Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Jak nakombinovat pračku a sušičku v koupelně?

červen 2023
Pračka a sušička v koupelněPračka je jedním ze základních spotřebičů v každé domácnosti. Může být malá nebo velká, s vrchním plněním nebo s předním plněním, ale důležitá je. Pro ještě větší pohodlí stále více lidí uvažuje o pořízení sušičky. Jak v tomto případě prostor uspořádat?

Sušička v koupelně je nepochybně velkou vymožeností. Eliminuje problém s oblečením, které potřebuje hodiny a hodiny na sušení. Je-li léto a máte balkon, terasu nebo podkroví, není mokré prádlo příliš problematické, ale když se blíží zima, nebo musíte věšet prádlo v koupelně nebo v jiné místnosti, problém nastane. Je tam příliš mnoho vlhkosti a prádlo nevypadá dobře. Jako dokonalé řešení se jeví sušička, ale většina koupelen je malá, což je problematické, když tam chcete vtěsnat další spotřebič.
Jak nakombinovat pračku a sušičku v koupelně?

Kam umístit v koupelně pračku a sušičku?

Umístění obou spotřebičů závisí na dostupném prostoru. Některé koupelny jsou prostorné a mají jak sprchu, tak vanu. V ostatních koupelnách ale možná budeme muset udělat kompromis a vybrat si vanu s vanovou zástěnou nebo sprchový kout. Stejně tak není vždy snadné do uspořádání zabudovat sušičku, kromě toho jsou důležitá i očekávání členů domácnosti ohledně úpravy interiéru. Rozhodně nejjednodušší situací je, když máme oddělenou prádelnu. Záleží nám pak hlavně na funkčnosti, ne na vzhledu. Na druhou stranu, pokud pereme prádlo v koupelně, vyžaduje to zohlednění dalších činností, které se v tomto prostoru běžně vykonávají.
Pokud máme pohodlnou a prostornou koupelnu, mohou být oba spotřebiče umístěny vedle sebe, takže budou na stejné úrovni. Je dobré umístit pračku a sušičku pod koupelnovou desku, tímto způsobem do oka nezasáhnou, ale samozřejmě se musí jednat o pračku s předním plněním. Mnohem běžnější je však umístění pračky a sušičky na sebe – pračka ve spodní části, sušička nad ní.

Další možností je využít niku. Pokud má koupelna poměrně prostornou niku, je možné se rozhodnout pro instalaci sprchového koutu do niky. Niku ale můžete využít i jinak prakticky – umístíte do ní pračku a sušičku a vznikne tak prádelna.
Jak nakombinovat pračku a sušičku v koupelně?
Může se stát, že i přes to, že si sušičku do koupelny přejete, není to možné. Pak by pračka mohla zůstat v koupelně a sušička by mohla jít někam jinam. Může se jednat o chodbu, kuchyň nebo šatnu. Stojí za to uvažovat o vestavěné sušičce, protože tímto způsobem do oka nezasáhne. Pokud je to ale možné, je pohodlnější umístit oba spotřebiče do jedné místnosti, pak není nutné přesouvat mokré mytí z jedné místnosti do druhé. A také to šetří čas, kterého není nikdy dost!

Měla by sušička být vždy umístěna na pračce?

Nejběžnějším řešením, které se používá k úspoře místa, je umístění pračky a sušičky ve vertikálním uspořádání. V tomto případě je pračka vždy vespod. Je to proto, že pračky jsou těžší než sušičky, takže by měly být u země. Při hledání spotřebičů je dobré zkontrolovat, zda jsou pračka a sušička sadou. Rozměry každého modelu jsou odlišné, takže se před nákupem musí vše pořádně propočítat. Nejlepší je zaměřit se na spotřebiče od jednoho výrobce, protože tímto způsobem bude snazší je spárovat.

Zabudovaná pračka a sušička – a co ventilace?

Z důvodu estetiky lze zabudovat i pračku a sušičku v koupelně či v jiném zmíněném prostoru. Ale prádlo znamená vodu. Pokud voda nemá odtok, zvýší se vlhkost vzduchu a mohou vzniknout plísně. To znamená, že při volbě vestavěné instalace musíme myslet na větrání. Každý výrobce má trochu jiná doporučení, ale nejčastěji by měla být na stranách mezi spotřebičem a skříní 2cm mezera. V případě stěny je to mezi 5 a 10 cm. Proti úplnému zabudování sušičky nic nenamítáme, sušička by ale měla být během provozu otevřená. Pokud bychom chtěli, aby byla sušička během provozu zcela uzavřena, pak by měla být mezera nejméně 5 cm vpředu i po stranách a budou také nutné ventilační otvory na straně sušičky.
Prohlédněte si všechny blogy