Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Jak zařídit hotelovou koupelnu?

srpen 2023
Jak zařídit hotelovou koupelnuHotelové interiéry by měly být dokončeny tak, aby jejich používání bylo pro hosty co nejpohodlnější. Zvláštní pozornost by měla být věnována koupelně. Pohodlí při používání se může promítnout do celkového vnímání celého zařízení. Měli bychom ji vnímat jako vizitku hotelu.

V závislosti na úrovni objektu - ať už se jedná o malý penzion nebo pětihvězdičkový hotel - se požadavky na vybavení koupelny mírně liší. Některé části vybavení jsou v každé hotelové koupelně nezbytné, ale existují i takové doplňky, které se používají pro zdůraznění jejich exkluzivity. Na co musíme při renovaci tohoto interiéru pamatovat?

obsah
  1. Na čem byste při zařizování hotelové koupelny neměli šetřit?
  2. Přizpůsobení hotelové koupelny pro osoby se zdravotním postižením
  3. Vana nebo sprcha v hotelu?
  4. Jak vybrat zrcadlo do hotelové koupelny?
  5. Jak vybrat záchodovou mísu
  6. Typy umyvadel, které se často používají v hotelech
  7. Osvětlení v hotelové koupelně
  8. Povrchová úprava stěn

Na čem byste při zařizování hotelové koupelny neměli šetřit?

Při zařizování hotelové koupelny je především důležité seznámit se se základními právními předpisy. Jedná se o první soubor pokynů, které se berou v úvahu. Jedná se o řadu doporučení, která musí koupelna splňovat bez ohledu na standard hotelu. Je povinné, aby byla vybavena sprchovým koutem nebo vanou. Zde je třeba brát ohled na bezpečnost hostů, proto se doporučuje investovat do rohoží, předložek nebo protiskluzových dlaždic, které chrání před uklouznutím a pádem. Další na seznamu je umyvadlo s deskou nebo s poličkou na toaletní potřeby. Ani zde nesmí chybět záchodová mísa, osvětlené zrcadlo a elektrická zásuvka s krytem. Nakonec nesmí chybět prostor pro další doplňky, jako je odpadkový koš, věšáky a mýdlenka nebo dávkovač.

Při navrhování interiéru je nejlepší se na něj hned podívat z ergonomického hlediska. Vyplatí se také optimalizovat proces přípravy a úklidu pokoje pro další hosty, a zajistit tak rychlý úklid hotelové koupelny. Důležitý je zde typ povrchových materiálů a počet těžko přístupných zákoutí.

Přizpůsobení hotelové koupelny pro osoby se zdravotním postižením

Na přizpůsobení hotelové koupelny pro osoby se zdravotním postižením bychom měli myslet již ve fázi návrhu. Ne vždy je možné hotový interiér předělat tak, aby byl pohodlně použitelný pro osoby se speciálními potřebami. Chyby v uspořádání mohou nejen výrazně snížit komfort, ale také například ohrozit uživatele pádem. Záchodová mísa v koupelně pro osoby se zdravotním postižením by měla být ve výšce 40 cm a měla by být vybavena speciálním sedátkem. Sprchový kout by měl mít bezbariérový vstup. Ve sprše musí být sedátko a madla. Ta by měla být instalována i v dalších částech koupelny. Komfort používání určuje také bezdotyková nebo dávkovací umyvadlová baterie, stejně jako sklopné zrcadlo.

Vana nebo sprcha v hotelu?

I tuto otázku je třeba zodpovědět předem. Hotelové koupelny jsou nejčastěji malé, a proto jsou zapotřebí taková řešení, která nezabírají mnoho místa a poskytují pohodlí. Jako ideální se v tomto případě jeví sprchový kout. Nejenže nezabírá mnoho místa, ale je také funkční a pohodlný pro hosty a zahrnuje menší spotřebu vody. V ergonomické a promyšlené koupelně by nemělo být mnoho zákoutí, kde by se mohly hromadit nečistoty, a bylo by tak obtížnější udržovat je v čistotě. Účinným řešením budou sprchové kouty s plochou vaničkou nebo lineárním odtokem.

V hotelové koupelně můžete mít místo sprchy vanu. Hosté však obvykle dávají přednost první možnosti. Samotná vana zabírá hodně místa, takže bude vhodnější pro větší prostory. Chcete-li zkombinovat funkce vany a sprchového koutu, můžete použít vanovou zástěnu.
Jak zařídit hotelovou koupelnu?

Jak vybrat zrcadlo do hotelové koupelny?

Jedním ze základních prvků každé koupelny, včetně koupelny hotelového typu, je zrcadlo. Nejenže zvýší její funkčnost, ale také ji opticky zvětší a dodá jí hloubku. Pokud navíc zvolíme zrcadlo, které se hodí k designovému stylu koupelny, bude i její ozdobou.

Ideální velikost zrcadla závisí mimo jiné na šířce umyvadla. Pokud je umyvadlo velké, zrcadlo nad ním nemůže být úzké. Je univerzálním pravidlem, že by mělo mít stejnou šířku jako umyvadlo. Dobře zde fungují kulatá, oválná a obdélníková zrcadla. Existují designéři, kteří se od tohoto pravidla odchylují a ochotně zavěšují zrcadla, která jsou větší než umyvadlo - tento návrh je pozoruhodný v situaci, kdy je samotné umyvadlo malé. Neměli bychom zapomínat, že zrcadlo by mělo být především funkční. Pokud je v hotelové koupelně zrcadlo také na jiné stěně než umyvadlo, může být zrcadlo nad umyvadlem menší. Tato volba je však vzácná.

Jak vybrat záchodovou mísu

Další otázkou, kterou je třeba zvážit, je záchodová mísa. Zde záleží na praktičnosti a estetice. Univerzálním řešením je stojící toaleta, kde je mísa spojena s nádržkou na vodu a splachovadlem. Nespornou výhodou této varianty je rychlá instalace. Pokud je však hotelová koupelna malá a je moderně zařízená, bude dobrou volbou nástěnná toaleta. Nádržka a splachovací nádržka jsou pak ve zdi a samotná mísa je na rámu, který instalaci skrývá. Díky tomu šetří místo, lépe vypadá a snadněji se čistí.

Typy umyvadel, které se často používají v hotelech

Vzhledem k častému používání musí být sanitární keramika v hotelové koupelně vyrobena z odolných a trvanlivých materiálů. Proto se nejčastěji instalují keramická umyvadla. Mohou být buď neglazovaná, nebo glazovaná, přičemž ta druhá mají povrch, který zabraňuje usazování nečistot, což je zároveň prodražuje. Na výběr jsou také umyvadla skleněná. Mají jedinečný vzhled, často mají originální tvary a jsou barevná. Snadno se však rozbíjejí a vyžadují častou péči. Na výběr jsou také umyvadla z kamenného konglomerátu, která jsou v hotelech spíše vzácností.

Umyvadla se liší nejen materiálem, ze kterého jsou vyrobena. Liší se i způsob instalace. Nábytková umyvadla jsou velmi oblíbená v hotelových koupelnách. Jejich velikost je navržena tak, aby se hodila k určitým modelům skříněk. Díky tomuto řešení získáme skříňku s dvířky, což hosté nepochybně ocení. Dalším oblíbeným typem jsou umyvadla na desku, která lze v závislosti na naší představě umístit na desku nebo do ní zapustit.
Jak zařídit hotelovou koupelnu?

Osvětlení v hotelové koupelně

Nelze opomenout otázku osvětlení. Základem je celkové osvětlení umístěné na stropě. Vhodné budou plafony, stropní lampy a halogenová svítidla. Která možnost bude nejlepší, závisí na stylu designu. Stropní osvětlení je však příliš slabé pro takové úkony, jako je holení obličeje nebo líčení. Proto by u zrcadla měla být další bodová světla. Dobře budou fungovat symetrická svítidla umístěná po obou stranách zrcadla. Dalším návrhem je svítidlo namontované nad ním. Je důležité zvolit takové osvětlení, které nevytváří stíny ani neoslňuje.

Povrchová úprava stěn

Sanitární vybavení, osvětlení a zrcadlo nejsou jediné věci, o které se musíme postarat. Před jejich umístěním do koupelny budeme muset dokončit stěny a podlahy. Vzhledem k tomu, že v koupelně je vysoká vlhkost, musí být dokončovací materiály odolné proti vodě. K dispozici jsou různé možnosti, takže je možné vybrat něco, co kombinuje funkčnost a estetiku. Co se tedy používá nejčastěji?

Koupelnové obklady

Po léta se nejčastěji používaly v koupelně. Jsou ceněny pro svou odolnost a trvanlivost. Výběrem vysoce kvalitních obkladů si můžeme být jisti, že hotelová koupelna bude sloužit dlouhou dobu bez nutnosti renovace. Přestože jsou obklady stále spojovány s obdélníkovými a čtvercovými tvary, možnosti, které s nimi přicházejí, jsou mnohem větší. Vybírat můžete ze šestiúhelníků, arabesek, rybí kosti a několika dalších typů. Díky nim se v koupelně zabydlí jedinečný design.

Barva

V současných koupelnách se často obklady a dlažba již nepokládají na všechny plochy, ale některé z nich jsou pokryty barvou. To je dobrá volba za předpokladu, že je barva přizpůsobena podmínkám, které se v koupelnách vyskytují. Musíme se zaměřit na ty, které jsou určeny do koupelen. Měly by být hydrofobní a nepropustné a zároveň odolné vůči oděru a skvrnám. Je dobré, pokud složky nátěru zabraňují růstu hub a plísní.

Tapety v hotelové koupelně

Někteří hoteliéři chtějí, aby si je hosté pozitivně zapamatovali díky originálnímu designu interiérů. V případě koupelen může být nápomocná tapeta. Nejde však o obvyklou tapetu používanou v pokojích, protože ta rychle přestane vypadat dobře. Dobře zde budou fungovat vinylové nebo sklolaminátové tapety a jiné voděodolné nástěnné malby. Nejsou tak odolné jako obklady, ale jejich cena není příliš vysoká. Lze je otírat mokrým hadříkem a vypadají úžasně.

Koupelnové doplňky pro hotely - na co si dát pozor

Třešničkou na dortu každého aranžmá jsou různé druhy doplňků. Usnadňují užívání místnosti a podtrhují její charakter. Ani v koupelně v hotelovém stylu nemohou chybět. Hosté by měli mít k dispozici ručníky v několika velikostech a je dobré, když tam umístíme i nějaké kosmetické pomůcky. Mnoho výrobců kosmetických přípravků nabízí řady pro hotely, takže na obalech může být logo ubytovacího zařízení. Mezi další užitečné koupelnové doplňky pro hotely patří například fén nebo na dotek příjemný župan. Renomované resorty mohou nabízet sprchové čepice, koupelové rukavice nebo masky na obličej. Hosté ocení všechny doplňkové doplňky, protože dále usnadňují kosmetické procedury. Proto se vyplatí investovat například do speciálních kosmetických zrcadel. Nejsou drahá, ale pozitivně ovlivní hodnocení hotelu.
Prohlédněte si všechny blogy