Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Koupelna ve středomořském stylu

červenec 2020
Koupelna ve středomořském styluKoupelna ve středomořském stylu je způsob, jak ve vlastním domově vytvořit oázu prázdninové atmosféry. Přírodní barvy a materiály, bílá v kontrastu s modrou nebo kobaltovou, dlaždicová mozaika a trocha hotelového luxusu budou hýčkat Vaše smysly. Koupelna ve středomořském stylu a perfektní sprchový kout – a můžete mít takovou malou dovolenou každý den...

Středomořský styl je rozmanitou kombinací prvků inspirovaných na venkově středomořských zemí. Tyto tradiční vzory a jiné prvky jsou přirozeně dále přetvářeny a využívány. Středomořský styl má mnoho tváří – od řecké, provensálské, přes toskánskou až po orientální. Tento přímořský styl má rozhodně co nabídnout.

Koupelna ve středomořském stylu – z čeho vybírat?

Koupelna ve středomořském stylu je koncept s velmi širokým záběrem. Při jeho navrhování můžeme využít širokou paletu prvků, které se můžeme nechat volně prolínat, anebo se držet pouze jednoho hlavního vlivu: řeckého, toskánského, provensálského, nebo orientálního. Zde je stručná charakteristika každého z nich:
Řecký styl – typický vzhled je místnost s modrými a kobaltovými dlaždicemi, zdi dekorované geometrickými ornamenty a dostatek bílého, nejlépe denního světla.

Toskánský styl – základem je podlaha z kamene nebo terakoty (neboli ,,pálená hlína“, druh kameniny), bledě bílé zdi a přírodní dřevo. Při aranžování koupelny v toskánském stylu se nevyhýbejte drobným ozdobám. K tomuto stylu také patří umělecky kované prvky a vyřezávané skřínky.

Provensálský styl – paletě stylu dominují krémově bílé, pastelově fialové a bledě žluté odstíny. Šarm jim dodávají dřevěné a keramické prvky. Hojně jsou využívány dekorativní vzory inspirované místní vegetací zobrazující levanduli, hroznové víno nebo olivové větvičky.

Orientální styl – hlavním motivem je marocký jetel, kterému se také říká marocká růže. I ty lze v moderních interiérech najít. K sehnání jsou tapety s tímto motivem i nástěnné a podlahové dlaždice.
Koupelna ve středomořském stylu

Koupelna ve středomořském stylu – jak ji aranžovat?

Středomořský styl v koupelně je kombinací přírodních prvků, romantického i rustikálního stylu. Můžeme sázet na čistou kombinaci sněhově bílé s velmi sytou kobaltovou modří, zemité tóny nebo šarm omšelého vzhledu. Mozaika se středomořskými motivy je vždy vítaná. Podlahu můžou tvořit dlaždice imitující písek nebo světlý kámen. Je důležité, aby byl interiér světlý a optimistický. Skvělými doplňky mohou být velké keramické vázy. A co takhle umyvadlo na podstavci stylizované jako antický sloup?
Když je řeč o nábytku pro koupelny ve středomořském stylu, měla by ho charakterizovat jednoduchost a pohodlí. Patří sem sedátka, dřevěné šatníky a židle. Typický je nábytek natřený tradičními středomořskými barvami, jako rezavá hnědo-oranžová, šedá, bledě žlutá a světle i zářivě modrá.

Celý interiér by měly tvořit hlavně přírodní prvky – dřevo, kámen, hlína, porcelán. Výjimkou pak může – a měl by být – sprchový kout, který dodá jinak rustikální koupelně nádech hotelového luxusu a modernost. Dobrou volbou je čtvrtkruhový sprchový kout (například model PUR). – oblé tvary jsou totiž s řeckou architekturou pevně spjaty.

Středomořský styl v koupelně uchvacuje spojením s přírodou, nenápadnou elegancí a hlavně svou vřelostí. V evropském klimatu, kde léta jsou krátká a zimy poměrně chladné stojí za to vybudovat koupelnu, kde se bez ohledu na roční období můžete na chvíli cítit jako ve slunném středomořském městečku.
Prohlédněte si všechny blogy