Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Jak začlenit teraco do koupelny?

Smět 2022
TeracoKoupelna by měla být zařízena tak, aby působila na první pohled příjemným dojmem. Zařízení musí být praktické pro všechny členy domácnosti. Většina lidí si spojuje moderní koupelny s mramorem a granitem. Podle trendů tohoto roku je však nutné zmínit, že jejich konkurentem může být teraco. Co je teraco a jak ho začlenit do dekoru Vaší koupelny?

Koupelna s teracem není nic nového. Teraco se používalo už v antice, nyní jsou jedním z nejlepších materiálů právě dlaždičky z teraco materiálu. Stále více domácností si je volí do své koupelny. Díky jejich odolnosti je perfektní volbou do koupelny a ještě více si tento dekor oblíbíte díky originálnímu vzhledu a nikdy nebudete chtít nic jiného!

obsah
  1. Co je teraco?
  2. Proč je teraco v koupelně dobrým nápadem?
  3. Kde můžete teraco použít?
  4. Jak položit teraco do koupelny a čeho se vyvarovat?
  5. Můžete teraco použít do malé koupelny?
  6. S čím můžete teraco kombinovat v koupelně?

Co je teraco?

Teraco se skládá z malých kousků čediče, granitu nebo mramoru, které jsou slepeny do jednoho vzoru pomocí cementu nebo pryskyřicového lepidla. Když kousky uschnou a ztvrdnou, teraco připomíná vizuálně barevný kámen. Velký rozdíl vytvoří výběr buď cementu nebo pryskyřicového lepidla. Mezi výhody cementu s teracem je odolnost proti UV záření, chladu a mrazu. Kromě toho, nepoškrábe se a nepohlcuje tekutiny. Na druhou stranu, teraco spojené pomocí pryskyřicového lepidla je relativně tenké, flexibilní, ztvrdne rychleji a může být zbarveno do jakékoliv barvy. Jeho nevýhodami jsou vyšší cena a žádná odolnost vůči povětrnostním podmínkám. Tudíž by nemělo být použito venku, ale v interiéru Vaší koupelny.

Povrch teraca není vždy stejný. Může být perfektně jemný, čehož dosáhnete broušením, nebo hrubý s viditelnými póry. Nezapomínejte na to, že teraco není kluzké, riziko pádu je tedy relativně malé.

Proč je teraco v koupelně dobrým nápadem?

Protože má koupelna specifické mikroklima, všechny dokončovací materiály by měly být pevné a odolné vůči vlhkosti. Teraco splňuje všechny tyto požadavky. Podobá se kameni nejenom vizuálně, ale také v jeho vlastnostech. Je odolné vůči odření a nezničí se, pokud na něj spadne něco těžkého. Velkou výhodou teraca je, že nepohlcuje tekutiny, tudíž se jednoduše nezbarví.

Nezapomeňte na vzhled teraca: koupelna v tomto stylu vypadá skvěle! Zatímco interiéry s granitem nebo mramorem působí spíše chladně, teraco vnese do koupelny svěží energii. Oživí ji a sníží nároky na dekorace. Teraco je dostupné v různých barvách a vzorech – koupelna bude vypadat vždy úplně jinak.
Jak začlenit teraco do koupelny?

Kde můžete teraco použít?

Popularitu získalo teraco v Itálii v meziválečném období. Poté se hojně používalo například v interiérech v době komunismu v Polsku. Mohlo by se zdát, že ladí pouze s retro stylem. Ale to není vše! Několik let teraco experimentuje s renesancí. Je oblíbené jak mezi známými interiérovými designéry, tak mezi lidmi, kteří hledají něco jedinečného.

Dlaždičky teraca fungují skvěle s moderním dekorem. Položit je můžete na místo, kde jsou použity keramické dlaždičky a mozaiky. Skvěle vypadají na podlaze a na stěnách jako dokončovací materiál pro vanu nebo jako kuchyňská linka. Zajímavým nápadem je umyvadlo v teraco stylu, které upoutá pozornost každého.

Jak položit teraco do koupelny a čeho se vyvarovat?

Barevné teraco může být sestaveno z malých kousků nebo trochu větších, což bude skvěle fungovat v odvážnějším stylu. Obě varianty vytvoří báječný interiér, ale musíte je použít dobře. Moderní teraco je výrazné a neměli byste ho použít příliš, takže není zrovna nejlepším řešením použít ho jak na podlahu, tak i na stěny. Interiér by vypadal chaoticky a vizuálně menší a možná by vytvořil stísněný pocit, který nenavodí pocit klidu a odpočinku, kterého by koupelna měla dosáhnout.

O dost lepším návrhem je položit teraco v jedné části koupelny. Například ho můžete použít na podlahu, na jednu stěnu, kolem vany nebo kolem sprchové zástěny. Pokud hledáte něco originálního, ale zároveň ne extravagantního, uvažujte nad jemným nádechem: skvěle můžou vypadat parapety se vzorem teraca!

Můžete teraco použít do malé koupelny?

Protože teraco může vizuálně koupelnu zmenšit, otázkou je, jestli může být začleněno do interiéru malé koupelny. Ano, může, ale nemělo by ho být příliš a neměl by to být dokončovací materiál. Kromě toho je lepší použít pryskyřicové lepidlo místo tradičního cementu. Je tenčí, čímž pádem zabere méně místa.

S čím můžete teraco kombinovat v koupelně?

Mnoho lidí má problém s výběrem dokončovacích materiálů pro něco výrazného, jako je teraco. S jeho dokonalým dekorem by mělo ale ladit více materiálů. Skvěle doplní jiné kameny jako granit, mramor a břidlici a můžete ho kombinovat s matnými nebo lesklými dlaždičkami. Spojení teraca se dřevem poskytne hřejivý pocit, doporučujeme světle šedé tóny. Moderní interiéry nejsou jenom o tlumených barvách, jsou také barvy, které jsou plné energie a kontrastu s ostatními. Vícebarevné teraco na jedné stěně bude dobře fungovat s nábytkem s lakovaným čelem.

Přestože teraco vypadá skvěle s mnoha barvami a materiály, jsou některé, kterým byste se měli vyhnout. Vynechejte barevné vzory s květinami. Květinové motivy jsou sice oblíbenější, ale nejsou tím správným pro teraco. V kombinaci s jeho geometrickými tvary bude vypadat stejně špatně a nikdy není dobré mít příliš vzorů, což je zde dokonale vidět. Teraco je barevné a výrazné, proto se nejlépe hodí k jednobarevným materiálům.

Jak se starat o teraco

Teraco je vzhledem ke svým parametrům perfektním materiálem do koupelny, ale aby se prodloužila jeho životnost, tak nesmíte zapomínat na správnou péči. K běžnému každodennímu úklidu potřebujete pouze hadřík na odstranění prachu a vlhkou houbu. Pokud chcete použít čisticí přípravek, je nejlepší zvolit takový s neutrálním pH, aby na povrchu nezůstaly šmouhy. Dobrým nápadem je pořídit si na teraco speciální impregnaci, která pomůže zachovat jeho povrch a tím jej ochránit před poškozením a prodloužit jeho životnost.
Prohlédněte si všechny blogy