Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Kombinace vany a vanové zástěny - do jaké koupelny?

červenec 2022
Vana s vanovou zástěnouVana i sprchový kout mají své výhody. Není divu, že mezi členy domácnosti většinou najdeme příznivce jednoho či druhého řešení. Ale co kdybyste mohli využívat výhody obou těchto možností? Myslíme tím kombinaci vany a vanové zástěny. Do jaké koupelny se hodí nejvíce a proč se pro takové řešení vyplatí rozhodnout?

Vanová zástěna je obvykle skleněná tabule upevněná na jednu část vany. Jejím primárním účelem je umožnit sprchování ve vaně. Bez rizika postříkání stěn a podlahy. Co byste měli vědět před nákupem?

obsah
  1. Vana vs. sprchový kout
  2. Největší výhody vanové zástěny
  3. Vanové zástěny nejsou vždy stejné
  4. Použitý materiál
  5. Vanové zástěny s antiplakovou úpravou – ještě pohodlnější!

Vana vs. sprchový kout

Vana umožňuje relaxační koupel. Dlouhá koupel dokáže účinně uklidnit tělo po náročném dni, ale na druhou stranu sprcha bývá rychlá, což ocení vyznavači aktivního životního stylu. Sprcha Vám také umožňuje ušetřit mnohem více vody než vana, což je důležité pro ty, kteří dbají na životní prostředí a úsporu peněz. Co si tedy vybrat? Optimální je situace, kdy velikost koupelny umožňuje instalaci sprchového koutu i vany. Pravdou bohužel je, že ve většině bytů je koupelna tak malá, že je někdy těžké zahrnout do jejího uspořádání veškeré potřebné vybavení a přitom myslet na ergonomii. Toto je jedním z příkladů, kdy vana s vanovou zástěnou může mít úspěch a uspokojí všechny členy domácnosti.

Největší výhody vanové zástěny

Vanová zástěna je velmi praktickou variantou a právě její funkčnost je hlavním důvodem, proč lidé do tohoto řešení investují. Nejdůležitější je, že šetří spoustu místa a Vy si tak můžete užívat sprchu i delší koupele, aniž byste museli hledat další místo pro sprchový kout. To je důvod, proč jsou ideální do malé koupelny.

Druhou výhodou je ekonomický aspekt. Vanová zástěna je mnohem levnější než kvalitní sprchový kout. Lze ji nainstalovat na téměř každou vanu a kdykoli: není třeba čekat na rozsáhlou rekonstrukci.

Další nespornou výhodou je, že vana s vanovou zástěnou vyhoví každému. Kdo má rád dlouhé koupele, využívá vanu, a pokud někdo spěchá a chce se rychle osprchovat, udělá to bez rizika „cákání“ v koupelně.

Vanové zástěny nejsou vždy stejné

Přestože vanovou zástěnu lze nainstalovat téměř na každou vanu, nebude to vždy stejné. Sprchová zástěna nebude mít totožný rozměr skla, když je například namontována na rohovou vanu nebo když je na nízké vaně umístěné na jiném místě. Jiný rozměr a umístění vany si vyžádá jiný rozměr skla či provedení vanové zástěny.
Při procházení různých možností musíte vzít v úvahu jak pohodlí při nastupování a vystupování z vany, tak i pohodlí při sprchování. Vanová zástěna se může skládat z jedné skleněné tabule, může být dvoudílná nebo může mít dveře podobné těm u sprchového koutu.

Použitý materiál

Při procházení nabídky výrobců byste se měli zamyslet nejen nad tím, zda bude zástěna vaně „slušet“. Důležitý je také materiál, ze kterého je vanová zástěna  vyrobena. Jednoznačně nejlepší volbou jsou modely vyrobené z tvrzeného bezpečnostního skla. Díky speciální úpravě jsou velmi odolné vůči mechanickému poškození, a i když se sklo náhodou rozbije, nebude představovat hrozbu a nezpůsobí zranění. Je to díky vlastnostem tvrzeného skla, které se láme na malé kousky se zaoblenými hranami. Tento typ vanové zástěny je o něco dražší než plastové zástěny (více o nich níže), ale rozhodně je elegantnější a odolnější.

Druhou skupinou vanových zástěn, které jsou běžně dostupné, jsou plastové. Obvykle jsou vyrobeny z polystyrenu nebo akrylu. Jejich předností je nízká cena a široká škála designů a barev. Chvíli vypadají dobře, ale vykazují velmi malou odolnost proti deformaci, poškrábání a jinému poškození, což nevypadá po pár měsících či letech dobře. Pokud si tedy přejete, aby vanová zástěna pro Vaši malou vanu sloužila dlouho, je lepší zvolit skleněnou vanovou zástěnu.

Vanové zástěny s antiplakovou úpravou – ještě pohodlnější!

Každým rokem roste počet příznivců vanových zástěn, ale stále se ozývají skeptické hlasy. Uvádějí, že nevýhodou tohoto řešení je, že se na skle objevují usazeniny a skvrny. Pravdou je, že totéž by se dalo říci o sprchových koutech. A přesto ne každý má potíže s odolnými skvrnami. Jaké je tajemství? Odpověď na tuto otázku byste měli hledat v technologiích používaných při výrobě skel. Existují výrobci, jako je SanSwiss, kteří si dobře uvědomují, jak náročné je odstranit usazeniny, které se na skle přirozeně objevují. Z tohoto důvodu je povrch vanové zástěny pokryt speciálním antiplakovou úpravou zabraňující tvorbě vodního kamene.

U všech sprchových zástěn SanSwiss jsou skla pokryta antiplakovou úpravou Aquaperle. Díky této technologii nebude voda stékat po skle v proudech, ale ve formě jednotlivých kapek, což účinně snižuje tvorbu usazenin. Čištění vanových zástěn pokrytých úpravou Aquaperle je velmi snadné. Pro každodenní péči nejsou potřeba žádné speciální přípravky. Po koupeli stačí vzít stěrku a vodu jednoduše setřít. Snadné údržbě u SanSwiss napomáhají i chytré detaily, jako např. na vnitřní straně zapuštěné panty atd., je tedy zbořen dřívější mýtus, že vana s vanovou zástěnou vyžaduje extrémní údržbu.

Vypadá vana s vanovou zástěnou dobře v každém stylu?

Při plánování rekonstrukce koupelny Vás zajímá nejen to, zda by se do koupelny vešlo veškeré potřebné vybavení, ale i to, jak bude vypadat koupelna jako celek. K jakému designovému stylu se bude vanová zástěna hodit? Dobrou zprávou je, že může perfektně fungovat s různými koupelnami. Sklo běžně používají designéři v současných interiérech. Dodává lehkost a eleganci, takže vanová zástěna bude ozdobou každé koupelny. Stejně tak je lesk skla vítán i ve stylu glamour. Dokonalého výsledku u vanové zástěny docílíte kombinací skla a lesklého profilu.

Vanové zástěny jsou ideální do současné koupelny. Stejně tak se nemusíte bát jejich použití v tradičních nebo retro koupelnách. Vanovou zástěnu lze namontovat na různé vany, včetně těch v retro stylu. I když to u volně stojících van nebude možné, retro styl má různé verze, a pokud Vaše koupelna odkazuje na komunistickou dobu s vestavěnou vanou, tam se takové řešení bude skvěle hodit. V tomto případě stojí za to zvolit něco jednoduchého a klasického. Výsledkem bude něco na rozhraní tradičního a eklektického dekoru, díky čemuž bude design trendový a zároveň praktický. Více informací o vanových zástěnách naleznete v článku Vanové zástěny – kdy jsou trefou do černého?
Prohlédněte si všechny blogy