Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Koupelna ve stylu Art deco – jak ji uspořádat?

srpen 2020
Koupelna ve stylu Art decoKoupelna Art deco je typická svým elegantním, ale jednoduchým a decentním designem, který kombinuje dekorativní i funkční úlohu. Co to znamená? Elegantní kování nábytku, geometrické tvary a tmavé barvy jako šedá nebo černý mramor v kontrastu se zlatými doplňky. Jak navrhnout funkční koupelnu ve stylu Art deco? Pročtěte si našeho průvodce!

Koupelna Art deco by měla být exkluzivní a luxusní a zároveň pohodlná. Tento styl je zaměřen na zjednodušené tvary, geometrické obrazce a vyvážené proporce. Třpytivé povrchy, exkluzivní materiály, zlaté doplňky, výrazná zrcadla – to jsou rysy typické pro Art deco koupelnu.

Koupelna ve stylu Art deco – základní rysy

Styl Art deco je umělecký směr, který se zrodil ve Francii v meziválečném období. Název pochází z francouzského art décoratif, neboli dekorativní umění. Tento trend se velmi rychle rozšířil nejen po celé Francii, ale také po celém světě. Vytvoření tohoto stylu mělo být na počátku 20. století výrazem vzpoury proti secesi, tehdejšímu velmi populárním stylu. Navrhovaný nový trend měl vnést do architektury čerstvý vítr a odmítnout přílišnou ornamentaci. Art deco kombinoval luxus s klasickou elegancí, pro něž je synonymem dodnes.
Koupelna ve stylu Art deco – jak ji uspořádat?
Koupelna Art deco podléhá geometrickým tvarům, vkusným dekoracím a vysoké funkčnosti. Hlavními prvky stylu Art Deco v koupelně jsou:
  1. exkluzivní materiály, např. dřevo a mramor,
  2. teplé světlo,
  3. nábytek se zaoblenými hranami,
  4. kontrastní barvy – může to být např. podlaha ve vzoru klasické šachovnice,
  5. zrcadla v dekorativních, pozlacených rámech.

Důležitým rysem je střídmost – interiér nesmí být přeplněný. Co se počítá, je vkus. Prohlédněte si také naše nápady pro elegantní koupelnu.

Koupelna ve stylu Art deco – rozvržení

Koupelna ve stylu Art Deco je hra s klasickými barvami jako je bílá, černá, šedá a zlatá. Velmi důležitá je tu sladěnost a dobré uspořádání vybavení a doplňků. Prvky z kvalitního pravého dřeva (dub, mahagon, eben) fungují skvěle. Nábytek v Art deco stylu by měl mít zaoblené hrany a lesklý povrch.

Ústředním bodem takové koupelny musí být opravdu elegantní vana (nejlépe volně stojící) anebo působivý sprchový kout. Modely z kolekce GOLD LINE jsou pro tuto roli jako stvořené. Zlato je koneckonců symbolem luxusu a elegance a v kombinaci s propracovaným designovým uspořádáním perfektně odpovídá požadavkům Art Deco stylu.

Pokud jde o podlahy, nejlépe budou vypadat černobílé dlaždice, zatímco v případě zdí stojí za to vsadit na tapety s geometrickým vzorem, typickým pro Art Deco styl– samozřejmě vybírejte z tapet speciálně určených pro koupelny. Tato kombinace bude v koupelně nejen originální, ale také silně zvýrazní eleganci a luxus v interiéru.

Zvláštní pozornost by měla být věnována doplňkům, které podtrhují celý charakter místnosti. V koupelně ve stylu Art Deco vypadají dobře velká zrcadla s dekorativním rámem, což nejen opticky zvětší a osvětlí místnost, ale také mu dodají nádech tajemna. Nezapomeňte na lampy a lustry v Art Deco stylu.

Malá koupelna ve stylu Art deco

Art deco styl je vhodný pro místnosti všech velikostí a tvarů. V tomto ohledu se nekladou žádné meze. I v malé koupelně můžete vytvořit velmi elegantní Art Deco vzhled! V  případě malé koupelny se vyplatí vsadit na minimalismus a pouze naznačit rysy stylu, aniž byste interiér překombinovali. Zrcadlo se zlatým rámem, lesklá baterie, elegantní a pěkný sprchový kout s hladkými tvary a spíše tlumenými barvami – to je vše, co stačí ke koupelně evokující styl Art Deco i v malém prostoru.
Prohlédněte si všechny blogy