Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Jak nainstalovat lineární podlahový odtok?

leden 2022
Instalace lineárního podlahového odtokuLineární podlahový odtok je moderní a trendové řešení, které se v průběhu let stává stále oblíbenějším. Před rozhodnutím se však o něm doporučuje dozvědět trochu více, protože lineární odtok nelze instalovat kdykoli.

O lineárním odtoku byste měli začít uvažovat již ve fázi výstavby domu nebo při větší rekonstrukci. Nachází se uvnitř sprchového koutu místo vaničky a je téměř neviditelný. Jeho součásti jsou skryté v podlaze nebo ve stěně. Lineární podlahový odtok – jak ho nainstalovat a jaké jsou jeho výhody?

obsah
  1. Instalace lineárního podlahového odtoku
  2. Druhy lineárních odtoků
  3. Výhody a nevýhody lineárního podlahového odtoku

Instalace lineárního podlahového odtoku

Použití lineárního odtoku je pohodlné, ale jeho instalace vyžaduje mnoho znalostí a zkušeností. Před jeho instalací připravte důkladně interiér. Nainstalujte sprchový odtok, vyměřte přesně místo, kde bude odtok umístěn a položte beton. S ohledem na možnosti, která koupelna nabízí a jakého uspořádání chcete dosáhnout, byste se měli zaměřit na jiné typy odtoků. Cena odtokového setu závisí na zvoleném odtoku. K tomu připočtěte i náklady na dříve zmíněné práce. Pokud seženete profesionály na instalaci odtoku, bude připočtena cena práce.

Druhy lineárních odtoků

Konstrukce lineárního podlahového odtoku je poměrně jednoduchá. Lineární odtok je přímo v podlaze. Lze však zmínit více typů svodů a podle toho, jaký lineární odtok zvolíte, se instalace liší. Prvním typem je nástěnný odtok, který se instaluje do zdi. Druhým typem je obkladový odtok. Toto řešení je dobrou volbou, pokud chcete odtok skrýt. Musíte si však uvědomit, že přístup ke žlabu může být ucpaný a tím je náročnější čištění. Posledním typem je rohový odtok. Jeho výhodou je vyšší průtočná kapacita a rychlý odvod vody. Jak již název napovídá, tento typ lineárního odtoku je umístěn v rohu sprchového koutu.

Výhody a nevýhody lineárního podlahového odtoku

První věc, která Vás může přimět k investici do tohoto řešení, je estetika a minimalismus. Instalace lineárního odtoku do sprchového koutu výrazně zvyšuje komfort jeho používání. Vzhledem k tomu, že na podlaze není sprchová vanička, nemusíte zvedat nohy vysoko, což je velmi výhodné pro děti, seniory nebo osoby se zdravotním postižením. Druhou výhodou je minimalistický vzhled, který se dobře hodí k zásadám moderního stylu. Kromě toho se koupelna s lineárním podlahovým odtokem zdá být prostornější. Je to skvělá volba pro menší koupelny. S lineárním odtokem je také snazší udržovat čistý interiér – při vytírání koupelny můžete jednoduše vytřít i podlahu v prostoru sprchového koutu.

Navzdory všem výhodám má lineární odtok také několik nevýhod. Čištění obkladů ve sprchovém koutu je snadné, ale otrava může být s čištěním spár, stejně jako silikonu, který je potřeba čas od času vyměnit. Další nevýhodou instalace lineárního podlahového odtoku je cena, která je často vyšší než instalace sprchové vaničky. Bezesporu je třeba dbát i na to, že lineární odtok je poměrně náročný na montáž. Narozdíl od sprchové vaničky ho nelze instalovat kdykoliv. Na to je nejlepší myslet již při navrhování koupelny. Navíc koupelna, ve které chcete instalovat lineární odtok, musí mít na stěnách a podlaze dodatečnou vodotěsnou membránu.
Jak nainstalovat lineární podlahový odtok?

Instalace lineárního podlahového odtoku krok za krokem

Bez ohledu na to, zda zvolíme nástěnný, podlahový nebo rohový lineární odtok, montáž se skládá z několika kroků. Prvním krokem je ověřit typ podlahy a jakou oddělovací podlahu budova má. Pokud je podlaha v rodinném domě na zemi, umístěte sprchový žlab a beton, namontujte sifon a položte nátěr. Pokud se jedná o sprchový odtok v trámové podlaze, pak se instaluje při stavbě dělicí podlahy. Nejprve se do ní vloží prvky sprchového odtoku a poté se betonuje. Při instalaci lineárního odtoku v panelovém domě, který má ocelovou podlahu nebo pevnou desku, by měl být sprchový odtok umístěn pod desku a zakryt sádrokartonem.
Jakmile je sprchový odtok na svém místě, můžete přejít k instalaci prvků lineárního podlahového odtoku. Odtok musí být vždy výše než přípojka na kanalizaci a mřížka musí být 1-2 mm pod dlažbou. Bez ohledu na to, zda je odtok umístěn ve zdi nebo v podlaze, musí být blízko sprchového panelu. Součástí zakoupeného produktu je návod s informací o doporučeném sklonu. Měli byste také pamatovat na odvodnění. Na výběr máte 2 řešení: v případě bodového odvodnění je sklon čtyřstranný a v případě lineárního odvodnění je sklon doustranný.

Poté, co je vše nainstalováno a beton je položen, dalším krokem je izolace. Vývod odtoku je přelepen těsnicí páskou, která se používá i v rozích sprchového koutu. Tekutá hydroizolační fólie se nanáší na stěny a podlahu jako vodotěsná izolace. To by mělo být aplikováno na celý povrch podlahy a na stěny do vzdálenosti minimálně 1.5 m od podlahy.

Teprve po dokončení všech výše zmíněných prací můžete přistoupit k obkladům, které jsou potvrzením předchozího tvrzení, že lineární odtok nelze správně instalovat do interiéru, kde má být provedena pouze zběžná renovace. Obkládání začíná na straně odtoku. Menší dlaždice jsou nejlepší volbou, protože je nebude nutné řezat. Alternativou k lineárnímu odtoku může být ultratenká sprchová vanička. Je umístěna téměř na úrovni podlahy, takže její použití bude stejně pohodlné jako lineární odtok. Více informací o sprchových vaničkách naleznete v tomto článku: „Sprchové vaničky“.
Prohlédněte si všechny blogy