Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Jak ušetřit při renovaci koupelny?

srpen 2021
Rekonstrukce koupelny úsporněRenovace koupelen jsou obecně považovány za složité a velmi nákladné. Každý, kdo to alespoň jednou zažil, to potvrdí. Existují však způsoby, jak tyto náklady snížit a přesto si užít módní a funkční koupelnu. Jak na to?

Nákladům se nelze zcela vyhnout, ale nemusí být příliš vysoké. Dobře naplánovaná rekonstrukce by navíc měla být považována za investici. Kde začít a jaká řešení zvážit?

obsah
  1. Pět způsobů, jak úsporně zrekonstruovat koupelnu
  2. Rekonstrukce koupelny úsporně – kde začít?
  3. Může úsporná renovace zahrnovat vybavení?

Pět způsobů, jak úsporně zrekonstruovat koupelnu

Když se jedná pouze o kosmetické změny a chcete jen trochu zmodernizovat výzdobu, barva je to nejjednodušší, co změnit. Modernizace výzdoby a vybavení nezabere mnoho času a koupelna bude přitom vypadat jinak. Jak tedy renovovat koupelnu za minimum nákladů? Zde je několik rychlých způsobů:
  1. Přebarvěte dlaždice. Odštípávání starých dlaždic, čištění stěn, náklady na nákup nových dlaždic a jejich následnou instalaci jsou značné. Pokud jsou dlaždice v dobrém stavu, nemusíte se jich zbavovat. Místo toho si můžete koupit módní nátěrovou barvu.
  2. Vymalujte stěny. Obklady v koupelně nesahají vždy až po strop. Někdy sahají jen do poloviny stěny, nebo jsou umístěny jen na jedné ze stěn. V tomto případě není nutné malovat dlaždice, ale stěnu samotnou.
  3. Přebarvěte nábytek. Je to také zaručený způsob, jak změnit vzhled celé koupelny. Místo barvy lze použít obklady nebo nalepovací dekor. Starý nábytek bude okamžitě vypadat jinak.
  4. Restaurujte keramické obklady. Další metodou je investovat do keramické opravárenské sady. Tímto způsobem můžete obnovit dlaždice nebo koupelnovou keramiku. V prodejnách pro kutily je spousta produktů, které Vám pomohou obnovit povrchy tak, aby vypadaly zase skvěle.
  5. Vyměňte dekorace. Někdy není třeba renovovat vůbec. Můžete jen vyměnit dekorace, aby Vaše koupelna vypadala úplně jinak.


Rekonstrukce koupelny úsporně – kde začít?

Při promýšlení renovace koupelny musíte začít tím, že určíte, jak velké změny budou a jaký rozpočet lze pro tento účel vyčlenit. Jiný případ je, pokud je vybavení koupelny relativně nové a obklady vypadají dobře, a druhý, pokud poslední rekonstrukce proběhla před mnoha lety a drobné úpravy nebudou stačit.

Dále se podívejte na současné trendy a vyberte si správné barvy a všechny prvky dekorace koupelny. Musíte zjistit, zda práci zvládnete sami, nebo zda si budete muset najmout profesionála. Zvažte, kolik času budete potřebovat na rekonstrukci.
Jak ušetřit při renovaci koupelny?

Může úsporná renovace zahrnovat vybavení?

Tohle je rozhodně možnost ke zvážení. Pokud je v koupelně vana a chcete se osprchovat, není nutné bourat stěny, abyste mohli instalovat sprchový kout. Místo toho stačí investovat do kvalitní skleněné vanové zástěny. Umožní Vám to vychutnat si výhody sprchové zástěny. Toto řešení sníží spotřebu vody. Přinese také závan čerstvého vzduchu a Vaše koupelna bude vypadat moderněji.
Skvělým nápadem je také nový sprchový kout, zejména pokud má koupelna tradiční velký sprchový kout se sprchovou vaničkou. V dnešní době stále více lidí investuje do moderní sprchové zástěny. Obzvláště zajímavé jsou sprchové zástěny typu walk-in. Obecně jsou spojeny s lineárním odtokem, ale jedná se o rozsáhlou a nákladnou renovaci. Plochá sprchová vanička je úspornější řešení. Vypadá moderně a nevyžaduje žádné větší renovace v koupelně. Jediné, co musíte udělat, je odstranit starý sprchový kout a nainstalovat na její místo nový, moderní sprchový kout. Nemusí to být vůbec nákladné a navíc je to investice do příštích let. Současné sprchové kouty mívají antiplakovou úpravu, což je činí ještě komfortnějšími. Sprchové zástěny SanSwiss vyžadují minimum údržby nejenom díky antiplakové úpravě skla, ale i proto, že jsou vybaveny praktickým systémem odklápění u posuvných dveří nebo na vnitřní straně zapuštěnými panty u křídlových dveří. To vše umožní velmi snadné čištění.

Jaké jsou náklady na rekonstrukci koupelny?

Na tuto otázku chceme odpověď všichni. Bohužel neexistuje jednoduchá a jasná odpověď. Všechno záleží na tom, kolik práce a změn to obnáší. Pokud nechcete utrácet mnoho peněz za renovaci koupelny, zvažte provedení změn, které můžete udělat sami. Je odhadováno, že asi 30 % nákladů na renovaci zahrnuje náklady na najmutí profesionálního nebo stavebního týmu. To je poměrně drahé a je to jedna z položek, jejichž vynechání můžete zvážit. Zbývající náklady závisí na jednotlivci.

V závislosti na tom, co si vyberete, to mohou být náklady na nákup malířského vybavení, nákup příslušenství, nebo výše uvedené nové sprchové kouty. V průměru však můžeme říci, že renovace koupelny dle rozpočtu bude stát od několika tisíc korun, pokud se plánují pouze kosmetické úpravy, až po několik desítek tisíc korun, pokud bude zahrnovat výměnu vybavení. Pro srovnání - důkladná rekonstrukce koupelny může stát až statisíce korun, takže rozdíl je značný.
Prohlédněte si všechny blogy