Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Koupelna v „BOHO“ stylu

prosinec 2021
Koupelna v „BOHO“ styluJedním z trendů interiérového designu, který si v posledních letech podmanil srdce mnohých lidí, je styl „BOHO“. Díky němu je interiér barevný s puncem exotiky a ležérnosti. Jak tedy zařídit koupelnu v boho stylu?

obsah
  1. Boho styl v koupelně
  2. Boho koupelna – co do ní umístit?
  3. Boho styl - příslušenství

Boho styl v koupelně

Různé kultury a vzory se střetávají právě v boho stylu. Už samotný název, který pochází ze slova „bohemia“ – tedy bohémský, Vám napovídá mnoho o tom, co byste od tohoto stylu mohli očekávat.

Boho koupelny jsou o přírodě a etnickém původu. Není pochyb o tom, že dobře uspořádaná koupelna v bohémském stylu je působivá. Abyste získali velkolepý efekt, musíte vědět, jak k ní přistupovat. Na první pohled to vypadá, že v bohémských interiérech do sebe nic nezapadá. Pokud se však podíváme blíže, každý prvek uspořádání je pečlivě promyšlený. Obecně neexistují žádná přísná pravidla, ale existuje několik pokynů, které je třeba dodržovat. Jak tedy vyzdobit koupelnu ve stylu boho, aby vypadala nádherně a jedinečně?

Nejdůležitější je myslet na barvy. Boho koupelna je vícebarevná. Měli byste zvážit především barvy spojené s Orientem, jedná se barvy s odstíny hnědé, červené nebo tyrkysové. Abyste se však vyhnuli pouze intenzivním odstínům, stojí za to je zjemnit jemnějšími pastelovými barvami. Budou úžasnou kombinací pro intenzivní barvy. Dobře poslouží i zemité tóny.

Boho koupelna – co do ní umístit?

Boho je multidimenzionální styl, takže Vaši koupelnu by měly zdobit předměty, které se liší nejen barvou, ale i texturou. Protože boho odkazuje na styl hippie, měly by tam být přírodní materiály, jako je například dřevo. Exotické dřevo bude v koupelně fungovat perfektně, ale je to docela drahá investice. Místo běžného dřeva se můžeme rozhodnout pro dřevěné obklady, které budou vypadat téměř identicky.
Koupelna v „BOHO“ stylu
Stejně důležité jako dřevo jsou háčkované drobnosti a krajky. Proutěné koše v různých velikostech také perfektně zapadnou do bohémského stylu. Originálního efektu lze dosáhnout i použitím kamene.
Vyplatí se také investovat do různých tkanin. Ručníky nebo koberečky v orientálních nebo květinových vzorech umístěné ve sprše nebo vaně zdůrazní charakter celého prostoru. Pokud si přejete přidat do své koupelny více elegance, vsaďte na lesk. Lesklé kování, velké zrcadlo nebo skleněná sprchová zástěna – ideálně Walk-in zástěna – bude vypadat skvěle.

Boho styl - příslušenství

Ten správný šmrnc dodají interiéru dekorace. V boho stylu jsou suvenýry přivezené z exotických cest tou správnou volbou. Bytové doplňky v bohémském stylu jsou však často vyrobeny z materiálů, které nejsou odolné vůči vlhkosti, proto byste je měli promyslet. Co tedy zvolit?

Různé druhy vonných svíček a vonných tyčinek dodávají styl. V koupelně vytvoří příjemnou a hřejivou atmosféru s nádechem vůně orientu. Vyplatí se investovat do zmíněných tkaných košů. Perfektní jsou malé koše na drobnou kosmetiku a drobnosti, ale i velké koše na prádlo. Lze zde umístit i suvenýry z dovolené, jako například mušle.

Myslete i na design ručníků a koupelnových předložek. Měly by být nejen funkční, ale také by měly barevně a vzorově ladit s celým interiérem. Příroda je v bohémském stylu důležitá, můžete tedy vystavit v koupelně rostliny v květináčích. Existují druhy, které milují vysokou úroveň vlhkosti. A pokud Vám ještě zbyde místo, perfektní třešničkou na vrcholu tohoto bohémského dortu budou třpytivé vázy a lahve.

Boho koupelna – jak spojit funkčnost s estetikou?

Existují designy, na které nemusíte být odborníky, abyste vytvořili něco harmonického a stylového. Existují ale i náročnější styly, kde vkus určuje, zda je výsledek uspokojivý, a boho patří přesně do této skupiny. Obecně si musíte pamatovat, že to, co je v koupelně na prvním místě, je její funkčnost. Musí vyhovovat veškerému základnímu vybavení a sociálnímu zařízení. Teprve potom můžete přemýšlet o dekoracích. Pokud plánujete zařídit v boho stylu velkou koupelnu, není tento úkol příliš obtížný, ale pokud máte menší koupelnu, musíte dávat pozor, abyste to nepřehnali.

Koupelnové doplňky mají co nabídnout. Skvěle budou vypadat jednoduché a moderní, stejně jako ty s neobvyklými tvary a ve vintage stylu. V bohémském designu by svítidla měla být považována za dekoraci, což je doplněk zdůrazňující charakter celého prostoru. Měli bychom pamatovat na to, že doplňky u umyvadla a sprchového koutu by měly patřit do stejného designu a stylu a rozhodně by měly mít stejnou barvu.

Při výběru nábytku byste měli vzít v úvahu již zmíněné materiály, takže vhodný bude například dřevěný a ozdobný nábytek. S tmavším dřevěným nábytkem bude koupelna vypadat elegantně. S ozdobným nábytkem bude působit ležérně a svátečně. Pokud jde o menší koupelny, důležitým dekorativním prvkem jsou závěsné police. Lze tam umístit ozdobné svíčky nebo roztomilé košíky naplněné kosmetikou. Toto řešení je stylové a zároveň funkční.
Prohlédněte si všechny blogy