Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Koupelna s bidetem - jak ji navrhnout?

leden 2022
Koupelna s bidetemVětšina českých koupelen nemá nainstalované bidety, obvykle kvůli omezenému prostoru. Ale jsou země, jako například Španělsko a Itálie, kde toto řešení můžete nalézt v mnoha domácnostech. K čemu se využívá bidet a jak ho začlenit do koupelny?

Bidet není novým vynálezem, poprvé byl použit v 17. století ve Francii. Zajímavé je, že v té době byl jedním z prvků vybavení ložnice. Teprve v průběhu let byl vnímán jako sanitární výrobek, který by měl být umístěn v koupelně. K čemu se bidet používá dnes a jak zařídit prostor, aby jeho používání bylo pro nás pohodlné?

K čemu se bidet používá?

V porovnání s tím, k čemu bidet sloužil v minulosti, se jeho používání značně změnilo. V minulosti ho aristokrati, kteří měli v ložnici bidet, používali k mytí knírů a vousů. Je těžké si představit, že by bidet v dnešní době měl takový účel. V současné době se používá hlavně k mytí těsně po použití toalety a k osvěžení během dne, pokud není čas na sprchu. Toto praktické zařízení ocení také lidé s pohybovými problémy a těhotné ženy.

Bidet může být užitečný i v domácnostech, kde vyrůstají batolata. Bidet pro děti může mít speciální kryt. A může mít spíše funkci nízko namontovaného umyvadla. Díky tomu batole nemusí vylézt, aby si umylo ruce. A co více, bidet lze také použít k rychlému umytí pokožky dítěte po výměně plenky.

Navrhování koupelny s bidetem – na co myslet

Koupelna s bidetem může být stylová a také praktická, za předpokladu, že věnujete pozornost základním náležitostem. V první řadě je důležité umístit bidet do správné výšky. Vzhledem k tomu, že je bidet obvykle instalován vedle záchodové mísy, měli byste pamatovat na to, že mezi nimi musí být dostatečná vzdálenost. Pro pohodlné používání sanitární techniky musí být 30cm mezera mezi bidetem a toaletní mísou. Pokud je bidet umístěn vedle jiného zařízení, jako je sprchový kout nebo umyvadlo, vzdálenost mezi nimi by měla být také nejméně 30 cm. Množství prostoru před bidetem také ovlivňuje pohodlí při používání; podle odborníků by měl mít alespoň 60 cm. Bidet je obvykle instalován ve stejné výšce jako záchodová mísa. Doporučuje se umístit jej 40 cm od podlahy a pokud ###má koupelnu používat osoba se zdravotním postižením, montážní výška by měla kolísat mezi 45 cm a 50 cm.

Zapomenout by se nemělo ani na vizuální stránku. Toaletní mísa a bidet musí tvořit určitý stylistický celek. Musí mít stejný styl a tvar. Při pohledu na různé sady rychle zjistíme, že většina z nich vypadá dobře v moderních a průmyslových interiérech, ale existují také modely, jejichž design dokonale vyhovuje koupelnám v retro stylu. Některé bidety mají speciální úpravu, která usnadňuje čištění. Pokud nechcete trávit příliš času s údržbou, určitě takové řešení stojí za pozornost.

Bidet není vždy stejný

Bidety se liší nejen velikostí, barvou a stylem. Mohou se instalovat různými způsoby. Můžete si vybrat mezi stojatým a závěsným bidetem. Kdy byste je měli vybrat? Nástěnné bidety jsou oblíbenější. Podlaha je nekrytá, což dělá bidet lehčím. Kromě toho tato varianta opticky zvětší místnost, takže se skvěle hodí i do menší koupelny. Instaluje se dvěma způsoby. Můžeme jej buď přišroubovat přímo na stěnu, nebo použít nástěnný rám. Doporučuje se však druhá možnost – především z důvodu bezpečnosti. První možnost by měla být zvážena pouze v případě pevných stěn.
Na druhé straně, pokud je koupelna prostorná, bude zajímavou volbou stojací bidet. Je také vhodný pro retro a klasický interiér. V tomto případě je bidet přišroubován ke stěně nebo k podlaze pomocí upevňovacích šroubů.

Ačkoli může být lákavé instalovat bidet, mnoho koupelen v českých domácnostech má málo prostoru. Umístit takovou základní sanitární techniku jako sprchový kout je často obtížné, takže instalace bidetu se zdá téměř nemožná. Je to svým způsobem pravda, nebo alespoň pokud uvažujeme o běžném bidetu. Můžete však zvážit investici do sprchového spreje. Jedná se o speciální ruční rozprašovač, který je umístěný u záchodové mísy. K instalaci nepotřebujete mnoho prostoru ani další odtokový otvor. Stačí Vám zásoba horké vody a rozprašovač. U tohoto řešení má záchodová mísa dvě funkce – toaletu a bidet – vše, co musíte udělat, abyste se rychle osvěžili, je použít rozprašovač.
Prohlédněte si všechny blogy