Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Dvoudílná skládací vanová zástěna do malé koupelny

leden 2023
Dvoudílná skládací vanová zástěnaMezi členy domácnosti obvykle najdeme ty, kteří preferují koupání ve vaně a ty, kteří preferují sprchu. Obě možnosti mají své výhody, takže výběr je poměrně obtížný. Zatímco v prostorné koupelně můžeme uvažovat o instalaci každého z těchto řešení současně, s menšími prostory nastává problém. Můžeme zde ale dosáhnout kompromisu – stačí jen investovat do kvalitní vanové zástěny.

Zařídit malou koupelnu může být docela náročné, zvlášť když se musíme ujistit, že je ergonomická i esteticky příjemná. V mnoha případech je koupelna nejmenší místností v domě a musí se do ní vejít různé kusy sanity a nábytku. Vzhledem k tomu, že se zde počítá každý metr, měli bychom si důkladně promyslet, jak tento prostor využijeme. Jedním ze způsobů, jak ušetřit místo, je použít vanovou zástěnu.

obsah
  1. Je vana se zástěnou komfortní?
  2. Výhody vanových zástěn
  3. Typy vanových zástěn – kterou si vybrat do malé koupelny?
  4. Proč si vybrat dvoudílnou skládací vanovou zástěnu?

Je vana se zástěnou komfortní?

Renovace koupelny vždy zahrnují dilema, zvláště pokud jde o malé koupelny. Tento typ aranžmá má především poskytovat pohodlí při požívání a vanová zástěna ho nepochybně zajistí. Instaluje se na vanu, což nám umožní používat ji tradičním způsobem, díky čemuž si můžete dát dlouhou koupel ve vaně naplněné po okraj vodou či se v ní jednoduše osprchovat, stejně jako ve sprchovém koutu. Vanová zástěna plní stejnou funkci jako sprchový kout  chrání zdi a podlahu před šploucháním. Dá se složit a rozložit, ale tím její výhody nekončí.

Výhody vanových zástěn

Nemusíte čekat na renovaci, abyste svou koupelnu vybavili vanovou zástěnou. Lze ji nainstalovat kdykoliv a to ušetří spoustu peněz. Zaprvé, vanová zástěna je levnější, než kvalitní sprchový kout a zadruhé, i když se ukáže, že vana nesplňuje Vaše očekávání, nemusíte se připravovat na nákladnou rekonstrukci.

Druhou výhodou je, že vanová zástěna šetří místo, což se do malé koupelny hodí. Výběrem tohoto řešení si můžeme užívat benefity obou řešení – vany i sprchové zástěny – nemusíte řešit místo pro sprchový kout. Kromě toho, při sprchování spotřebujete podstatně méně vody než při koupání ve vaně, což znamená nižší výdaje na vodu. Přestože největší iniciativou ke koupi vanové zástěny je její funkčnost, tak díky široké škále různých variant a provedení můžete dosáhnout příjemného prvku.
Dvoudílná skládací vanová zástěna do malé koupelny

Typy vanových zástěn – kterou si vybrat do malé koupelny?

Malá koupelna s vanou může být ještě  více funkční, pokud na ní nainstalujeme vanovou zástěnu. Ale vzhledem k tomu, že je k dispozici několik typů koupelnových zástěn, není výběr té nejlepší až tak zřejmý. Níže naleznete základní typy, které lze nalézt na trhu.
  1. Pevné vanové zástěnyTento model je namontovaný na panty, které jsou zapuštěné do nástěnného profilu. Dají se složit i rozložit dle Vašich potřeb.
  2. Posuvné vanové zástěnyTyto vanové zástěny mají jednoduchý mechanismus, jako u posuvných sprchových koutů Jejich nespornou výhodou je, že větší plocha je chráněna než v případě jednokřídlých vanových zástěn, což je dělá velmi praktickými.
  3. Dvoudílná skládací vanová zástěnaTakové vanové zástěny mají skládací dveře a není nutné instalovat na vanu kolečka pro posuv dveří. Stačí, když profil přišroubujete ke zdi. Nabízejí také velkou volnost při manipulaci.
  4. Dvoudílné vanové zástěny s pevnou stěnouJak už název napovídá, skládají se z pevného dílu a z části, která se dá otevřít. Takové modely mají velmi dokonalý vzhled.

Proč si vybrat dvoudílnou skládací vanovou zástěnu?

Každý typ vanové zástěny může být dobrou volbou pro malou koupelnu. Populární jsou však zejména dvojité skládací vanové zástěny. Obvykle malá koupelna znamená také malou vanu, takže prostor pro vanovou zástěnu je poměrně omezený. Měli bychom si uvědomit, že 70cm vanová zástěna koupelnu před stříkající vodou neochrání úplně, proto je lepší zvolit něco většího. Na druhou stranu bychom při instalaci vanové zástěny měli ponechat určitý prostor, který nám umožní volný vstup do vany. To zase znamená, že vanová zástěna by neměla být příliš široká. Vypadá to jako patová situace, ale dvojitá skládací vanová zástěna může pomoci tento problém vyřešit.

Obě části takové vanové zástěny jsou pohyblivé, což umožňuje nastavení částí dle potřeby. Takovou zástěnu lze složit, když vstoupíme do vany a normálně se vykoupeme. Tímto způsobem neztěžuje vstup do vany, i když je vana dost malá. Na druhou stranu, před osprchováním a po nastoupení do vany, lze rozložit zástěnu, čímž účinně ochráníte stěny a podlahu před vodou. Pokud je v koupelně málo místa, můžeme uvažovat i o posuvných modelech, které se pohybují po okraji vany. Na druhou stranu, pokud je zde prostor pro sklápění tabulí, můžeme bez starostí uvažovat o skládací vanové zástěně.

Čištění vanových zástěn

Jednou z pochybností, které se někdy objevují u sprchových zástěn, je, jaký je proces čištění. Vanové zástěny se čistí úplně stejně jako sprchové kouty. Nejlepší volbou jsou modely s ochranným povlakem a v případě SanSwiss vanových zástěn jde o úpravu Aquaperle. Díky ní voda stéká po tabuli v jednotlivých kapičkách, a ne tak, jak je to s nechráněným sklem, kde teče v potocích dolů. Tím je povrch chráněn před skvrnami a vodním kamenem, kterých je později poměrně těžké se zbavit. Díky tomu je čištění velmi snadné a rychlé a vanová zástěna bude dlouhá léta vypadat skvěle.
Prohlédněte si všechny blogy