sprchová zástěna v nice
  3. Police ve výklenku - využijte koupelnový výklenek na maximum

Koupelnový výklenek – jak začít?

Každý výklenek v koupelně vypadá jinak. Souvisí to s tím, kde se výklenek nachází a jaké jsou jeho rozměry. Pokud je výklenek výsledkem stavebního projektu a investor nemůže ovlivnit jeho šířku, nezbývá nic jiného, než výklenek upravit. Častěji se však koupelnový výklenek vytváří při rekonstrukci koupelny. V závislosti na očekávání může být použit k uspořádání sprchy, sprchové zástěny nebo dalších polic. Můžete jej také použít k maskování trubek nebo pro přidání působivého osvětlení.

Pokud plánujete ve své koupelně niku, musíte mít na paměti, že koupelna má být především funkční. Sádrokartony zabírají mnoho místa, takže byste měli přemýšlet nad tím, zda a kam výklenek umístit. Perfektní je umístění u umyvadla, vedle vany (i v kombinaci s vanovou zástěnou), uvnitř sprchového koutu nebo nad záchodovým prkénkem. Stylové výklenky jsou mnohem lepší volbou než kovové police. Výklenek vypadá vždy dobře, pokud je uklizený.

Sprchová zástěna v nice

Umístění niky v koupelně je ideální pro instalaci sprchové zástěny nebo vany, dokonce i v malé koupelně. S malou plochou by velká sprchová zástěna zabrala spoustu místa. Vybrání na druhé straně bude vypadat elegantně a můžeme říci, že splyne s pozadím, takže koupelna bude vypadat větší. Zapuštěný sprchový kout však není určen pouze pro malé koupelny. Pokud je možné v prostorném interiéru udělat větší výklenek, pak můžete dosáhnout extrémně velké plochy ke sprchování.

Výběr správných dveří je důležitým aspektem. Zapuštěné sprchové dveře by měly mít stejně dobré parametry jako běžný sprchový kout. Měly by být vyrobeny z odolného tvrzeného skla a opatřeny antiplakovou úpravou skla Aquaperle, která zabrání tvorbě vodního kamene a usazeninám na skle. Pokud máte větší výklenek, dobrou volbou budou elegantní posuvné dveře. Bezrámové sprchové dveře jsou také zajímavou možností, protože jsou ekonomické, minimalistické a lehké. Dodají koupelně exkluzivní vzhled. Zdi však nesmí být křivé. Zvolíte-li rámové sprchové dveře, nemusí Vás tolik trápit stavební připravenost. Máte-li atypicky řešený výklenek, zvolte i atypický sprchový kout, nejlépe od specialisty na atypická řešení - společnosti SanSwiss.

Police ve výklenku - využijte koupelnový výklenek na maximum

Koupelna s výklenkem může poskytnout další úložný prostor. V případě menšího výklenku naleznete skvělé místo pro ukládání kosmetiky nebo ručníků. Pokud je koupelna prostorná a členové domácnosti si nestěžují na nedostatečný počet úložných prostor, pak lze výklenek použít k umístění dekorací. Pokud je koupelna umístěna v podkroví se šikmými stropy, pak je pravděpodobně spousta nevyužitého prostoru právě tam, kde se stěna setkává se stropem - je to ideální místo pro výrobu malých výklenků pro police. Úžasného efektu lze dosáhnout, když jsou police v koupelně uspořádané ve výklencích doplněny přídavným LED osvětlením.
Větší výklenek může být ideálním místem pro umístění pračky, pokud ji nechcete mít volně v prostoru. Měli byste se však ujistit, že zařízení dobře změříte, protože většina modelů je tak hlubokých, že je obtížné je skrýt a mohou vyčnívat z výklenku, což nevypadá dobře.

Příslušenství koupelnového výklenku

Nelze opomenout způsob, jakým je výklenek uzavřen. Existují 2 způsoby: výklenek může být uzavřený nebo otevřený. Pokud chcete výklenek dekorativní, nechte ho otevřený a zvažte dekorativní osvětlení. Při plánování osvětlení bychom si měli nejprve rozmyslet, kde bude zdroj světla, a podle toho vést vodiče, nebo si pořídit bezdrátový řetězec světel.

Má-li však jít o svislou niku používanou například jako skříňku na čisticí prostředky, stojí za zvážení její zakrytí. Uzavřený výklenek působí uklizeným dojmem. K zakrytí lze použít tradiční dveře, ale i rolety. Vše závisí na celém uspořádání interiéru.

Na druhou stranu, pokud je výklenek používán jako sprchový kout, můžeme ji obložit jakýmkoli způsobem. Dobře fungují i menší výklenky v prostoru sprchového koutu (místo poliček) pro šampon nebo sprchový gel.
Prohlédněte si všechny blogy