Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Dřevěná podlaha v koupelně

leden 2023
Dřevěná podlaha v koupelněPodlahové parkety jsou častým dokončovacím materiálem v interiérech, ale nejsou spojeny s dekorem koupelny. Pochybnosti o jejich použití pramení především z přesvědčení, že nejsou odolné vůči vlhkosti. Nicméně zde můžete pozorovat změnu – na trhu se objevuje nespočet možností, které stojí za zvážení!

Koupelna je obvykle spojena s keramickými obklady, ale vzhledem k rozmanitosti dokončovacích materiálů, které jsou v dnešní době k dispozici, se můžete nechat zlákat k poněkud originálnějším řešením. To je jedním z důvodů, proč koupelny s podlahovými parketami získávají na popularitě. Nicméně ne každá prkenná podlaha bude fungovat stejně dobře. Jaké podlahové parkety jsou tedy vhodné? Co bude dobře fungovat místo keramických dlaždic?

obsah
  1. Podlahové parkety do koupelny? Ano, ale jen ty voděodolné
  2. Co například vinylová podlaha do koupelny?
  3. Koupelna – ne jenom prkenná podlaha
  4. Jak položit do koupelny dřevěná prkna?
  5. Výhody dřevěných parket v koupelně

Podlahové parkety do koupelny? Ano, ale jen ty voděodolné

Koupelny mají zcela jiné podmínky než všechny ostatní interiéry. Mají poměrně specifické mikroklima a vysokou úroveň vlhkosti vzduchu. To je důvod, proč by se tam neměly používat některé dokončovací materiály. Rychle se zhorší a deformují a v interiéru se objeví nepříjemný zatuchlý zápach. To by se až donedávna mohlo stát i s dřevěnými prkny. Nicméně nyní, když technologie výrazně pokročila, jsou na výběr voděodolné dřevěné parkety, které jsou nejen mnohem pevnější a odolnější vůči vlhkosti, ale také vypadají úžasně.

Aby parkety v koupelně byly odolné a dokonale plnily svou funkci, musí se výrobce postarat o jejich náležitou ochranu. Jejich povrch je pokryt speciální impregnací, jejíž úkolem je jejich ochrana před vstřebáváním vody. Kromě toho by měly být parkety laminované, což ochrání nejen proti vodě, ale i proti změně barvy a oděru. Kromě toho jsou parkety spojeny dlouhými proužky, což výrazně zvyšuje jejich těsnost.

Co například vinylová podlaha do koupelny?

Laminátové parkety do koupelny jsou nepochybně úspěšné, i když to není jediná možnost, kterou máte. Zvážit můžete také vinylové (PVC) modely. V případě laminátových parket je konstrukce založena na několika vrstvách. Nejprve je tu papírová výztuha, pak dřevo a na nich je pryskyřičný povlak. Vinylové parkety do koupelny mají naopak pod sebou korek a na něm HDF, což jsou dřevěná vlákna s vysokou tvrdostí. Pak přijde na řadu dekorativní vinyl a na něm průhledné PVC.

Koupelna – ne jenom prkenná podlaha

Pouhé zahrnutí parket do návrhu Vaší koupelny zaujme a interiér bude vypadat atraktivně. Můžete však jít ještě o krok dál a přemýšlet o pořízení vinylových prken na stěny koupelny. Ještě zajímavějšího efektu lze dosáhnout volbou stropních prken do koupelny. Výsledek může být okouzlující, ale nezapomeňte na to, že výběr jiné barvy než bílé pro strop opticky zmenší koupelnu, takže je lepší z této možnosti v menších prostorách odstoupit. V prostorné koupelně to ale bude fungovat skvěle. Při pohledu z technického hlediska lze koupelnové parkety využít nejen v koupelně, ale i v jakémkoliv jiném náročném interiéru. Mohou však zmrznout, takže je neumisťujte do místností, kde teplota klesne pod 0°C.

Pokud hledáte jedinečnou dekoraci do interiéru koupelny, pak kromě dostavby podlahy a stěn stojí za zvážení i splashbacky (plexisklové panely) do koupelny. Jsou alternativou  obrazů nebo tapet fotografií v jiných místnostech. Dosud byly většinou umístěny nad kuchyňskou linkou, ale dnes si získávají oblibu i v koupelně. Mohou mít jakýkoliv design, jako je les, moře nebo abstrakce, což oživí celé uspořádání. Budou vypadat velkolepě s dřevěnou podlahou. A jelikož jsou vyrobeny ze skla, snadno se čistí a jsou odolné proti vlhkosti.

Jak položit do koupelny dřevěná prkna?

Vzhledem k tomu, že tato prkna mají poněkud odlišnou konstrukci než ty, které jsou položeny v jiných místnostech, jedna z otázek je, jak správně umístit vinylová prkna na stěny a podlahy koupelny? Jednou z nepochybných výhod tohoto řešení je jeho instalace, která je mnohem rychlejší než lepení tradičních keramických obkládaček. To platí nejen pro obklady z vinylových prken, ale i pro ty laminátové. Nejdůležitější je provést přesná měření povrchu, kde bude vodotěsná podlaha položena. Díky tomu se prkno vejde do správné velikosti a zamezí se řezání a zbytečnému plýtvání.

Druhá věc je podloží. Stejně jako prkna z PVC v koupelně musí být odolná proti vlhkosti a vodě. Kvalitní podšívka nejen zvýší pevnost povrchu, ale vyrovná i případné nerovnosti vzniklé na stěnách a podlahách.

Způsob instalace bude záviset na tom, jaké desky si koupíte. Obvykle mají systém Quick-Step, ale mnohem jednodušší je dát na zeď pomocí lepidla. Umístění samolepících panelů stěn v koupelně je super rychlé, a informace nalezené na balení vám řekne, jak silné lepidlo je.
Dřevěná podlaha v koupelně

Výhody dřevěných parket v koupelně

Koupelnové parkety mají řadu výhod, a proto jejich obliba roste. Především je oceňována jejich výjimečná estetika. Dodávají se v široké škále barev a mohou se podobat dřevu, které je, jak víme, elegantní a vytříbené. Vzhledem k tomu, že většina typů dřeva není vhodná do koupelny, budou parkety podobné dřevu výbornou alternativou. Zahřejí interiér, dodají útulnost a zdůrazní jeho charakter.
Další výhodou je jednoduchá instalace. To platí jak pro systém Quick-Step, tak pro samolepící prkna. Na starou keramickou dlažbu lze navíc položit vinylová prkna, takže si můžete koupelnu rychle osvěžit bez časově náročného odstranění dlaždic.

Podlaha v koupelně je často mokrá a pokud není povrch vhodný, hrozí riziko pádu a zranění. Z tohoto důvodu se doporučují neklouzavé keramické obklady, ale co třeba podlahová prkna? Mohou mít i speciální protiskluzové gumové pásky, což výrazně zvyšuje bezpečnost.

Také se vyplatí zaměřit se na pohodlí jejich použití. Obklady z prken koupelně zaručují mnohem větší komfort než keramické obklady. Jsou teplejší, takže šlápnutí na takovou podlahu je příjemnější. Další výhodou je, že se snadno čistí. Není třeba namáhavě drhnout, stačí otřít podlahu a stěny vlhkým hadříkem a máte hotovo, stejně jako v případě keramických obkládaček. Kromě toho jsou velmi odolné proti oděru a vydrží ještě dlouho.

Mají dřevěné parkety v koupelně nějaké nevýhody?

Při výběru dokončovacích materiálů analyzujete nejen výhody, ale i nevýhody různých řešení. Jak je to v tomto případě? Srovnáte-li keramické a prkenné obklady, těžko najdete vážné nevýhody těch druhých. Z hlediska komfortu a instalace vyjdou prkenné obklady lépe. Cenově jsou si podobné. Jedinou nevýhodou může být skutečnost, že pokud používáte prkna, nebude v koupelně skutečné dřevo.
Prohlédněte si všechny blogy