Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Koupelna bez okna: jak ji navrhnout?

prosinec 2019
V mnoha bytech a domech je koupelna navržena uvnitř domu nebo u stěny bez oken. To pro vlastníka představuje jen zdánlivou nevýhodu, protože koupelna bez okna může být stejným potěšením pro oko a stejně funkční, jako koupelna s oknem. Co je nutno mít na paměti?

Nejdůležitější věc je dobrá ventilace – to ale platí pro všechny typy koupelen. Vlhkost a změny teplot mohou vést k vytvoření plísně. Proto stojí za to zvážit moderní řešení ventilace. Naprosté minimum představují dveře s odvětráním ve spodní částí. Rovněž stojí za to nainstalovat větrák. Je možno jej spojit s vypínačem světla.  

Koupelna bez okna je zpravidla malá, proto mnohem lepší řešení představuje sprchový kout. Je-li to možné, zvolte sprchový kout typu walk-in, ale můžete se rozhodnout i pro sprchový kout s posuvnými dveřmi – zabere méně cenného prostoru než kout s klasickými křídlovými dveřmi s panty.  

I když máte rádi tmavé barvy, v koupelně bez okna se jim raději vyhněte – prostor by vypadal menší. Místo toho doporučujeme jasné barvy. Potřebujete přidat zajímavý prvek? Dobrý nápad je barevná skříňka pod umyvadlem.  

Osvětlení v koupelně bez okna

V koupelně bez okna je obzvláště důležité osvětlení. Místo nápadných a složitých svítidel volte jednoduché, hospodárné modely. Velmi dobrým řešením jsou LED pásky nebo můžete nainstalovat bodová světla. Pokud máte dostatek prostoru, doporučujeme osvětlené výklenky ve stěně, kde můžete vystavit retro lahvičku na parfém nebo ozdobný foto rámeček.
Koupelna bez okna: jak ji navrhnout?

Chytré triky, jak oživit koupelnu bez okna

Vedle osvětlení byste v koupelně bez okna měli rovněž zvážit přidání prvků, které ji opticky zvětší a rozjasní. Velmi dobrou volbou je stěna z obkladů s reflexním povrchem. Můžete si vybrat barvu v převládajícím odstínu koupelny nebo neutrální bílou se stříbrnými nebo zlatými akcenty.  

Druhou možnost představuje zrcadlo. Čím větší, tím lepší. Osvědčeným způsobem je umístit jej naproti dveřím do koupelny, ale pokud máte odvahu, můžete s ním pokrýt celou stěnu.

Výhody koupelny bez okna

I když se koupelna bez okna může zdát jako méně vhodné řešení, může mít i řadu výhod. Nemusíte neustále utírat zamlžené okno a přemýšlet nad tím, jak chránit své soukromí před zvědavými pohledy z ulice. Navíc koupelna bez okna je potenciálně ideální místo na aplikaci make-upu. Pohodlný toaletní stolek s osvětlením v různých barvách je snem mnoha žen. Zde může být jediným zdrojem světla – není nutno clonit okno přivádějící sluneční světlo nebo světlo z ulice!
Prohlédněte si všechny blogy