Cookies
Potvrdit moje volby
Povolit vše

Zamítnout vše

Dešťová nebo ruční sprchová hlavice?

září 2021
Dešťová nebo ruční sprchová hlavice?Sprchování by nemělo být vnímáno jenom jako hygienická rutina. Proud vody Vám může poskytnout relaxaci a zároveň Vás nabít pozitivní energií. Proto stojí za to věnovat trochu větší pozornost výběru sprchy.

Kromě sprchového koutu a sprchové vaničky bychom se také měli zaměřit na výběr doplňků. Můžeme si vybrat mezi ruční sprchou a dešťovou hlavovou sprchou. Která z těchto možností je lepší?

Místo tradiční technologie je stále více koupelen vybaveno něčím inovativním, což není jenom praktické, ale zároveň designové. Mluvíme například o dešťové sprchové hlavici. V posledních letech je velmi populární a nahrazuje klasickou ruční sprchovou hlavici. Ve srovnání s ruční sprchovou hlavicí zabírá dešťová sprcha více místa, takže bude dobře fungovat i ve větších koupelnách. Na druhou stranu, pokud máme omezený prostor, ve většině případů se doporučuje držet se ruční sprchové hlavice. Ruční sprcha s nastavitelnou výškou je dobrou volbou pro rodiny s dětmi, protože na rozdíl od dešťové sprchy s ní můžeme lépe manipulovat a změnit výšku.

obsah
  1. Co je to dešťová sprcha a jaké jsou typy?
  2. Tradiční ruční sprcha
  3. Výhody a nevýhody dešťové sprchy
  4. Výhody a nevýhody ruční sprchové hlavice
  5. Cena sprchové ruční hlavice vs. cena dešťové sprchové hlavice

Co je to dešťová sprcha a jaké jsou typy?

Dešťová sprcha se od ruční sprchy liší pouze vzhledem. Má větší povrch a voda je rozptýlená, takže při sprchování máte pocit, jako by na Vaše tělo padal déšť. Taková sprcha je nesmírně pohodlná. Dešťová sprcha se někdy dodává společně se sprchovým koutem, ale mnohem častěji si ji musíme dokoupit zvlášť. Je k dispozici v různých velikostech a tvarech, nejoblíbenější je obdélníková nebo kulatá varianta.

Dešťové sprchy lze rozdělit do několika typů, kde každý zahrnuje jiný způsob instalace. Nejjednodušší je instalace odkryté nástěnné dešťové sprchy. Vše, co musíme udělat, je připojit ji ke sprchovému panelu nebo nástěnné baterii. Druhým typem je skrytá nástěnná dešťová sprcha, kde celá instalace je za obklady. Má minimalistický vzhled, na vnější straně je samotná dešťová sprcha a její spojovací trubky. Existují také stropní dešťové sprchy, které, jak název napovídá, jsou namontovány do stropu nebo do omítky. Jedná se o super stylovou a působivou volbu, ale také nejdražší.

Tradiční ruční sprcha

Ruční sprcha existuje již mnoho let. Je pevnější než hlavice dešťové sprchy a proud vody, který z ní vychází, je slabší. Při hledání moderních modelů můžeme najít ruční sprchy s nastavitelnou výškou. Klasická ruční sprchová hlavice je kulatého tvaru. V dnešní době výrobci navrhují sprchy tak, aby dokonale ladily s moderním dekorem koupelny. Nyní v prodeji najdeme mimo jiné obdélníkové ruční sprchy.
Dešťová nebo ruční sprchová hlavice?

Výhody a nevýhody dešťové sprchy

Největší výhodou při sprchování s dešťovou sprchou je pohodlí při sprchování. Nemusíme držet ruční sprchu, takže ruce jsou při sprchování volné. To nám umožňuje volně sáhnout po šamponu nebo mýdlu. Koupání v dešťové sprše je nesmírně příjemné. Nezapomeňme na design, ten je také hodně důležitý. Dešťová sprcha bude opravdovou dekorací koupelny. Pokud ji umístíte do moderních Walk-in sprchových zástěn, můžete mít dokonalou kombinaci sprchy a sprchové zástěny. Více informací o Walk-in sprchových zástěnách naleznete v našem článku “Walk-in sprchové kouty – výhody a nevýhody”.
Dešťová sprcha má ale několik nevýhod. Nemůžete upravit směr proudu, což by mohlo být nepříjemné, protože byste nebyli schopni dosáhnout do všech částí těla. Navíc, když je proud sprchy silný, proudí z dešťové sprchy dokonce až několik litrů vody za minutu. Nezapomeňte také, že dešťová sprcha je trvale namontována, takže s ní nelze hýbat.

Výhody a nevýhody ruční sprchové hlavice

Ruční sprchová hlavice nám dává více možností především pro manipulaci, což znamená, že je snazší nasměrovat proud požadovaným směrem. V domácnosti s dětmi je toto ideální, zvláště pokud se jedná o ruční sprchu s nastavitelnou výškou. Mezi výhody ruční sprchové hlavice patří také široká dostupnost a mnohem nižší cena ve srovnání s dešťovou sprchovou hlavicí.

Jednou z nevýhod je určitě skutečnost, že je při používání méně praktická. Při sprchování ji musíte vždy držet v ruce. Proud vody je navíc vždy slabší než proud v dešťové sprše a je také méně atraktivní z hlediska designu.

Cena sprchové ruční hlavice vs. cena dešťové sprchové hlavice

Ruční sprchová hlavice je ekonomičtější volbou a neměla by být velkou zátěží pro Váš rozpočet. Cena může být až několik stovek korun. Pokud jde o dešťovou sprchovou hlavici, zde jsou náklady vyšší. V závislosti na způsobu instalace začíná pořizovací cena v tisícikorunách, nejdražší jsou stropní dešťové sprchy.

Jakou sprchu vybrat?

Položte si otázku, zda investovat do sprchy s dešťovou hlavicí nebo bez ní. Odpověď není tak zřejmá. Pokud je prioritou praktičnost, pak může být ruční sprchová hlavice lepší volbou. Pokud je pro Vás důležitější komfort a moderní design, je dobrou volbou právě dešťová sprchová hlavice. Existují také produkty, které kombinují obě tyto možnosti. Můžete také najít dešťovou sprchovou hlavici pro vanu, ale v takovém případě je lepší vanová zástěna, která zabrání stříkající vodě.
Prohlédněte si všechny blogy