Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Jak zařídit koupelnu ve stylu 80. let?

červenec 2022
Koupelna ve stylu 80. letPři pohledu na interiérové trendy si můžete všimnout, že se designéři již nějakou dobu dychtivě vracejí k dekoracím z dob komunismu. Retro styl naleznete ve stále více a více domech. Interiéry retro stylu jsou hřejivé a poněkud sentimentální. Jak můžete zařídit koupelnu v tomto stylu?

Vzhledem k tomu, že v 80. letech minulého století v různých evropských zemích neměly obchody dostatek produktů, většina domácností vypadala v té době stejně. Možností, jak vytvořit neobvyklá aranžmá, nebylo mnoho a některé prvky a dekorativní motivy jsou s tímto obdobím neodmyslitelně spojeny. Postupně do našich domovů vstoupil moderní styl se svým charakteristickým minimalismem, jednoduchým nábytkem a drobnou dekorací. Tato jednoduchost oslovila mnoho lidí, ale nyní, s příchodem retro designu do interiérů, můžete vidět i nádech „sovětského“ stylu.

obsah
  1. Komunistická koupelna a její rysy
  2. Osvětlení pro koupelny ve stylu 80. let
  3. Jakou sanitární keramiku vybrat?
  4. Nábytek do komunistické koupelny
  5. Jaké doplňky do komunistické koupelny?

Komunistická koupelna a její rysy

V dnešní době máte při plánování koupelny více možností, než před pár desítkami let. Přestože výsledek, kterého se snažíte dosáhnout, je podobný, tak je mnohem jednodušší plánovat materiály, vzory a dekorace. Nyní je koupelna v komunistickém stylu pečlivě promyšlená.

Jedním z prvků tohoto stylu jsou barvy jako růžová, modrá a zelená. Mnoho interiérů v komunistickém stylu je světlých, nebo dokonce bílých. Bilá barva je perfektním pozadím pro barevný nábytek a babiččiny doplňky.

Obzvláště dobrého výsledku dosáhnete, pokud má celý interiér jednu barvu. Jednobarevné koupelny byly běžné již před několika lety, a tak se vyplatí o tomto řešení uvažovat i teď. Čtvercové dlaždice jsou zde velmi důležité. Dobře budou vypadat i menší dlaždice uspořádané do nadčasového kostkovaného vzoru. Úžasného efektu dosáhnete, pokud zvolíte kachličky, které jsou spojené se starými kamny. Pokud usilujete o věrnou kopii „komunistické“ koupelny, lze do dekoru zařadit i dřevěné obložení.

Osvětlení pro koupelny ve stylu 80. let

Osvětlení hraje důležitou roli v každé místnosti. Interiéry v „sovětském“ stylu by měly být vybaveny skleněnými lustry a nástěnnými lampami s teplým světlem. Dekorativní stropy působí na první pohled velmi dobře. Jejich světlo Vám může připomínat světlo svíček, které se kdysi používaly poměrně často. Měli byste také pamatovat na to, že zdroj světla umístěný u zrcadla Vám musí umožnit bezproblémové holení nebo nanesení make-upu.

Jakou sanitární keramiku vybrat?

Sanitární keramika je v koupelně to nejdůležitější, takže když už máte představu, co dát na stěny a podlahy, je potřeba vybrat správné vybavení koupelny. V první řadě se bude jednat o volně stojící toaletu. Pokud chcete jít retro směrem, měli byste se vzdát moderních výrazných modelů. Úžasně bude vypadat masivní, volně stojící vana z litiny, která podtrhne vzhled koupelny. Ze stejného důvodu se vyplatí i výběr umyvadla.

Neméně důležité jsou koupelnové baterie. V nabídce výrobců nechybí modely sofistikovaných tvarů a s tradičními kohoutky.

Nábytek do komunistické koupelny

Při zařizování koupelny musíte myslet na nábytek. Musí se hodit do daného stylu a být zároveň odolná a funkční. Pokud jde o koupelny v „sovětském“ stylu, stojí za pozornost starý nábytek ze dřeva. Zdobené police nebo skříňka pod umyvadlo budou dokonalé! Zajímavého výsledku dosáhnete, pokud do koupelny umístíte starou zrestaurovanou komodu. Tento druh nábytku najdete ve starožitnictvích a často i v rodinném podkroví.

Jaké doplňky do komunistické koupelny?

Styl 80. let znamená spoustu cetek. I když koupelnu často nepovažujete za místo vhodné pro dekorace, v tomto případě se vyplatí zařadit cetky do vybavení koupelny. Díky nim bude interiér působit teple a útulně. Zdobené rámové zrcadlo, štětce, stylové mýdlenky a věšáky na ručníky jsou povinnými prvky v koupelně. A pokud zvolíte ty starosvětské, získáte dvojí výhodu. Postavit do koupelny figurku, starý džbán nebo květináč je dobrý nápad. Místo moderních a jednoduchých radiátorů je lepší zvolit žebrované radiátory z litiny.

Koupelna ve stylu 80. let – stojí to za to?

Není pochyb o tom, že interiér v komunistickém stylu se výrazně liší od toho, co symbolizují moderní trendy. Bude skvělou volbou pro ty, kteří si rádi hrají se stylem a designem interiéru. Na své si přijde i ten, kdo hledá netradiční řešení. Nábytek a doplňky z tohoto období, které se obvykle vyskytují na bleších trzích a ve starožitnictvích, jsou jedinečné, díky čemuž je každý interiér výjimečný. Koupelna bude mít příjemnou a hřejivou atmosféru, která Vám umožní relaxaci.

Takový interiér působí příjemným dojmem, ale není něčím, co osloví každého. Styl 80. let nepřesvědčí ty, kteří mají rádi jednoduchost, minimalismus a moderní linie nábytku. Koupelna v komunistickém stylu jim může připadat příliš chaotická a příliš staromódní.
Prohlédněte si všechny blogy