Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Koupelna v japonském stylu – Co potřebujete vědět

listopad 2019
Pro mnoho cestovatelů je Japonsko magickým místem. I když Japonci často žijí v domácnostech evropského typu zcela odlišných od toho, co si představíme při pohledu na japonské umění či při sledování japonských filmů, koupelna v japonském stylu je něco, co rozhodně stojí za úvahu.

obsah
  1. Koupelna v japonském stylu Velikost
  2. Zařízení v koupelně v japonském stylu
  3. Barvy v koupelně v japonském stylu

Koupelna v japonském stylu Velikost

Japonské koupelny nejsou vždy velké, jedná se většinou o víceúrovňové koupací komory – k víceúrovňovému aspektu se vrátíme později. Často je to tak, že omezený prostor musí splňovat potřeby všech lidí, kteří žijí pod jednou střechou. I v malé koupelně v bytě je možné vytvořit tu správnou atmosféru. Je důležité oddělit toaletu od sprchové zástěny. V japonské kultuře se běžně používají posuvné dřevěné dveře s papírovou výplní. To není to nejlepší řešení na místech, kde stříká voda, proto navrhujeme klasickou zástěnu shoji jen naznačit a nesnažit se ji reálně použít. Lepší řešení představuje poloprůhledné sklo nebo zeď ze skleněných cihel. Připomíná to vodu a voda je nejdůležitější prvek v koupelně japonského stylu.

Obdobně je možné zvolit si sprchové zástěny typu walk-in s dešťovou sprchovou hlavicí oddělenou od zbytku místnosti tvrzeným sklem. Japonci toto řešení preferují, protože vana není na koupání, ale na relaxaci.  

Zařízení v koupelně v japonském stylu

Pokud to prostor umožňuje, nainstalujte nejen sprchovou zástěnu, ale i vanu. Na rozdíl od toho, co často vidíte v koupacích komorách, zvolte nízkou vanu, v úrovni s podlahou, kruhovou nebo oválnou. Tady vstupují do hry různé úrovně. Bude snazší vanu zakrýt. Nezapomeňte, že tento typ vany je vhodný pouze pro domácnosti, kde nejsou malé děti.  

Japonci věnují hygieně velkou pozornost. Při prohlížení internetu najdete mnoho fotografií toalet s diskrétními zvuky, teplou vodou či několika typy difuzéru vůně. Tento typ zařízení rovněž stojí za úvahu, ale snadnější je nainstalovat bidet. Určitě odděleně od prostoru vany.

Barvy v koupelně v japonském stylu



Ti, kdo mají rádi neutrální barvy, budou mít radost, protože v koupelnách japonského stylu se nepoužívají výrazné barvy. Čím jednodušší, tím lepší. Preferované odstíny jsou bílá, béžová a barvy dřeva. Pokud chcete prostor oživit, raději na to použijte doplňky.  


Koupelna v japonském stylu: Doplňky



Nejdůležitější doplněk je zrcadlo – velké a obdélníkové. Je-li to možné, nad umyvadlem by mělo být samostatné zrcadlo. Umožní vám prohlédnout se od hlavy k patě, než odejdete z koupelny. Rovněž opticky zvětší prostor koupelny.

Oblíbeným prvkem dekorace interiéru je bambus. Pokud chcete něco netypického, zvolte si bonsaj. Nezapomeňte však, že údržba jejího elegantního tvaru vyžaduje spoustu práce.  

Pokud nejste zrovna zruční zahradníci, doporučujeme vám dosáhnout japonského stylu v koupelně použitím lampionů nebo plakátů s kopiemi japonských tisků.

Nezapomeňte rovněž na jednoduchou poličku na měkké, jednobarevné ručníky.
Prohlédněte si všechny blogy