Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Ergonomie koupelny: pravidla, která potřebujete znát

duben 2020
Přestože je každá koupelna jiná, je zde několik pravidel pro design interiéru. Architekti a projekční kanceláře je všechny znají, ale pokud si chcete naplánovat vlastní rozvržení koupelny, doporučujeme našeho průvodce.

obsah
  1. Ergonomie koupelny: zhodnoťte Vaše potřeby
  2. Ergonomie koupelny: spočítejte prostor
  3. Ergonomie koupelny: umístění

Ergonomie koupelny: zhodnoťte Vaše potřeby

Koupelna je navržena jinak pro jednu osobu, pro rodinu s jedním dítětem a jinak pro tři generace. Přemýšlejte o tom, jak vypadá ráno ve Vašem domě, kdo používá koupelnu a kdy. To určí, zda potřebujete dvě umyvadla, která jsou tak módní, nebo zda potřebujete jedno, ale s větší pracovní deskou. Další záležitostí je toaleta - můžete ji přesunout do oddělené místnosti? Je zde také otázka volby mezi vanou nebo sprchou. O tom jsme psali v našem průvodci: Sprchový kout nebo vana - jak si vybrat.
Ergonomie koupelny: pravidla, která potřebujete znát

Ergonomie koupelny: spočítejte prostor

Když mluvíme o prostoru, máme na mysli nejen to, zda je koupelna velká nebo malá (doporučujeme našeho průvodce: Malá koupelna - osvědčené nápady), ale také nutnost dodržovat určité dané vzdálenosti. Je třeba si uvědomit například to, že umyvadlo by mělo mít horní hranu 80-85 cm od podlahy. Nad umyvadlem je navíc otázka zrcadla. Pokud se nerozhodnete pro vysoké zrcadlo a existuje velký rozdíl ve výšce mezi uživateli, může být řešením pohyblivé zrcadlo. Do sprchového koutu můžete nainstalovat sprchovou baterii - zde je optimální výška 110-130 cm od podlahy. Pokud si vyberete sprchovou hlavici, měla by být 200 až 220 cm nad dnem sprchové vaničky. Nebo můžete přidat 30 cm k výšce nejvyšší osoby v domácnosti.
Měl by být také prostor pro otevření dveří sprchového koutu - pokud nevyberete možnost posuvných dveří. Doporučujeme průvodce sprchovými kouty s posuvnými dveřmi.

Ergonomie koupelny: umístění

Velká, viditelná koupelna s oknem je snem, ale není vždy možné tímto způsobem nastavit interiér domu nebo bytu, zejména v bytových domech. Navíc i v takové koupelně je nutné další osvětlení, zejména u zrcadla nad umyvadlem. V našem průvodci jsme psali o tom, jak navrhnout koupelnu bez oken. Kromě osvětlení nezapomeňte na dobré větrání - jinak by vlhkost poškodila stěny a nábytek.

Ergonomie koupelny: základní příslušenství

Už máme nákres koupelny, všechno se vejde, sprcha je velká a pohodlná... Ale kde je prostor pro ručníky? A kam zapojit sušičku? To jsou důležité podrobnosti, o kterých ne vždy přemýšlíte. Plánujte háčky na oblečení, police nebo skříňky na náhradní ručníky a alespoň dvě elektrické zásuvky, které jsou odolné proti stříkající vodě. Pamatujte: koupelna musí být především pohodlná. Pro všechny členy domácnosti.
Prohlédněte si všechny blogy