Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Koupelna s oknem - vše, co potřebujete vědět

prosinec 2021
Koupelna s oknemOkno v koupelně je praktické. Ocení ho všichni členové domácnosti. Během dne bude místnost světlá a nebude nutné zapínat světlo. Je také jednodušší snížit úroveň vlhkosti. Jak zařídit koupelnu s oknem pro zajištění maximálního komfortu?

Okno v koupelně je jedním z nejzajímavějších architektonických nápadů. Koupelna nemusí být vždy ve stísněné a tmavé místnosti! Stále více lidí preferuje koupelnu ve světlém a prostorném interiéru s oknem.

obsah
  1. Koupelna s oknem nebo bez – co si vybrat?
  2. Plastová nebo dřevěná okna? Co je nejlepší do koupelny?
  3. Střešní okna v podkrovní koupelně
  4. Vana nebo sprchová zástěna v koupelně s oknem
  5. Jak zakrýt okno do koupelny?

Koupelna s oknem nebo bez – co si vybrat?


Pokud je to možné, koupelna s oknem bude vždy lepší řešení. Lepší přístup ke světlu, optimální cirkulace vzduchu a  žádné problémy s nadměrnou vlhkostí - jsou povzbudivé. Koupelna bez okna je tmavší a méně útulná, ale ne každý si může dovolit pohodlí interiéru s oknem. Byt či dům to možná jednoduše neumožňuje. Nejlepší situace je, když se dům teprve staví, nebo pokud máme možnost uspořádat koupelnu v suterénu nebo v podkroví.

Obtížnější to je, pokud žijete v paneláku nebo činžáku, kde okno v koupelně není možné. Pak byste se mohli uchýlit k některým druhům rostlin, které by na jedné straně vytvářely atmosféru a na druhé absorbovaly vlhkost. Rostliny v koupelně bez okna je třeba čas od času přemístit na chvíli do jiné místnosti, aby měli přirozené světlo. Poté je můžete vrátit na původní místo v koupelně.

Plastová nebo dřevěná okna? Co je nejlepší do koupelny?


Při rozhodování o okně do koupelny musíte mít na paměti, že koupelna je specifická místnost, která je vlhčí než ostatní. Z tohoto důvodu lidé volí plastová okna, která nevyžadují speciální údržbu a jsou odolná proti vlhkosti. Znamená to tedy, že se musíte dřevěných oken vzdát? Ne nutně. Můžete se rozhodnout pro okna z dubového, borovicového nebo smrkového dřeva, ale musíte pamatovat na jejich pravidelnou údržbu. Vzhledem k tomu, že dřevo je přírodní materiál, je tento typ oken stále oblíbenější, přestože jsou dražší než plastová okna.

Střešní okna v podkrovní koupelně


Vždy závisí na velikosti a uspořádání koupelny, stejně tak na efektu, kterého chcete dosáhnout. Pokud to dobře promyslíte, malá koupelna s oknem bude vypadat stejně zajímavě jako ta v prostorné vile. Okno však nemůže být příliš velké. Zajímavým řešením jsou kulatá okna, která jsou ve srovnání s tradičními obdélníkovými okny velmi originální – bývají však dražší. Zajímavá jsou také rohová okna. V prostorném domě zvažte koupelnu s balkonovým oknem. Pokud má být koupelna v podkroví, hodně záleží na střešní konstrukci. Střešní okna v podkroví mají tvar menšího nebo většího obdélníku.
Koupelna s oknem - vše, co potřebujete vědět

Vana nebo sprchová zástěna v koupelně s oknem


Očekávání členů domácnosti a velikost koupelny závisí na tom, jaké vybavení do koupelny zvolíme. Vana umožňuje dlouhou relaxační koupel. Pokud je vybavena vanovou zástěnou, může také sloužit jako sprcha. Na druhou stranu sprchový kout zabírá méně místa. Sprcha je pohodlnější a rychlejší než ve vaně. Trendovým řešením posledních let je Walk-in zástěna. Koupelna s oknem a sprchou je lepší volbou pro děti nebo starší lidi v domácnosti, kteří mohou mít problémy se zvedáním nohou a vstupem do vany.

Jak zakrýt okno do koupelny?


Při zařizování koupelny byste neměli zapomínat, že by měla poskytovat intimitu. Proto byste se měli zamyslet nad tím, co by Vám umožnilo zakrýt okno a zahnat případné pohledy. Na trhu najdeme mnoho typů závěsů a rolet. Vše závisí jen a jen na Vašem vkusu, barevném cítění  a stylu, ve kterém je Vaše koupelna zařízena. Nejběžnější volbou jsou rolety, žaluzie, záclony a síťové závěsy, i když jsou lidé, kteří se raději rozhodnou pro okenní fólii.

Na co myslet při navrhování okna v koupelně?


Při plánování koupelny byste měli pamatovat na to, že koupelna musí být funkční a zároveň estetická. Sanitární zařízení musí být umístěno tak, aby bylo zaručeno pohodlí při používání. Úzká koupelna s oknem může být výzvou, protože do ní bude těžší umístit veškeré vybavení. V takových koupelnách by měla být místo vany instalována sprchová zástěna. V malých koupelnách musíte využít stěny a například na ně vyrobit police.

Sprchovou zástěnu nebo vanu nesmíte umístit přímo u okna. Nebylo by to pro Vás pohodlné – voda by stříkala na okno a Vy byste museli okno často čistit. V případě dřevěného okna by vlhkost časem poškodila dřevěný rám. Také by bylo obtížné získat přístup k oknu, když by bylo zapotřebí ho umýt či otevřít.

Přestože je koupelna s oknem prosvětlená, přemýšlejte i o osvětlení. Vaše koupelna by měla mít hlavní osvětlení, přídavné osvětlení u zrcadla a také osvětlení, které osvítí dekorace.
Prohlédněte si všechny blogy