Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Jaké topení zvolit do koupelny?

září 2022
Topení do koupelnyErgonomie a funkčnost jsou v popředí designu koupelny. Prostor by měl být naplánovaný tak, aby bylo pohodlné koupelnu používat a důležité je také dbát na správné umístění topení. Takže, jaký radiátor bude do koupelny ten pravý?

Při pohledu na různé typy radiátorů byste se měli zabývat tím, zda budou schopné efektivně vytápět Vaši koupelnu. Stojí také za to vybrat model, který Vám umožní osušit osušky po koupeli nebo sprše. Zároveň byste při výběr topení do koupelny neměli zapomínat ani na výzdobu koupelny. K dispozici jsou modely, které se liší velikostí, designem i barvami. Tímto způsobem si můžete vybrat takový model, který bude nejen praktický, ale bude i krásným doplňkem k výzdobě koupelny.

obsah
  1. Druhy koupelnových radiátorů
  2. Důležitá je instalace
  3. Jaký radiátor na extra teplo v koupelně?
  4. Je nutný radiátor s podlahovým topením?
  5. Jaké infračervené topení zvolit do koupelny?
  6. Jak zkontrolovat příkon ohřívače?

Druhy koupelnových radiátorů

Radiátory v koupelně jsou k dostání v mnoha verzích. Liší se stylem, velikostí, příkonem a způsobem instalace. Můžete je rozdělit do několika základních typů.

Teplovodní radiátory

Na podzim a v zimě vytápí místnost, zatímco v létě se stejně jako celý topný systém vypne. Radiátor je napojený na systém ústředního topení. Má svislé trubky, které končí dvěma spojovacími konci, z nichž jeden obsahuje odvzdušňovač. Tento typ radiátorů může mít dekorativní zástěnu, která bude nejen pokrývat instalaci, ale také zlepší účinnost vytápění. V závislosti na modelu může být termostat, který reguluje teplotu, již zabudován nebo je nutné jej zakoupit zvlášť.

Elektrické teplovodní radiátory

Jsou poněkud podobní předchozímu typu, neboť jsou napojeny na systém ústředního vytápění. Navíc však mají elektrický topný prvek, který umožňuje používat tento radiátor nejen v topné sezoně. Obvykle bývá topný prvek součástí chladiče, ale i když je nutné jej zakoupit zvlášť, neměl by to být problém, protože se k většině radiátorů hodí. Je důležité, aby měl menší výkon než radiátor.

Sušiče nebo elektrické radiátory

Dalším typem jsou elektrické radiátory. Nejsou tak výkonné jako předchozí typy, nejsou vhodné pro samostatné vytápění celé místnosti. Budou však dobře fungovat jako pomocný spotřebič nebo pokud jste při plánování koupelny neuvažovali o ručníku a osušovacím přístroji. Takový spotřebič nemusí zabírat mnoho místa, stačí jej připojit ke zdroji energie.
Jaké topení zvolit do koupelny?

Důležitá je instalace

Při plánování nákupu radiátoru stojí za to se více zamyslet nad způsoby jeho instalace. Z tohoto pohledu můžete rozlišit tři typy radiátorů: volně stojící na podlaze, instalovaný na stěnu a univerzální. Nástěnné radiátory jsou klasickým řešením. Jsou dobrou volbou, pokud plánujete nahradit starý radiátor novým modelem, který má lepší parametry a moderní design. Investice do tohoto řešení Vás ušetří před nákladnou renovací a přepracováním celé instalace. Stačí si jen vybrat model podobné velikosti. Měli byste si jen uvědomit, že potrubí zodpovědné za přívod vody by mělo být v horní části a odvodňování ve spodní části, jinak se účinnost radiátoru výrazně sníží, koupelna bude podhřátá a účty vyšší.
Druhým typem je svislý radiátor. Rozhodně se jedná o moderní řešení a výrobnou volbu pro někoho, komu záleží na současném vzhledu a úspoře místa, protože radiátory v této kategorii jsou štíhlé. Pokud je instalace provedena nesprávně, nemusíte začínat od nuly, stačí použít křížový šroubovák, který nám s tímto problémem pomůže. Takové radiátory jsou obvykle široké od 40 cm do 50 cm a jsou esteticky mnohem příjemnější než tradiční masivní radiátory. To je ideální varianta pro někoho, kdo přemýšlí, jaký typ radiátoru zvolit pro koupelnu v bytě. Obvykle je v takových prostorech koupelna nejmenší místností, což znamená, že se počítá každý metr. Dobrou volbou by tudíž bylo například umístění radiátoru nad vanu.

Jaký radiátor na extra teplo v koupelně?

V situaci, kdy zvolené topení nestačí a chcete do koupelny dodat extra teplo, budou fungovat zmíněné elektrické radiátory. Jaký elektrický koupelnový radiátor tedy bude vhodný? Pokud se chcete vyhnout dodatečným nákladům, nejjednodušším řešením by bylo pořízení topného prvku, který bude připojen na radiátor, který již máte. Tímto způsobem bude možné použít radiátor i mimo topnou sezonu. Pokud jej nebude možné připojit, bude dobrou volbou nový elektrický radiátor. Musíte jenom zkontrolovat jeho těsnost a to, zda je odolný proti páře a vlhkosti. Může to být volně stojící na podlaze, ale často je také možné jej zavěsit. Často vídaným řešením je například umístění radiátoru nad toaletu. Pokud jde o modely volně stojící na podlaze, ty, které mají kolečka, stojí za pozornost, protože je lze snadno přemístit.

Je nutný radiátor s podlahovým topením?

Ve většině případů je zřejmé, že koupelna potřebuje radiátor, ale někdy by Vás mohlo napadnout, zda je jeho instalace nutní. To je případ například podlahového vytápění. Za distribuci tepla je zodpovědná instalace v podlaze, ale topení bude stále užitečné, i když z jiného důvodu. V tomto případě bude zodpovědná za kontrolu úrovně vlhkost vzduchu, která může být v koupelně velmi vysoká – po koupeli může být až 70 %. Pokud nesnížíte úroveň vlhkosti, může nastat problém s plísněmi. Nejlepší je vyvětrat koupelnu po koupání, a pokud nemá okno, je o to důležitější radiátor. Kromě toho, jak již bylo zmíněno – ručníky schnou rychleji na topení, což není případ podlahového topení.
Jaké topení zvolit do koupelny?

Jaké infračervené topení zvolit do koupelny?

Zajímavou variantou je infračervené topení. V tomto případě je teplo vyzařováno zářením a nezabýváte se ohřevem vzduchu, ale prostoru. Příjemné teplo je cítit hned po zapnutí topení. V případě běžných radiátorů stoupá ke stropu teplý vzduch, což se v tomto případě neděje. Technologie infračerveného vytápění se používá v podlahovém vytápění, ale stále více jsou k dispozici i další topné spotřebiče. Jaké infračervené topení lze tedy použít v koupelně?
Mezi nejběžnější varianty patří speciální panely a infračervené zářivky. Vyplatí se však zkontrolovat příkon topení, aby bylo vytápění účinné a energeticky úsporné.  

Jak zkontrolovat příkon ohřívače?

Aby radiátor optimálně sloužil, musí mít správný příkon. Jak to můžete zkontrolovat? Výkon koupelnových spotřebičů může být od 50 W do 2 000 W, tudíž je rozsah velký. Obvykle je optimální příkon kolem 120 W na metr čtvereční koupelny, pokud izolace a těsnost oken jsou na dobré úrovni. To znamená, že prvním určujícím faktorem správného příkonu bude velikost koupelny. Kromě toho je třeba vzít v úvahu, zda bude radiátor použit k sušení ručníků, zda je v koupelně jiné topení, zda by bylo jediným zdrojem tepla nebo by se používalo jako přídavné topení. Pro sušení ručníků postačí model s 50 W, ale samozřejmě uschnou rychleji na modelu se 100 W.

Radiátor odpovídající dekoraci

Nyní víte, jaké technické parametry by měl radiátor mít a jaký typ bude v každém jednotlivém případě fungovat, můžete tedy přejít k estetice. Výrobci nabízejí jak tradiční kolejový radiátor, tak modely, které vizuálně připomínají soudobou sochu. Má-li koupelna moderní sprchový kout, jako je například Walk-in a ostatní moderní řešení, pak radiátor s tak unikátním designem zdůrazní charakter interiéru. Na druhou stranu, pokud je koupelna v tradičním stylu a má litinovou vanu, pak bude lepší radiátor s klasickým designem.
Prohlédněte si všechny blogy