Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Jak vyčistit spáry v koupelně?

srpen 2022
Jak vyčistit spáry v koupelně?Udržování čistoty spárů je problém, se kterým se potýkáte v každé koupelně. Koupelny jsou teplé a obvykle mají vysokou úroveň vlhkosti. Tyto podmínky vedou ke vzniku hub a plísní. Kromě toho jsou zde nečistoty způsobené usazeným prachem a v případě spár uvnitř sprchové zástěny i zbytky mycích přípravků. Jak vyčistit spáry v koupelně, aby dlouho vypadaly dobře?

Nečistoty ve spárách výrazně dehonestují vzhled koupelny. I když by se zdálo, že spáry v koupelně jsou malé, nečistoty v nich jsou nejen velmi viditelné, ale ovlivňují i vizuální vnímání celého interiéru Vaší koupelny … a nejde jenom o estetický problém. Když se na spárách začnou hromadit mikroorganismy, může to vyvolat zdravotní následky. Jak tedy čistit spáry?

obsah
  1. Důležitá je každodenní péče
  2. Potravinářské výrobky, které pomáhají čistit spáry
  3. Mytí spár s Domestos – ano, ale opatrně!
  4. Parní čištění – rychlé a bezpečné

Důležitá je každodenní péče

Vzhledem k tomu, že keramické obklady jsou pevné, snadno se čistí a jsou odolné vůči vlhkosti, najdou své místo ve většině koupelen.  Jsou sice praktické, ale při čištění se často zapomíná na čištění spár, utírají se pouze dlaždice. To je velká chyba, protože pravidelným odstraňováním prachu a nečistot je čištění spár rychlejší a jednodušší. Ale když se nečistoty zanesou hlouběji do spár, vznikne problém. To znamená, že pravidelné čištění je opravdu důležité.  Ale co když už větší skvrny od nečistot existují? Jak vyčistit spáry uvnitř sprchové zástěny a na dalších místech bez poškození povrchu keramických obkladů?
Jak vyčistit spáry v koupelně?

Potravinářské výrobky, které pomáhají čistit spáry

Údržba a čištění spár nemusí znamenat vysoké náklady. Potravinářské produkty, které lze nalézt téměř v každé kuchyni, jako je hydrogenuhličitan sodný a ocet, mohou pomoci odstranit část nečistot. Jejich kombinace vytváří úžasnou směs, kterou ocení každá hospodyňka. Čištění spár s hydrogenuhličitanem je jednoduché, stačí smíchat 100 ml octa, stejné množství vody a přidat jeden celý sáček hydrogenuhličitanu sodného. Takový roztok se používá k vyčištění spár, ale je dobré ho nechat působit na spárách alespoň půl hodiny. Po uplynutí této doby je třeba směs omýt vlhkým hadříkem. Je to důležitý krok, jinak zde zůstanou bílé zbytky. Místo roztoku si můžete připravit i pastu, pouze vynecháte vodu. Nanášejte pastu malým kartáčkem, například kartáčkem na zuby a jemně drhněte. Místo bikarbonátu lze také použít prášek do pečiva, který poskytne podobný efekt.
Hydrogenuhličitan sodný je řešením pro všechny, kdo přemýšlí, jak vyčistit bílou spárovací hmotu. Bude fungovat jako bělidlo v kombinaci s jemným prostředkem na mytí nádobí a peroxidem vodíku. Potřebujete jenom vytvořit hustou pastu a nanést ji na spáry. Bělící účinky má i citronová šťáva.

Mytí spár s Domestos – ano, ale opatrně!

Výše zmíněná metoda je účinná, levná a nechemická, ale pokud doma nemáte bikarbonát nebo ocet a špína přetrvává, vyplatí se sáhnout po jiných přípravcích. Domestos nebo jiné produkty podobných vlastností najdete v každé koupelně a účinně likvidují bakterie a plísně. Pokud by byl čisticí prostředek korozivní, nesměl by se nikdy používat přímo na povrch spár a dlaždic. Před čištěním spár Domestos nejprve zřeďte vodou v poměru 1:1. Při čištění byste vždy měli nosit ochranné rukavice. Přestože bude mít mycí prostředek nižší koncentraci, stále může dráždit Vaši pleť.

Parní čištění – rychlé a bezpečné

Ve výše uvedených případech je nutné použít malý kartáček. Pokud je koupelna ale velká, může být čištění malým -  zubním kartáčkem namáhavé, únavné a odrazující. Je možné čistit spáry bez drhnutí? Rozhodně, ale pouze pomocí parního čističe. Vše, co potřebujete k čištění spár párou, je nalít správné množství vody do parního čističe a nasměrovat ho na spáry. Povrch obkladů i spár bude na první pohled čistý a nezůstanou na něm žádné škodlivé mikroorganismy, protože při kontaktu s vysokou teplotou nemají šanci.

Spáry v koupelně – na co dalšího pamatovat při jejich čištění?

Jak vidíte, čištění spár od plísní a jiných nečistot nemusí být obtížné. Je ale třeba připomenout, že pravidelné čištění přinese lepší výsledky. Kromě toho je důležité nejen samotné čištění, ale také impregnace. Volbou specializovaných přípravků můžete prodloužit životnost spár a ušetřit tak náklady spojené s jejich výměnou. Pokud máte v úmyslu čistit spáry chemickými přípravky, přečtěte si v obchodě pečlivě štítky, abyste si ověřili, pro jaké povrchy je daný prostředek určen. Za pozornost také stojí profesionální přípravky na čištění a péči.

Navíc, nezapomeňte na to, že spáry nikdy nesmíte drhnout drátěnkou nebo kartáčem s tvrdými štětinkami, protože mohou spáry poškodit a poškrábat povrch obkladů. Pokud má Vaše koupelna okno, můžete vlhkost snížit častým větráním, čímž se sníží pravděpodobnost vzniku skvrn na spárách. Za zvážení stojí také pořízení sprchové zástěny, která se snadno čistí a ušetří tak čas při každodenním úklidu koupelny. Jaký sprchový kout bude fungovat nejlépe zjistíte v článku „Jaká sprchová zástěna se bude snadno čistit?“.
Prohlédněte si všechny blogy