Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Koupelna bez dlaždic

říjen 2020
Koupelna zcela bez dlaždic? Takový je jeden z nejsilnějších trendů v interiérovém designu, a to už po několik sezón! Díky materiálům jako je přírodní kámen, dřevo, beton nebo díky vodotěsným tapetám či malbě můžete dosáhnout originálního interiéru koupelny, který bude vyhovovat právě Vám.

Nemít v koupelně obklad má, jak se ukazuje, spoustu výhod. Za prvé – šetříte výdaje. Dlaždicový obklad znamená velkou investici, obzvláště chcete-li dlaždicemi pokrýt celé stěny a podlahy. Dalším důvodem pro rezignaci na dlaždice je obtížnost případné demontáže. Demontáž je náročná a je spojena s množstvím prachu a špíny. V praxi to dopadá tak, že jakmile jsou dlaždice jednou položeny, obvykle zůstávají v koupelně po dlouhá léta, i když už třeba nejsou moderní. K dlaždicím však existuje několik zajímavých alternativ.

obsah
  1. Koupelna bez dlaždic – beton
  2. Koupelna bez dlaždic - přírodní materiály
  3. Koupelna bez dlaždic - cihlová zeď

Koupelna bez dlaždic – beton

Surovým a zajímavým návrhem je architektonický beton, dostupný také ve formě speciálních desek. Takový povrch vypadá skvěle v průmyslových a minimalistických koupelnách. Po impregnaci je odolný vůči vlhkosti, plísním a čisticím prostředkům. V průběhu let mění svou barvu, což ale pracuje ve prospěch vzhledu betonu, a koupelna bez obkladů pak vypadá dokonce přirozeněji. Podívejte se na našeho průvodce sprchovými zástěnami, které se hodí do průmyslových interiérů.

Koupelna bez dlaždic - přírodní materiály

Přírodní kámen dokonale nahrazuje tradiční glazované obklady. Je odolný vůči vysokým teplotám, vodě, páře a čisticím prostředkům. Přírodní kámen lze zakoupit ve formě dlaždic různých velikostí nebo jako jednotnou, velkou desku, kterou můžete zakrýt významnou část stěny, například ve sprchovém koutu nebo u umyvadla. Takové řešení bude vypadat skvěle v koupelnách ve středomořském stylu.
Koupelna bez dlaždic
V koupelně bude vypadat skvěle i další přírodní materiál - dřevo. Dřevo zútulňuje vytvořením protikladu k chladným materiálům - keramiky, kovu a skla. Dřevo lze použít pro koupelnové doplňky, ale také větší prvky, jako jsou vanové obklady nebo dokonce podlahy. Nejdůležitější je vybrat ten správný druh dřeva pro koupelny - odolný vůči vlhkosti a teplotním změnám. Zcela ideální jsou zde exotické dřeviny: teak, jatobe, cedr, doussie, marbau, iroko, lapacho, badi a wenge - ty mají největší odolnost proti vlhkosti, takže je lze umístit poblíž umyvadla, vany nebo sprchy.

Koupelna bez dlaždic - cihlová zeď

Cihly převládaly v aranžmá obývacích pokojů, ložnic a jídelen po dlouhou dobu. Nyní jsou v obývacím pokoji a jídelně znovu populární. Mohou pokrýt všechny stěny nebo pouze vybrané čísti místnosti a mohou být natřené Vaší oblíbenou barvou. Cihlovou koupelnu doporučujeme zejména pro milovníky moderního, skandinávského, retro, industriálního a rustikálního stylu.

Koupelna bez dlaždic - barvy, tapety a panely

Můžete se také rozhodnout koupelnu vymalovat. Nezapomeňte ale zvolit barvy určené přímo pro koupelnu, které jsou odolné proti vlhkosti. Zvolte toto řešení, pokud chcete do koupelny specifický styl - např. provensálský, rustikální nebo romantický. Výmalba je skvělou volbou také tehdy, když nechcete příliš investovat do vybavení koupelny. Dobrou volbou pro koupelny jsou také tapety, zvláště pokud často měníte styl interiéru. Tapety jsou odolné proti vlhkosti a páře a snadno se s nimi manipuluje.

Obkladové panely jsou pak k dispozici v mnoha designech a jejich kvalita je tak dobrá, že někdy ani hned nepoznáte, co je na zdi. Panely totiž mohou imitovat přírodní kámen, dřevo i sklo. Správně upevněné panely na stěnách koupelen jsou extrémně odolné a snadno se udržují v čistotě.
Prohlédněte si všechny blogy