Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Koš na prádlo a co použít místo něj?

červen 2023
Koš na prádlo a co použít místo něj?V místnosti, kde je umístěna pračka, by měl být také koš na prádlo. Jeho přítomnost je zřejmá. Je to funkční doplněk, na který si každý vzpomene. V mnoha případech však negativně ovlivňuje estetiku interiéru. Jaký koš na prádlo by měl být použit, aby byl praktický a dobře vypadal? Nebo snad k němu existuje alternativa?

Pro dnešní koupelny existuje mnoho neobvyklých řešení a nemusíme se omezovat jen na ta, která se používají už léta. Koš na prádlo nemusí být vtěsnán mezi skříňku a sprchový kout nebo vanu s vanovou zástěnou. Místo toho lze uvažovat o zcela jiných řešeních, i když máme malou koupelnu.

Kam umístit koš na prádlo?

Především musí být koš na prádlo umístěn ve stejné místnosti jako pračka. To vychází z ergonomických zásad. Vkládání prádla do pračky je mnohem snazší a rychlejší, když je někde poblíž. Může se jednat o volně stojící koš na prádlo, v takovém případě bychom se měli zaměřit na takový, který bude stylově ladit s uspořádáním. To však neznamená, že musí být vždy vystaven. Dobrou volbou by byl koš na prádlo do skříně. Stejně tak může být umístěn například pod umyvadlem. Obvykle se jedná o místo, kam ukládáme kosmetické přípravky, ale pokud je zde více místa, lze koš umístit i tam.

Skříňku s košem na prádlo lze umístit nad pračku, což bude také praktické. Tím, že se rozhodneme pro toto řešení, neztratíme v koupelně žádný prostor, protože vertikální instalace nám umožňuje umístit více. V tomto případě se možná kromě koše na prádlo najde i místo na prací prostředky.
Koš na prádlo a co použít místo něj?

Co místo koše na prádlo? Kam můžeme uložit špinavé prádlo?

Volně stojící koš na prádlo je stále nejčastější volbou. Může se lišit materiálem, velikostí i barvou. Koš na prádlo může mít kolečka, být vyroben z drátu nebo proutí. Poměrně zajímavou možností, která získává na oblibě, je vak na prádlo. Vejde se kamkoli, snadno se obnovuje a může mít jakoukoli barvu. Pokud se členové domácnosti rozhodnou umístit koš na prádlo do skříně, nemusí vůbec kupovat tradiční stojící model. Mnohem pohodlnějším řešením bude zabudovaný koš na prádlo. Jedná se o výklopný koš na prádlo, který se objednává společně se skříní. Je k ní připevněn a vždy přizpůsoben. Může být například mělčí než tradiční koš na prádlo, což je důležité v úzkých koupelnách. Snadno se otevírá a zavírá a pohodlně se používá.
Místo výklopného koše se můžeme rozhodnout také pro výsuvný koš. Toto řešení se v koupelnách používá zřídka, ale je velmi ergonomické. Vestavný koš na prádlo v tomto provedení může mít libovolnou velikost. Výsuvný mechanismus nám navíc umožňuje použít jeden větší koš nebo několik menších, což nám umožní třídit prádlo na místě.

Na co se zaměřit při výběru koše na prádlo?

Výběr se vždy odvíjí od potřeb členů domácnosti. Nejdůležitějším kritériem proto bude velikost. Koš na prádlo pro dvě osoby nemusí být tak velký jako koš pro rodinu složenou z mnoha členů a malých dětí, které potřebují mnohem více prádla.
Druhou otázkou, na kterou je třeba se zaměřit, je velikost koupelny. Musíme maximálně využít dostupný prostor. Pokud například máme v koupelně výklenek, ale ten je příliš malý na to, abychom do něj instalovali sprchový kout, můžeme se rozhodnout pro vestavnou skříňku. To je ideální místo pro skříňku na koš na prádlo.

Vestavný koš na prádlo, stejně jako volně stojící koš na prádlo, se pořizuje s perspektivou minimálně několikaletého používání. To znamená, že je lepší se od počátku zaměřit na kvalitní výrobky. Koš na prádlo musí být odolný vůči vlhkosti a měli bychom mít možnost jej snadno udržovat v čistotě. Skříňka na koš na prádlo by měla ladit s celkovým interiérem a totéž se týká i volně stojícího koše na prádlo. V tradičních interiérech nebo v těch, které odkazují na přírodu, budou skvěle vypadat koše z proutí nebo ze dřeva (za předpokladu, že jsou chráněny proti vodě). V industriálních interiérech budou naopak úžasně vypadat proutěné koše.
Prohlédněte si všechny blogy