Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Jak utěsnit sprchový kout?

prosinec 2021
Utěsnění sprchového koutuKvalitní a dobře nainstalovaný sprchový kout (nejlépe rámový s rámovými profily) zajišťuje vodotěsnost nebo velmi dobrou ochranu proti stříkající vodě. Pokud sprchový kout „prosakuje“, pravděpodobně je špatně namontovaný. Problém s netěsnicím sprchovým koutem může vzniknout i při jeho používání. Naštěstí se to dá vyřešit velmi jednoduše.

Netěsnicí sprchový kout v oblasti sprchové vaničky je nepříjemnost. Nahromadění vody na těžko dostupných místech nakonec povede ke vzniku plísně a zbavit se jí není vždy snadné. Proto je vhodné sprchový kout utěsnit, jakmile zjistíte, že netěsní. Co koupit a jak utěsnit sprchový kout?

obsah
  1. Utěsnění sprchové zástěny ke stěně
  2. Utěsnění sprchového koutu a sprchové vaničky
  3. Jak utěsnit sprchový kout bez sprchové vaničky?
  4. Pravidelná údržba je důležitá
  5. Je dobré utěsnit sprchový kout ještě před samotnou instalací

Utěsnění sprchové zástěny ke stěně

Pravděpodobně budete překvapeni postříkanými stěnami nebo vodou na podlaze, než diagnostikujete příčinu úniku vody. Než začnete utěsňovat vaničku či sprchový kout, musíte se nejprve ujistit, že je to nutné. Měli byste ověřit, zda k úniku vody nedochází jednorázově, například v případě nesprávného dovření dveří sprchové zástěny. Pokud však situace přetrvává, budete se muset podrobněji podívat na celý sprchový kout, abyste zjistili, kde k úniku dochází. Nejčastějším místem, které je třeba utěsnit, je spoj mezi sprchovou zástěnou a zdí/stěnou. Vše, co v této situaci potřebujete, je silikon vhodný pro sprchové kouty.

V obchodě najdete různé druhy silikonu. Ne všechny lze použít k utěsnění sprchového koutu. V regále prodejen najdete například zasklívací silikon, střešní těsnění, stavební silikon, zděné těsnění, univerzální silikon a sanitární silikon. Poslední je ten, který potřebujete do koupelny. V koupelně je specifické mikroklima s vysokou vlhkostí, takže každý použitý materiál musí být odolný proti plísním a vlhku.

Utěsnění sprchového koutu a sprchové vaničky

Jak utěsnit sprchový kout silikonem? Není to těžké a můžete to udělat sami bez zapojení profesionálů. Jen se řiďte těmito doporučeními. V první řadě musíte před utěsněním sprchové vaničky nebo sprchového koutu odstranit starý silikon. Zde pomůže rozpouštědlo nebo nůž. Poté je třeba místo důkladně vyčistit a odmastit. Aby se zabránilo nevzhledným skvrnám na profilech nebo skle sprchové zástěny, měly by být okraje zajištěny například malířskou páskou. Nakonec vše, co musíte udělat, je zaplnit mezery pomocí tkáňové pistole, otřít žlábek a počkat 24 hodin, dokud silikon zcela nevyschne. Během této doby se sprchový kout nesmí používat!

Jak utěsnit sprchový kout bez sprchové vaničky?

Výše uvedená metoda funguje, pokud sprchový kout má sprchovou vaničku, ale jak utěsnit ten, který nemá vaničku? I zde je silikon užitečný, měli byste se však zaměřit na utěsnění lineárních odvodňovacích složek. Především byste měli izolovat podlahu, kde se drenáž stýká s dlaždicemi.

Pravidelná údržba je důležitá

Kvalitní sprchový kout má těsnění, které dokonale zabraňuje úniku vody z prostoru sprchového koutu. Při dlouhodobém používání však může dojít k úniku. Nemusíte čekat, až k tomu dojde, a je lepší starat se o pravidelnou údržbu. Tak jak tomu zabránit?

Především výměnou těsnění, které časem ztrácí své vlastnosti. Každých pár let se vyplatí vyměnit těsnění. Mnohdy i dříve, protože do sprchového koutu zatéká nebo silikon nebyl aplikován správně. Většinou však stačí vyměnit těsnění každých pár let. Nezapomínejte na pravidelné čištění profilů a těsnění – šetrnými čisticími prostředky. Výrazně tím můžeme prodloužit jejich životnost.

Je dobré utěsnit sprchový kout ještě před samotnou instalací

Většina lidí myslí na opravy jen tehdy, když se vyskytne nějaký problém. Ale ještě před instalací sprchového koutu lze zabránit možnému úniku vody. Za tímto účelem by měly být stěny sprchy utěsněny membránou s tekutou vodotěsností. To se provádí před položením dlaždic. Je také dobré aplikovat tekutou membránu na místo, kde má být instalován sprchový kout. V podstatě se aplikuje stejně jako barva, tedy štětcem. Je důležité vědět, že membránu nelze použít na stěnu, která bude později pokryta barvou. Jeho účelem je chránit podlahu a stěny před škodlivými účinky vody. Důležité je také chránit izolační rohy a těsnění, které se lisují do silikonu.

Proč je těsnění sprchového koutu tak důležité?

Netěsnicí sprchový kout vyžaduje čištění po sprchování. Z dlouhodobého hlediska vede nečinnost ke vzniku plísní. Kromě toho, pokud žijete v panelovém domě, měli byste si být vědomi, že můžeme „vyplavit“ sousedy. Ignorování závad tedy vede k časově i finančně náročné renovaci.
Prohlédněte si všechny blogy