Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Jak vybrat umyvadlo do Vaší koupelny?

leden 2022
Umyvadlo nad skříňkouUmyvadlo je nezbytnou součástí každé koupelny. Jaký typ umyvadla zvolíte, však závisí na mnoha faktorech, například na velikosti koupelny, jejím designu, očekávání a vkusu členů domácnosti. Která umyvadla jsou nejoblíbenější a jak vybrat ten správný model?

Výběr umyvadla není jednoduchý. Neulehčuje to ani široká škála výrobců koupelnového vybavení. Na výběr je několik modelů, které se liší ve všech ohledech: tvarem, variantou montáže a barvou. Než dospějete ke konečnému rozhodnutí, měli byste si dobře rozmyslet, jestli model, který si vyberete, je ten, který Vám nejvíce vyhovuje. Pro někoho může být ideální umyvadlo s nástěnnou skříňkou, někdo dá přednost designovému volně stojícímu umyvadlu. Na co byste tedy měli myslet při výběru umyvadla?

obsah
  1. Výběr umyvadla do Vaší koupelny
  2. Druhy umyvadel
  3. Jaký sifon si vybrat k zapuštěnému umyvadlu?

Výběr umyvadla do Vaší koupelny

Zařídit funkční koupelnu zabere spoustu času a každý kus sanitární keramiky je třeba pečlivě promyslet. Kromě výběru mezi sprchovým koutem nebo vanou zbývá udělat ještě pár drobných rozhodnutí. První věc, kterou je třeba zvážit, je velikost Vaší koupelny. Umyvadlo pro malou koupelnu bude menší, v tomto případě by bylo dobrou volbou 40cm umyvadlo. Pokud je však koupelna prostorná, můžeme si dovolit i větší model. Také nesmíte zapomenout na funkčnost. Když se rozhodujete pro menší umyvadlo, je lepší zvolit hlubší, díky čemuž bude používání pohodlnější a při každém mytí rukou nedojde k postříkání podlahy, což pomůže udržet koupelnu čistou.

Při výběru umyvadla musíte pamatovat na design a množství úložného prostoru. V případě malých koupelen se vyplatí využít každý kousek volného místa. Koupelnové umyvadlo se skříňkou je pak hitem. Členové domácnosti získají poličky navíc a už nikde nebudou ležet kosmetické a toaletní potřeby. Umyvadlo se skříňkou Vám umožní udržovat pořádek a čistotu. Toto řešení lze použít i ve velmi malých interiérech. Do takových interiérů je dobrou volbou úzké umyvadlo se skříňkou. Tento druh umyvadla má i další výhodu: nemá mnoho zákoutí, takže se snadno udržuje v čistotě.

Majitelé prostorných koupelen mají spoustu možností. Velké umyvadlo může být široké až 120 cm. Pokud v domě bydlí více lidí, nebo se o koupelnu dělí pár, pak může dobře posloužit i dvojumyvadlo se skříňkou.
Jak vybrat umyvadlo do Vaší koupelny?

Druhy umyvadel

Umyvadla v koupelnách se třídí podle různých kritérií. Nejčastěji se dělí na kulatá a obdélníková umyvadla. Není to však jediné rozdělení. Liší se také materiálem a barvou. Přestože je stále nejpoužívanější keramické, můžete se také rozhodnout pro něco více originálního. Skleněné umyvadlo, mramorové nebo ze žuly má zajímavý vzhled, ale velkolepého výsledku dosáhneme také dřevěným umyvadlem, v tomto případě je ale potřeba pamatovat na vlastnosti dřeva a tím i správnou péči o něj. Podle typu umyvadla jsou různé instalace. Vybrat si můžete toaletní umyvadlo, umyvadlo nad skříňkou nebo na koupelnové desce, zápustné umyvadlo nebo volně stojící umyvadlo.

Umyvadlo nad skříňkou

Umyvadlo nad skříňkou se vyznačuje tím, že se celé umyvadlo umístí na skříňku nad umyvadlo nebo na koupelnovou desku. Bývá kulatého tvaru, ale není to pravidlem. Kulaté umyvadlo nad skříňku se snadno instaluje, je univerzální a vypadá skvěle v každé koupelně. Do moderní koupelny se hodí i obdélníkové umyvadlo nad skříňkou. Umyvadlo nad skříňkou je sice zajímavá volba, ale má i nevýhodu: v místě, kde se umyvadlo dotýká desky, se hromadí nečistoty a protože je takový prostor špatně přístupný, může být jeho čištění problematické.

Zapuštěné umyvadlo

Zapuštěné umyvadlo do skříňky vypadá jinak. Tento model je namontován přímo do skříňky a umyvadlo nevyčnívá. Tato klasická umyvadla jsou elegantní a snadno se čistí. Musíte však pamatovat na to, že množství volného prostoru ve skříňce se výrazně sníží.

Černé umyvadlo

Bílé umyvadlo je skutečnou klasikou. Je to dominantní barva u keramických umyvadel. Vyplatí se však jít trochu dál a rozhodnout se pro něco originálnějšího. Černá umyvadla mohou být zajímavá. Vypadají krásně v kombinaci s glam, moderním a industriálním stylem. K dispozici jsou také modely v jiných nestandardních barvách. Barevná umyvadla nad skříňku se vyrábí ze skla a mohou být například šedá, zelená či oranžová.

Kamenné umyvadlo

Je to perfektní volba pro ty, kteří hledají něco odolného, elegantního a originálního. Přírodní kámen je stylový a jistě bude skutečnou ozdobou koupelny. Nejběžnější jsou umyvadla ze žuly nebo mramoru. Navzdory svému působivému vzhledu mnoho lidí tuto možnost odmítá kvůli její vyšší ceně.

Jaký sifon si vybrat k zapuštěnému umyvadlu?

Úlohou sifonu je vypouštět vodu do kanalizace, eliminovat nepříjemné zápachy a zastavovat kanalizační plyny. Podle toho, na jaký kus sanitární keramiky má být sifon napojen, se volí jiná varianta. U umyvadel si můžeme vybrat z trubicových, lahvových a nestandardních sifonů. Výběr zpravidla závisí na velikosti dostupného prostoru. Lahvové sifony mají vertikální provedení, v jejich spodní části je umístěna nádrž na vodu. Tato možnost je vhodná pro menší koupelny. Trubicové sifony mají horizontální design a vypadají jako písmeno „U“. Takové sifony se zřídkakdy ucpávají a jsou velmi účinné, zabírají však více místa a doporučují se do větší koupelny. Existují však i sifony neobvyklého tvaru, které mají sloužit jako dekorace. Tento typ je ideální do průmyslových koupelen, kde je výhodou odhalený odtok. Výše uvedené sifony budou dobře fungovat bez ohledu na typ umyvadla, to znamená, že při hledání sifonu pod umyvadlo bychom měli hledět především na jeho funkčnost a velikost prostoru, který chceme využít.

Jak instalovat umyvadlo?

Ať už uvažujete o skleněném umyvadle nad skříňku, samostatně stojícím umyvadle nebo o keramickém zapuštěném umyvadle, musíte mít na paměti jejich funkčnost a i instalaci. Dobrý přístup k umyvadlu je nezbytný. Umyvadlo musí být ve správné vzdálenosti od skříněk, sprchového koutu a stěn. Umyvadlo by mělo být od každého z těchto prvků koupelny vzdálené alespoň 20 cm a mělo by být umístěno 75-80 cm nad podlahou. Doporučujeme si přečíst články: „Koupelna v garsonce – jak jí zařídit?“ a „Malá koupelna v panelovém domě – osvědčené tipy“.
Prohlédněte si všechny blogy