Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Koupelna ve stylu Provence

leden 2022
Koupelna ve stylu ProvenceKaždý, kdo má doma rád idylickou, útulnou a lehce romantickou atmosféru, by měl zvážit styl Provence. Lze jej zavést do každého interiéru, také i do koupelny. Jaké jsou jeho vlastnosti a jaké barvy a materiály se používají?

obsah
  1. Styl Provence ve Vaší domácnosti
  2. Odkud pochází Provence styl?
  3. Koupelna ve stylu Provence
  4. Nejvhodnější nábytek do koupelny ve stylu Provence
  5. Nejlepší sprchové kouty do koupelny stylu Provence

Styl Provence ve Vaší domácnosti

Koupelna ve stylu Provence je teplá a příjemná. Její dekor napomáhá dlouhému odpočinku a pomáhá uklidnit se po dlouhém dni. Navzdory očekávání není dosažení ohromujícího aranžmá nic složitého.

Všechny dekory Provence stylu odkazují k přírodě. Jsou jednoduché a pohodlné. Mezi nejčastější barvy patří bílá, pastelové odstíny fialové a béžové. Nejlepšími materiály pro takové aranžmá jsou dřevo, cihly a kámen. Součástí koupelny ve stylu Provence jsou také doplňky, jako jsou proutěné koše a hliněné hrnce. Při hledání nápadů pro tento design se podívejte na volně stojící vany, sprchové kouty se stříbrným nebo zlatým rámem a baterie s ozdobnými prvky. Provence styl má být romantický a koupelna by měla získat jedinečnou atmosféru.

Styl Provence je velmi univerzální a bude dobře fungovat v interiérech všech velikostí. Vzhledem k tomu, že jsou použity světlé barvy, bude i malá koupelna v tomto stylu vypadat prostorněji. To by měl být další důvod ke zvážení právě tohoto trendu.

Odkud pochází Provence styl?

Jak už název napovídá, provensálský styl pochází z Provence. Je to region na jihovýchodě Francie, kde je teplé slunce, klid a rozlehlá pole plná levandulových kvítek. Do krajiny Provence se zamilujete na první pohled. Není divu, že se Provence stala inspirací pro mnoho umělců. Provence lze nalézt na obrazech Paula Cézanna, Vincenta van Gogha a Pabla Picassa. Díky umění se krása Provence dostala do povědomí lidí po celém světě, kteří si tehdy přáli vnést trochu této idylické atmosféry do svých domovů. Přestože se interiéry ve stylu Provence liší od dekorů na jihu Francie, stále mají spoustu kouzla.

Koupelna ve stylu Provence

Při pohledu na provensálský styl a jeho vlastnosti není těžké uhodnout, že každá taková koupelna bude světlá. Nejsou v ní výrazné kontrasty a intenzivní barvy, jak je tomu v případě moderních dekorů. Místo toho jsou zde teplé odstíny bílé, žluté a béžové. Ty jsou doplněny pastelovými barvami jako olivová, levandulová a modrá. Nemůžeme zapomenout na barvy země, konkrétně šedou a hnědou. Interiéry ve stylu Provence by měly odkazovat k přírodě, takže umístění rostlinných prvků na stěny bude dobrý nápad.

Koupelny ve stylu Provence obsahují takové materiály, jako je dřevo a kámen. Ulice Provence nejsou betonové, jsou tvořeny charakteristickými kameny. Přírodní kameny se do koupelny umisťují jen zřídka, ale můžeme se rozhodnout pro materiály, které je dobře imitují. Dobře poslouží například keramická a gresová dlažba umístěna na stěnách a podlaze. Velkého efektu lze dosáhnout použitím pískovce. Je důležité, aby dlaždice měly drsný povrch, který připomíná přírodní kámen. Na stěny lze místo obkladů použít kvalitní tapety s tímto motivem.

Každý interiér ve stylu Provence by měl obsahovat dřevo a nejlepší volbou je dřevo, které má letitý vzhled. Může být umístěno na podlaze nebo u umyvadla, ale může být I součástí vybavení. Styl Provence také vybízí k výběru dřevěných dveří. Dřevo je elegantní, nadčasové a přírodní a právě takové materiály by si v koupelně ve stylu Provence měly najít místo.

Nejvhodnější nábytek do koupelny ve stylu Provence

Dům ve stylu Provence má také dřevěný nábytek. Tradiční interiéry ve stylu Provence mají starý a dřevěný nábytek, který se často dědí z generace na generaci a má dlouhou historii. Takové kusy jsou pevné a často vyřezávané. V reakci na poptávku po tomto typu výrobků navrhují výrobci nábytku kompletní kolekci nábytku, kde jsou například vidět oděrky, které mají imitovat běh času.

To znamená, že byste se měli vzdát moderních a minimalistických forem. Ani lesklé dekory nebudou dobře fungovat. Nábytek do koupelny ve stylu Provence se vyznačuje jemnými tvary a štukováním. Nejlepší volbou jsou dřevěné a letité modely, ale je třeba myslet na to, že koupelny mají specifické mikroklima, takže ne každé dřevo bude vhodné. Do dekoru dobře zapadne I ratanový nábytek, například komody. Zajímavého efektu lze dosáhnout, pokud je jedním z prvků kus kovaného nábytku. Židle nebo toaletní stolky zdůrazní charakter výzdoby.

Nejlepší sprchové kouty do koupelny stylu Provence

Pokud máte obecnou představu o tom, jaké barvy, materiály a nábytek se doporučuje zakomponovat do výzdoby, můžete přejít k výběru sanitární keramiky. Čím vice prostoru máte k dispozici, tím více možností máte. Do velké koupelny se vejde jak sprchový kout, tak vana. Zvláštní pozornost byste měli věnovat umístění volně stojící vany do středu koupelny. Volně stojící vana s ozdobnými zlatými nebo bílými nožičkami je mimořádně elegantní a nepochybně udělá skvěly dojem. Pokud to však místnost a její rozměry neumožňují, můžete se rozhodnout pro vestavěnou vanu. Pak se vyplatí přidat i vanovou zástěnu, s ní lze vanu využít nejen pro dlouhé koupele, ale i pro rychlé sprchování bez rizika postříkání podlahy. Při výběru umyvadla nebo vany byste se měli zaměřit na kulaté a oválné modely, protože designové obdélníkové tvary se hodí k modernímu stylu lépe než ke stylu Provence.

Příznivci sprchových koutů by se měli zaměřit na modely s ornamenty a zlatými rámy. Nejlepší volbou je nízká sprchová vanička. Vyniknout by měl totiž rám sprchové zástěny, nikoliv sprchová vanička. Nízké sprchové vaničky jsou jedním ze společných znaků stylu Provence a moderního stylu. Při výběru vybavení koupelny musíte věnovat větší pozornost koupelnovým bateriím. Měly by ladit se zlatou nebo stříbrnou barvou rámu sprchy a s ozdobnými nožičkami vany. Stylové vintage zlaté nebo měděné kohoutky budou vypadat úchvatně!

Příslušenství do koupelny ve stylu Provence

Dojem z koupelny nebude dokonalý bez odpovídajících doplňků. Bez dekorací vypadá interiér prázdný a nedokončený. Styl Provence vyžaduje, aby doplňky byly přirozené. Měly by být ze dřeva, proutí nebo kamene. Keramické nebo skleněné doplňky vytvoří s košíky, se zrcadlem s masivním dřevěným nebo zlaceným rámem a s květinami, které jste umístili do vázy nebo květináče ucelený celek. Koupelna by měla být stejně útulná jako pokoje, takže dobře poslouží i obrazy nebo obrázky odkazující na Provence.
Prohlédněte si všechny blogy