Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Koupelna ve stylu hygge

říjen 2019
PUR LIGHT S PLS4+PLSTDomov není jen adresa, ale především místo, kde by nám mělo být dobře. Stojí za to věnovat svůj čas zařizování domova, abychom se cítili v každém pokoji šťastní a uvolnění. Už spoustu let je koupelna ve stylu hygge velmi žádoucí. Jak tedy navrhnout koupelnu, abychom v ní byli spokojení?

Koupelna ve stylu hygge: Co chcete a potřebujete

Při navrhování koupelny by se mělo začít od velkého k menšímu, tedy od vany nebo sprchové zástěny až po drobné detaily, které vytvoří dokonalý celek. Pro mnoho lidí je nejlepším místem k relaxaci velká vana. Komfortní a prostorný sprchový kout s ruční i hlavovou sprchou je též skvělou volbou. Je důležité, aby bylo možné upravit způsobí stříkání vody i její teplotu. Chladnější a přímý proud vody nás může osvěžit po ránu, zatímco teplá voda pomáhá uvolnit unavené svaly po náročném pracovním dni.

Pokud máte prostornou koupelnu, můžete si vybrat větší sprchový kout. Pro lepší představu si můžete v koupelnovém studiu vyzkoušet velikost sprchového koutu. Jednoduše vstoupíte do prostoru sprchové zástěny a sami můžete zhodnotit, jak by sprchový kout vypadal právě ve Vaší koupelně.

Koupelna ve stylu hygge: Barvy

V posledních letech je trendem nahrazovat výrazné barvy těmi decentními a neutrálními. Mezi které bezesporu patří bílá, šedá, béžová nebo šedo-béžová barva. Tyto barvy se hodí k doplňkům v mnoha barvách (i těch výraznějších). Díky doplňkům lze koupelnu optimálně doladit.

Je dobré mít v koupelně více světlejších míst, opticky se tak zvětší celý prostor. Držte se stejných barev a nezapomeňte na světlo. V ideálním případě má mít koupelna okno, které je zdrojem přirozeného světla. Pokud ve Vaší koupelně okno není, zaměřte se na rovnoměrné osvětlení celého prostoru.  I osvětlení kolem zrcadla má smysl. Vyberte si světla s přirozenou barvou světla. Silná bílá světla jsou vhodná do garáže nebo do skladovacích prostor. Nikoliv do koupelny.

Koupelna ve stylu Hygge: Doplňky

Nyní máte dokonalý sprchový kout, barvu stěn i osvětlení, ale čím doladit celý prostor. Zamyslete se, co by mohlo viset na jedné ze zdí. Možná kopie Vašeho oblíbeného obrazu nebo filmového plakátu. Nebo mapa světa. Při pohledu na ní si můžete naplánovat prázdniny, dovolenou s rodinou nebo si vzpomenout na nějakou zábavnou cestu.

Rostliny bývají častým doplňkem koupelen. Nemusí se přitom jednat pouze o živé rostliny, ale i o doplňky s rostlinným motivem. Můžete si vybrat ručníky s květinovým motivem nebo stále oblíbený motiv velkých listů – třeba právě v nějaké keramické nebo skleněné váze.

Koupelnové doplňky neházejte přes palubu. Hygge neznamená minimalismus. Vše by mělo být tam, kde je to potřeba. Přirozeně se méně důležité věci dají skrýt. Například hygienické potřeby uložit ve skříňce, použité ručníky v prádelním koši. Pravidelně kontrolujte kosmetiku a vyhazujte prázdné obaly. Hygge styl koupelna je o oslavě každého dne. Je třeba se zaměřit na příjemné aspekty života.

Fotografie sprchových zástěn: SWING-LINE, ANNEA BLACK LINE
Prohlédněte si všechny blogy