Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Exotické dřevo v koupelně - vše, co potřebujete  vědět

leden 2023
Exotické dřevoDřevo je nadčasové, elegantní a vytváří příjemnou atmosféru ve Vašem domě. Nicméně, pokud sníte o dřevě v koupelně, musíte být obezřetní, protože odolnost dřeva může být problémem. Běžný nábytek a doplňky nemusí být odolné proti vlhkosti, proto k záchraně přichází exotické dřevo. Stojí to opravdu za úvahu, přestože je doporučováno mnoha interiérovými designéry?

Může se zdát, že vlhké koupelnové mikroklima a dřevo k sobě moc nejdou, ale existují některé druhy dřeva, které dobře fungují i vypadají v takových podmínkách. V naději, že najdete něco, co by mohlo nahradit studené keramické obklady, se můžete zaměřit na exotické dřevo. Fantastickou volbou do koupelny jsou také doplňky a nábytek z tohoto materiálu. Jaké jsou vlastnosti exotického dřeva a jaké dřevo je pro koupelnu tou pravou volbou?

obsah
  1. Exotické dřevo odolné vůči vlhkosti?
  2. Jaké dřevo do koupelny?
  3. Použití exotického dřeva v koupelně
  4. Nábytek a doplňky z exotického dřeva – osvědčená cesta do módní koupelny
  5. S jakým stylem koupelny bude exotické dřevo fungovat nejlépe?

Exotické dřevo odolné vůči vlhkosti?

Největším problémem dřeva v koupelně je, že je náchylné k vodě. Ochrana proti vlhkosti je proto jednou z klíčových záležitostí, o které byste měli před nákupem dokončovacích materiálů přemýšlet. Exotické druhy jsou trochu jiné než ty, které rostou v Evropě. Jejich charakteristickým rysem je, že obsahují poměrně hodně pryskyřic a přírodních olejů. S těmito sloučeninami se dřevo stává mastné, a tak se stává odolnější vůči poškození a má nižší úroveň smršťování. Zároveň je výjimečně tvrdé a působí neobvyklým dojmem.

Pokud byste raději zůstali u domácích druhů, pak může být dubové dřevo dobrou volbou, ale zde je ochrana proti vlhkosti ještě důležitější než u exotických druhů.

Jaké dřevo do koupelny?

Nejodolnější a nejtvrdší exotické dřevo pro koupelnu je zárukou toho, že bude po mnoho let vypadat jako nové. Stačí, když si vyberete ten správný druh a později si vzpomenete na jeho řádnou péči. Dobrou volbou by mohlo být teakové dřevo. Vyznačuje se vysokou tvrdostí, nízkou mírou smršťování a odolností vůči vlhkosti a teplotním výkyvům. Jeho výhodou je také voskový lesk, který Vás povzbuzuje k jeho začlenění do koupelny v glamour stylu. Jeho barva je podobná vlašskému ořechu.

Další zajímavou možností je iroko. Vykazuje stejně dobré vlastnosti jako předchozí možnost, a co je na něm atraktivní, je jasná struktura zrna, která se promítá do vizuálních vlastností. Barvy jsou poměrně rozmanité – iroko najdete v lehce olivových, medových nebo tmavě hnědých odstínech.

Nejčastěji se investoři, kteří uvažují o exotickém dřevu do koupelny, dívají na tyto dva druhy. Jsou tu však i další, které stojí za pozornost. Můžete zvážit investici do takových druhů dřeva, jako je jatoba, wenge, merbau nebo cedr.

Použití exotického dřeva v koupelně

Pravdou je, že exotické dřevo bude vypadat skvěle doslova kdekoliv v koupelně. V první řadě ho můžete použít místo dlaždic, což znamená, že může být umístěné na stěnu. Bude vypadat dobře po celé koupelně, ale zároveň bude zajímavým doplňkem k dalším dokončovacím materiálům. Dřevo může také pomoci při dělení zón. Lamelové dřevěné panely se zde ukážou jako fenomenální – na jednu stranu dokážou oddělit koupací zónu a na druhou stranu budou originální dekorací.

A má-li exotické dřevo na zdech úspěch, může rovnou zdobit podlahu. Pokud jste snili o tom, že budete mít v koupelně parkety, ale z praktických důvodů jste se toho nápadu vzdali, pak možná nejtvrdší exotické dřevo zde bude odpovědí a umožní Vám to. Vylézat ze sprchy nebo vany je velmi příjemné, pokud nemusíte šlapat na studenou podlahu. Podlaha pokrytá exotickým dřevem je příjemná a hřejivá na dotek, což výrazně zvyšuje komfort používání koupelny.

Nábytek a doplňky z exotického dřeva – osvědčená cesta do módní koupelny

Exotické dřevo může zdobit nejen takové povrchy, jako jsou podlahy a stěny. K dispozici je také spousta nábytku a koupelnových doplňků, ve kterých se používá. To je důležitý aspekt, protože exotické dřevo je obvykle velmi drahé, což znamená, že ne každý si může dovolit mít ho v celé koupelně. Díky svému původnímu vzhledu stačí i malý dotek, aby interiér získal nový vzhled.

Exotické dřevo lze použít např. k obložení vany. Stejně tak, pokud jde o desku pultu, je exotické dřevo ideálním materiálem pro umístění kolem umyvadla. A ti, kdo neplánují důkladnou a nákladnou rekonstrukci koupelny, mohou přemýšlet o koupi dřevěné skříňky, žebříku nebo stojanu na rostliny. Další nápady najdete v článku „Světlá koupelna s dřevěnými akcenty: naše nápady“.

S jakým stylem koupelny bude exotické dřevo fungovat nejlépe?

Žádný jiný dokončovací materiál není tak všestranný jako dřevo. Bez ohledu na to, jaká je výzdoba koupelny, do ní lze bez starostí zakomponovat exotické dřevo. Je dokonalým doplňkem industriálních a současných stylů, pokud hledáte něco na zahřátí interiéru. Doporučuje se i pro moderní glamour styl, kde se počítá vkus a elegance. Stejně tak je dřevo žádoucí ve skandinávském, rustikálním a boho stylu, kde charakter interiéru závisí na přírodních materiálech. Vzhledem k tomu, že exotické dřevo je dodáváno v mnoha odstínech – od světlého po velmi tmavé – můžete si snadno vybrat takové, které dokonale doplní Vaši koupelnu.
Exotické dřevo v koupelně - vše, co potřebujete  vědět

Exotické dřevo – lakovat či olejovat?

Všechno dřevo vypadá krásně, pokud se o něj staráte. To platí i pro exotické druhy. Ale jak se o dřevo správně starat, aby Vaše koupelna potěšila oko po mnoho let? Odolnost dřeva závisí na obsahu olejů, které obsahuje. Právě díky vysokému obsahu olejů a vosků má exotické dřevo lepší vlastnosti než domácí druhy. Nicméně po jeho zavedení se stále vyplatí na něj nanést olej. Tím se povrch dodatečně zlepší. Olejování by se mělo provádět pravidelně – v průměru každé dva měsíce. Tímto opatřením dřevo zpevníte, obnovíte a zároveň odstraníte drobné škrábance.
Někteří lidé si kladou otázku, zda by lak nebyl lepší než olej. Jedná se o další doporučenou metodu impregnace. Laková vrstva bude vypadat dobře za předpokladu, že se nepoškodí, což umožní pronikání vody pod ni. V takovém případě, kdy by se voda neměla kde vypařit, by mohla způsobit poškození materiálu. Pokud je však povrch exotického dřeva dobře lakovaný, stačí jej otřít vlhkým hadříkem s trochou přípravku na péči o dřevo. Před lakováním se ale doporučuje nanést penetraci, která esenciální oleje neutralizuje. Při volbě iroko dřeva byste měli aplikovat tmel, který neutralizuje látky, které zpomalují účinek vytvrzovacích látek obsažených v laku. Co je silně odrazováno, pokud jde o exotické dřevo, je voskování. To by mohlo totiž mít za následek nevzhledné bílé skvrny na povrchu.  
Prohlédněte si všechny blogy